Κυβερνητικές ιδεοληψίες καταγγέλλει ο Μητσοτάκης

 

Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο γράφει 5 Αυγούστου, στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν καμία διάθεση να ρίξουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ίσα ίσα που όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο θα ανεβαίνουν και οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας –και οι αλλαγές που αυτό φέρνει- κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο αυτών των ημερών. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μνημονιακή στροφή τους, δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. «Έτσι έχουν γαλουχηθεί πολιτικά, αυτός είναι ο τρόπος σκέψης τους», εξηγεί στην «Α» συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «φαίνεται στα ποιοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων, ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει το Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι να προσπαθεί να καθυστερήσει τις πολιτικές εξελίξεις».

«Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να προστατεύσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα των λιγότερο προνομιούχων», είναι το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα ότι με τεχνάσματα επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρεί όχι απλά να ικανοποιήσει, αλλά να φανατίσει τα ακραία στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ και να διχάσει την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει μία «θετική» στρατηγική, που θέλει τον ίδιο και τη Ν.Δ. να χτίζουν για το μέλλον, να υιοθετούν πολιτικές που ενώνουν τους Έλληνες και γενικότερα ότι κοιτούν μπροστά.

«Η δημόσια παιδεία είναι ο δρόμος να προχωρήσει μπροστά ένα παιδί από μη προνομιούχο οικογένεια. Δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω, αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατό περισσότεροι προς τα πάνω. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική διαφορά μας. Είναι κυρίως αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε γιατί έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να προστατεύσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα των λιγότερο προνομιούχων», εξηγούν στην «Α» στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης.

 

Η πρόταση της Ν.Δ.

Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν έξι σημειώσεις – προτάσεις, τις οποίες απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος σκοπεύει να εφαρμόσει όταν κληθεί η Ν.Δ. να κυβερνήσει και πάλι. Αυτές είναι:

* πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και ελευθερία στα Πανεπιστήμια

* εξωστρέφεια και ουσιαστική αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, των προγραμμάτων και του διδακτικού προσωπικού,

* αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο,

* δυνατότητα για αξιοποίηση της περιουσίας τους, για ανάπτυξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, για προσέλκυση ξένων φοιτητών και είσπραξη εσόδων, για βελτίωση της ποιότητας σπουδών,

* επαναφορά των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, σύνδεση των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με την παραγωγική διαδικασία

* δημιουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, βάσει αυστηρών όρων και προϋποθέσεων και πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία.

«Η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Και  η νέα γενιά θα πατήσει γερά.  Θα πατήσει γερά γιατί δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει όμηρος μιας παρέας που, όταν δεν παρανομεί, συκοφαντεί. Και όταν δεν συκοφαντεί, εκβιάζει. Και όταν δεν μπορεί να εκβιάσει, τότε επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.  Το συμφέρον όμως της κοινωνίας δεν διχάζεται. Όλοι θέλουν να πάνε μπροστά. Και όλοι ξέρουν ότι μαζί σας η χώρα δεν έχει μέλλον», τονίζει ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πίεση σε κάθε μέτωπο

Την ίδια ώρα, ειλημμένη απόφαση είναι για την Πειραιώς η κλιμάκωση των επιθέσεων στην κυβέρνηση για τις υποθέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη (σχέδιο εξόδου από το ευρώ και διαπραγμάτευση α’ εξαμήνου 2015) και Πάνου Καμμένου (επαφές με τον ισοβίτη για το Noor One Μάκη Γιανουσάκη). Και για τα δύο ζητήματα στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις από τον Σεπτέμβριο, που είναι ικανές να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, «παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποστηρίξει ότι όλα είναι γνωστά». Όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «η άρνηση του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αποδεικνύει την ενοχή του».

Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι Εξεταστική θα γίνει, καθώς όπως λέει «τις συνέπειες εκείνης της περιόδου τις ζούμε μέχρι σήμερα». Την ίδια επιμονή θα δείξει η ΝΔ και στο σκάνδαλο των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, θέμα στο οποίο αναμένουν εξελίξεις μετά τη θερινή ανάπαυλα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα