Κυβέρνηση: Έταζε εξυγίανση, της έφεραν… Γκαγκάτση

 

Έγινε κι αυτό!!! Ο άνθρωπος που κυβέρνησε επί μία 10ετία το ελληνικό ποδόσφαιρο, και που έφυγε το 2008 για να μην μπει φυλακή –παρ’ ότι είχε εκλεγεί προ τριών μηνών τότε παμψηφεί πρόεδρος της ΕΠΟ, με το γνωστό επί 25 έτη σύστημα «Σε διορίζω, με ψηφίζεις»–, επανήλθε στα διοικητικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, υποστηριζόμενος από εκείνους που όλο αυτό το διάστημα κατακεραύνωναν τις πρακτικές που ακολουθούσε, την ώρα μάλιστα που με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπεται με βαρύτατες κατηγορίες στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, και ήδη ακολουθούν άλλες 4 κακουργηματικές διώξεις, όλες για θέματα που αφορούσαν τις επί προεδρίας του παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα κακουργηματικής μορφής.

Την απόφαση της Super League για πρόσληψη του Βασίλη Γκαγκάτση ως διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητες προέδρου(!!!), μετά από τροποποίηση του Καταστατικού, πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ η κυβέρνηση.

Την αρχική έκπληξη και αμηχανία διαδέχτηκε η οργή, που σε πρώτο σκέλος εκφράστηκε με σκληρή γλώσσα από τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προς κάποια μέλη της διοργανώτριας αρχής, και στη συνέχεια με δήλωση του γ.γ.Α., Ιούλιου Συναδινού.

Η συνέχεια μέχρι την 5η Δεκεμβρίου που θα τροποποιηθεί το Καταστατικό της Super League προβλέπεται πολύ θερμή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο αβαντάζ που είχε για να ανέλθει στην εξουσία και το 4% να γίνει 37% στις τελευταίες εκλογές ήταν το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, αφού ως νεοσύστατο κόμμα δεν είχε κυβερνήσει. Μετά από 22 μήνες διακυβέρνησης, και αθέτηση σημαντικών εξαγγελιών που την έφεραν στην εξουσία, πέρα από τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων (Λίστες Λαγκάρντ – Μπόγιαρντ, θαλασσοδάνεια τραπεζών και κομμάτων κ.ά.), οι εξαγγελίες μέσω του τότε υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή, για κάθαρση στο ποδόσφαιρο ήταν κάτι που περίμεναν όλοι οι υγιείς φίλοι του ποδοσφαίρου. Άλλωστε, αυτές οι εξαγγελίες έδωσαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την 5η θέση στον Σταύρο Κοντονή.

Και πάνω στην καλή χαρά του τύπου «ζητήσαμε από τη FIFA να παρέμβει», ξαφνικά πληροφορήθηκαν ότι ο εκπρόσωπος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, παλιός φίλος και συνεργάτης του Βασίλη Γκαγκάτση, ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε για την επαναφορά του.

Το τσαλάκωμα στο προφίλ της κυβέρνησης ήταν μεγάλος, όπως φάνηκε από τις αποδοκιμασίες του συνόλου σχεδόν των οπαδών των ομάδων. Οι θύρες των οργανωμένων, όπως η «πράσινη» Θύρα 13, η «κίτρινη» Ορίτζιναλ και η «μαυρόασπρη» Θύρα 4 του ΠΑΟΚ, ξεσπάθωσαν ανοικτά κατά των αποφάσεων των ιδιοκτητών των ομάδων τους, το διαδικτυακό δε γκάλοπ του αθλητικού site SDNA με ποσοστό 75% επί συνόλου 15.000 ψηφισάντων θεώρησαν ως απαράδεκτη την επιλογή αυτή.

Δεν είναι εύκολο επί μία 10ετία να θεωρείς τον Βασίλη Γκαγκάτση ως τον κυρίως υπεύθυνο για τα δεινά της ομάδας σου, και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης της, τον οποίο εμπιστεύεσαι, να στηρίζει την επαναφορά του.

Η συνέχεια, βεβαίως, δεν προβλέπεται και τόσο ειρηνική, αφού εάν τελικά δεν αποτραπεί αυτή η ανίερη συμμαχία, σε κάθε παρατράγουδο στα γήπεδα η αγανάκτηση θα στρέφεται στον γνωστό από το παρελθόν υπαίτιο, που πλέον θα έχει ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο. Ίδωμεν…

 

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

για εξυγίανση στο ποδόσφαιρο

(που χάθηκαν στον δρόμο)

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην εξουσία 22 μήνες. Στο διάστημα αυτό κατά καιρούς οι εξαγγελίες για κάθαρση στο ποδόσφαιρο έδιναν κι έπαιρναν… Τόσο ο πρωθυπουργός όσο κυρίως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με σκληρές εκφράσεις καταδίκαζε τα φαινόμενα εκφυλισμού αλλά με εξαίρεση τον νόμο του 2015 –νόμο που στην ουσία ο ίδιος κατάργησε με την πρόσφατη τροπολογία που έδινε στην Επιτροπή Εξομάλυνσης της FIFA όλες τις αρμοδιότητες της ΕΠΟ και των οργάνων της– επί της ουσίας τίποτε δεν είχε αλλάξει. Οι διαιτητές συνέχιζαν να σφυρίζουν στον… σκοπό που είχαν επιλέξει άλλοι, η βία κορυφώθηκε με πυροβολισμούς, βανδαλισμούς και άλλα ευτράπελα, με αποτέλεσμα τα μέτρα που είχαν νομοθετηθεί από τον Σταύρο Κοντονή να κρίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ως αναποτελεσματικά.

Πρόοδος σημειώθηκε μόνο στον τομέα της Αθλητικής Δικαιοσύνης που στελεχώθηκε από τακτικούς δικαστές, αν και η τελευταία «αφωνία» του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην ωμή παρέμβαση της FIFA στις διαδικασίες που η ίδια(!!!) θεσμοθέτησε, προβληματίζει όσον αφορά τη βούληση των εκάστοτε δικαστών να «κοντράρουν» την κυβέρνηση, που ήταν αυτή που ζήτησε την παρέμβαση στο έργο της. Ας θυμηθούμε όμως μερικές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Αλέξης Τσίπρας

√ 5 Οκτωβρίου 2015: «Η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να πνεύσει καθαρός αέρας […] Να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο».

√ 10 Οκτωβρίου 2015: «Το κράτος και το παρακράτος των τραμπουκισμών και των εκβιασμών δεν ακουμπάει σε εμάς. Δεν πρόκειται να μας αποτρέψει και να κάνουμε πίσω… Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες».

√ 18 Νοεμβρίου 2016: «Έχουμε μία μεγάλη αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουμε και μία αποφασιστικότητα να παρέμβουμε, να κάνουμε τομές. […] Πραγματικά, μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ το πώς θα παρέμβουμε και θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κάνουμε να μην είναι μία χειρουργική επέμβαση που θα αφήσει τον ασθενή μη αρτιμελή, αλλά να παρέμβουμε έτσι ώστε να αλλάξουμε νοοτροπίες και κουλτούρα και να υπάρξει μία αυτορρύθμιση σε αυτόν τον χώρο. […] Αλλά πολύ φοβάμαι ότι χωρίς δραστικές παρεμβάσεις αυτό δεν μπορεί να γίνει. […] Όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που πληγώνει και τους φιλάθλους και όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και όσους τα κάνουν. Γιατί όταν φτάνει στο σημείο ένα άθλημα να γίνεται χώρος όπου τα δικαστήρια και οι ποινικές υποθέσεις έχουν τον πρώτο λόγο, και όχι ο αθλητικός σχολιασμός, τότε χάνει όλη  την αξία του».

Σταύρος Κοντονής

√ 17 Απριλίου 2015: «Πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνουμε, για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα βρει συμμάχους». (Σημείωση «Α»: Τώρα οι κ.κ. Κοντονής και Βασιλειάδης θα έχουν σύμμαχο τον Βασίλη Γκαγκάτση.)

√ 28 Μαρτίου 2016: «Η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία, όπως την εξήγησε ο πρωθυπουργός. Εξυγίανση και διαφάνεια. Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό. Θέλω να τους πω ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινής γνώμης κι όχι των οργανωμένων οπαδικών στρατών». (Σημείωση «Α»: Η Θύρα 4 του ΠΑΟΚ στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ άνοιξε με συμφωνία Σαββίδη – Μελισσανίδη, λόγω της πίεσης των οργανωμένων. Κατά συνέπεια, ο υφυπουργός ενδιαφέρεται για τη γνώμη των οργανωμένων.)

√ 3 Νοεμβρίου 2016: «Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι οικονομικά ισχυροί, οι τραμπούκοι που είχαν μεταμφιεστεί σε οπαδούς και οι αργυρώνητοι γραφίδες. Η κυβέρνηση την υπόθεση της διαφθοράς και της διαπλοκής θα την επιλύσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Εμείς δεν φοβόμαστε. Η διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου συμπράττει με την κυβέρνηση ώστε να επέλθει ένα τέλος στο καθεστώς της σήψης και της διαφθοράς που επικρατούσε επί χρόνια». (Σημείωση «Α»: Είδαμε τη σύμπραξη της FIFA για να δοθεί τέλος στη σήψη και στη διαφθορά, με την επιλογή του Βασίλη Γκαγκάτση.)

Γιώργος Βασιλειάδης

√ 5 Νοεμβρίου 2016: «Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή τελεί υπό την απόλυτη προστασία του κράτους, δεδομένου ότι διορίστηκε από την ανώτατη διεθνή ποδοσφαιρική αρχή κατόπιν πρόσκλησης από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον και είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις διατάξεις του Ν.4326/2015 όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν προκειμένου το ποδόσφαιρο να εξυγιανθεί».

√ 13 Νοεμβρίου 2016: «Ακόμη έχουμε πολλά βήματα και είμαστε αποφασισμένοι. Δίνουμε το μήνυμα πως φαινόμενα του παρελθόντος δεν θα γίνουν ανεκτά. Η πολιτεία δεν δέχεται παράγκες ή συμμορίες που έχουν φτάσει το ποδόσφαιρο σε αυτό το σημείο».

Ιούλιος Συναδινός

√ Τελευταίες δηλώσεις: «Μπορούν να γίνουν πιστευτοί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ όταν υποστηρίζουν ότι θέλουν την κάθαρση στο ποδόσφαιρο και την ίδια στιγμή συναινετικά (οι “μεγάλοι”) ορίζουν ως γενικό διευθυντή της Σούπερ Λιγκ πρόσωπο που διώκεται για κακουργήματα από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. […] Αυτή η απόφαση, δε, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανανέωσης και εξυγίανσης. Βεβαίως μπορεί μεταξύ τους να συμφωνήσουν και να τα βρουν, αλλά δεν είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση. Δηλαδή να έχει έναν άνθρωπο ο οποίος μπλέκεται με κάποιες διώξεις και πριν φανεί αν είναι αθώος ή ένοχος, πώς τον βάζει να διαχειριστεί υποτίθεται μία προσπάθεια εξυγίανσης και μιας άλλης πορείας για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα