Κορυφώνεται η μάχη για τον προϋπολογισμό

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού και με την διεξαγωγή της  ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι πλειστηριασμοί, ο φόρος ακινήτων, αλλά και οι εξελίξεις σε υγεία και παιδεία.

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του απόψε στο «κλείσιμο« της συζήτησης, αναμένεται να παρουσιάσει κωδικοποιημένα τα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί και να τονίσει για ακόμη μία φορά ότι «τα δύσκολα πέρασαν».

Θα ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν τα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου και θα επισημάνει ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να αφουγκραστεί τους βουλευτές της ΝΔ εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας και δεδομένης της γαλάζιας γκρίνιας που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τα θέματα της φορολόγησης και των πλειστηριασμών ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή συνομιλία με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως ότι οι ειδήσεις από το εξωτερικό είναι θετικές.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς, ο Προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα, γεγονός που εξακολουθεί να έχει τον Προϋπολογισμό «στον αέρα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί στα σημεία αιχμής που χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον προϋπολογισμό εικονικό και θα επαναλάβει ότι θα είναι ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης. Η ομιλία του αναμένεται να κινηθεί στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση αφήνει στην άκρη το δημοσιονομικό κενό, καθώς αν το λάμβανε υπόψη θα σήμαινε νέα μέτρα για τους πολίτες.

Ωστόσο, θα επισημάνει ότι ο προϋπολογισμός εμπεριέχει ήδη αναθεωρήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, έστω κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα, και πως είναι ο πέμπτος προϋπολογισμός λιτότητας και γι’ αυτό οι αρνητικές επιπτώσεις του είναι πολλαπλασιαστικές και δεν μπορεί να συγκρίνεται απλώς με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα