Κυβερνητικό stop στη συζήτηση για τα ηλικιακά όρια των δικαστών

Η προ ημερών πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να εξεταστεί το (αντισυνταγματικό) θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των δικαστών δεν προκάλεσε μόνο τις αντιδράσεις φορέων του δικαστικού κλάδου. Έφερε και ένα… μεγαλοπρεπές stop εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία δια χειλέων του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Θέμιδας.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24/1) στον ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM» ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τα όρια ηλικίας των δικαστών είναι ρητή και απέκλεισε κάθε πιθανότητα η κυβερνητική πλειοψηφία να παρατείνει με νομοθετική ρύθμιση τα ηλικιακά όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών πέραν του 67ο έτους.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη» θύμισε ο Στ. Κοντονής και συνέχισε:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή, έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εικόνα εμφυλίου πολέμου που μοιάζει να έχει κηρυχθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης, γεγονός που όπως είπε πλήττει το κύρος της «και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας».

«Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας. Επαναλαμβάνω: Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται από δικαστές και στη συνείδηση του πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής, είτε εκδίδει αποφάσεις, είτε εκδίδει συνδικαλιστικές ανακοινώσεις. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη» κατέληξε ο κ. Κοντονής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα