«Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χρειάζεται η Ελλάδα»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

Η εθνική συνεννόηση  αποτελεί, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, «το “κλειδί” για να συνεχίσει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόμο και τη ζώνη του ευρώ και να περάσει στην επόμενη μέρα, της ελπίδας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, με ασφάλεια και σταθερότητα». 

Πιστεύετε ότι η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί με αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή με κυβερνήσεις συνεργασίας;

«Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Το ΠΑΣΟΚ, όλοι εμείς, που αναλάβαμε το μεγάλο βάρος για την έξοδο από την κρίση, που δεν λακίσαμε, ούτε λαϊκίσαμε, που πληρώσαμε μεγάλο πολιτικό τίμημα, δυσανάλογο με τις ευθύνες μας, μπορούμε και μιλούμε με καθαρά λόγια. Προκρίνουμε την εθνική συνεννόηση, την ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και ζητούμε την ψήφο των πολιτών, για να είμαστε η τρίτη καθοριστική δύναμη εγγύησης και ρύθμισης των εξελίξεων για το αύριο, για να μην χαθούν οι θυσίες των πολιτών. Μέσα από αυτήν μπορούμε να πετύχουμε, με τις διαπραγματεύσεις, την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και ένα νέο ασφαλές πιστωτικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον για τη χώρα, για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, με βάση το νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχουμε επεξεργαστεί. Νέες θέσεις εργασίας, σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών και Κοινωνική Προστασία».

Θεωρείτε ότι το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων;

«Από τον Ιούνιο του 2013, τότε που είχα την τιμή να τοποθετηθώ υφυπουργός, η ελληνική κοινωνία, μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών, απαιτούσε πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια, τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση της ανεργίας, την προστασία των ευπαθών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη για να κρατηθεί η πατρίδα μας όρθια. Ως υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τους τελευταίους 18 μήνες, προώθησα την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους σε στέρεες βάσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιπτώσεις της κρίσης. Η εθνική στρατηγική για κοινωνική προστασία και ένταξη είναι πλέον πραγματικότητα και αποτελεί τη συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε. μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Τι έγινε και τι πρέπει να γίνει ώστε το Κοινωνικό Κράτος να στηρίζεται πλέον σε στέρεες βάσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες;

«Καταρχήν, το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, ο νέος σύγχρονος μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας είναι πραγματικότητα. Ξεκίνησε πιλοτικά σε 13 δήμους και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Κατά τα λοιπά:

-Από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους οικονομικά αδύναμους θα έχουμε 330 εκατ. ευρώ επιπλέον.

-Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με απόφαση του ΠΑΣΟΚ.

-Όλες οι Κοινωνικές Δομές, Κέντρα Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΚΔΑΠ, ΚΔΠΑ ΑμέΑ συνεχίζονται και αναβαθμίζονται.

-Οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί εντάσσονται στα ΠΕΠ για να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες.

-Το Πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη” ήδη ξεκίνησε.

-Πρόσβαση στην Υγεία για όλους, με την έκδοση του Βιβλιαρίου Ανασφάλιστου και Οικονομικά αδυνάτου, από τα 1.000 και πλέον ΚΕΠ της χώρας.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της ρήτρας απασχόλησης για τη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, με την απασχόληση και  την υλοποίηση νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων. Ενώ ταυτόχρονα  προχωρήσαμε στην επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων και την αποκατάσταση του επιδόματος ανεργίας σε κατηγορίες που είχε διακοπεί. Όλο αυτό το έργο δεν θα υπήρχε χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα