“Κυνηγοί φαντασμάτων “

Το ευχάριστο διάλλειμα του Στρασβούργου πέρασε για τον Σταύρο Θεοδωράκη, που είχε σημαντικές επαφές με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, επιστρέφοντας στην πεζή ελληνική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που περιλαμβάνει κι επερωτήσεις για να σταματήσει η επένδυση του Ελληνικού, αλλά και να υλοποιηθεί το τάμα του έθνους.
Έτσι ο επικεφαλής του Ποταμιού μη αντέχοντας αυτή την παράνοια ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα πολύ αιχμηρό κείμενο στηλιτεύοντας και τις δύο επερωτήσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “η χώρα στο χείλος του γκρεμού και κάποιοι στα κόμματα εξουσίας αντί να βασανίζονται μήπως βρουν λύσεις για τους νέους, τους ανέργους, τους ανθρώπους της δουλειάς βλέπουν οράματα, κυνηγούν φαντάσματα και υπηρετούν ακροδεξιές και ακροαριστερές ιδεοληψίες. Και όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και την …κατάθλιψη”.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
“Το 1829 που η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμη ανεξάρτητο κράτος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει ένα μεγαλοπρεπή ναό, αφιερωμένο στον Χριστό, τον Σωτήρα του Έθνους. Το έθνος σώθηκε και έγινε κράτος, αλλά το τάμα ξεχάστηκε, ίσως γιατί το κράτος πρόλαβε να χρεοκοπήσει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1843. Το τάμα ξαναθυμήθηκε η Χούντα- πώς αλλιώς να δικαιολογήσει ότι ήταν και αυτή εθνοσωτήριος, κάτι σαν τον Χριστό; Το 1968 ο Παπαδόπουλος ανήγγειλε την ανέγερση του ναού στο λόφο του Αγχεσμού (δηλαδή τα Τουρκοβούνια). Σύστησε και ειδικό ταμείο όπου θα έμπαιναν όλες οι δωρεές για το τάμα. Μαζεύτηκαν 453 εκατομμύρια, αλλά τα 406 εξαφανίστηκαν πριν καν μπει ο θεμέλιος λίθος (το αποκάλυψε στα Νέα το 1974 ο Γιάννης Καψής). Χώρια που τα σχέδια που υποβλήθηκαν από ελάχιστους αρχιτέκτονες ήταν από απογοητευτικά έως κωμικά.
Το τάμα το ξέθαψαν τώρα (2017!) 16 βουλευτές της Ν.Δ., ένας των ΑΝΕΛ και ένας ακροδεξιός ανεξάρτητος. Όλοι μαζί, δεξιοί και ακροδεξιοί, ζήτησαν να εκπληρωθεί το τάμα του έθνους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία της Ν.Δ. έδωσε εντολή στους βουλευτές της να αποσύρουν τις υπογραφές τους.
Το γεγονός δεν αλλάζει. 18 βουλευτές του κόμματος που κυβερνάει θέλουν να κάνουν αρχαιολογικό πάρκο το Ελληνικό και 16 βουλευτές του κόμματος που θέλει να κυβερνήσει θέλουν να ανεγερθεί μεγαλοπρεπής ναός, ή στο Πεδίο του Άρεως, ή στο Ζάππειο, ή στον Εθνικό Κήπο, ή στο Αττικό Άλσος.
Η χώρα στο χείλος του γκρεμού και κάποιοι στα κόμματα εξουσίας αντί να βασανίζονται μήπως βρουν λύσεις για τους νέους, τους ανέργους, τους ανθρώπους της δουλειάς βλέπουν οράματα, κυνηγούν φαντάσματα και υπηρετούν ακροδεξιές και ακροαριστερές ιδεοληψίες. Και όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και την …κατάθλιψη”.
Οι επαφές στο Στρασβούργο
Πάντως στην Σεβαστουπόλεως είναι ικανοποιημένοι από τις επαφές που είχε στο Στρασβούργο ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε διαδοχικά τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γκι Φέροχφσταντ και τον Τζιάνι Πιτέλα και συζήτησε μαζί τους για την προσπάθεια των Ελλήνων να σταθούν όρθιοι μετά από τόσα χρόνια κρίσης αλλά και τον ρόλο της Ευρώπης σε μια εποχή που οι εθνικισμοί και οι λαϊκισμοί απειλούν ότι σημαντικότερο έφτιαξαν οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Σ’ ό,τι αφορά την ελληνική υπόθεση και την δεύτερη αξιολόγηση και στις τρεις συναντήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσία και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου υποστήριξε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες προσπάθειες κόντρα σε κυβερνήσεις που δεν τολμούν να κάνουν αλλαγές προς όφελος των πολλών κοιτάζοντας κάθε φορά τα κομματικά τους ακροατήρια.
Για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι ανεξαρτήτως των λαθών ή των καθυστερήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα το ΔΝΤ έχει μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο που διαφαίνεται. Συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πιέζει τα πράγματα στα άκρα. Ενθαρρυντικό είναι ότι και οι τρεις αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων του ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν στην ανάλυση του επικεφαλής του Ποταμιού αλλά και στη κριτική του προς το ΔΝΤ.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ συμφώνησε με την διαπίστωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών αυτό που προέχει σε αυτή την διεθνή συγκυρία είναι να περιοριστεί ο ρόλος των φανατικών – ακροδεξιών και ακροαριστερών – που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη. Συζητώντας για το ελληνικό πρόγραμμα ο κ.Βέμπερ εκτίμησε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί την αποχώρηση του ΔΝΤ αξεπέραστο εμπόδιο για το ελληνικό πρόγραμμα.
Από τον αρχηγό της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τον Ιταλό Τζιάνι Πιτέλα ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να ενημερωθεί για το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και τις πιθανότητες επανεκλογής του Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Πιτέλα ζήτησε αντιστοίχως ενημέρωση για την δράση των κεντρώων δυνάμεων στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα αλλά και συμβιβαστική διάθεση έτσι ώστε να φέρουν κοντά τους πλειοψηφικά ρεύματα και όχι μόνο δυναμικές μειοψηφίες. Και οι δύο εκτίμησαν ως θετική την εκκίνηση του πρώην πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην κούρσα διεκδίκησης της καγκελαρίας της Γερμανίας.
Στην συνάντηση του με τον Γκι Φέρχοφσταντ ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησε για τις θετικές προοπτικές που θα ανοίξει στην Ευρώπη η νίκη του Μακρόν στην Γαλλία και αντίστοιχα η ήττα της Λεπέν. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η οικονομική κρίση αλλά και τα μεταναστευτικά ρεύματα δοκιμάζουν την συνοχή της Ευρώπης και συμφώνησαν ότι η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ο φόβος και η διάσπαση αλλά η ένωση και η ανάπτυξη. «Περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη είναι το φάρμακο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέρχοφσταντ.
Ο Δανέλλης
Στο μεταξύ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης σχολίασε την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη: «Το να σχολιάζει κανείς τον ναρκισσισμό του κ. Βαρουφάκη είναι σαν να κλέβει παγκάρι εκκλησίας. Ο μόνος κατάλληλος για να σχολιάζει τις εκάστοτε δηλώσεις και απειλές του κ. Βαρουφάκη, δεν είναι παρά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε και τον εμπιστεύτηκε. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει μία τελείως διαφορετική δημόσια ατζέντα. Με τον κ. Βαρουφάκη θα έχουμε καιρό να ασχοληθούμε στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα