Κυπριακό, Βαλκάνια και ευρωτουρκικές σχέσεις στη συνάντηση Τσίπρα – Μογκερίνι

Θέματα ευρωπαϊκής ένωσης, ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας παραλλήλως ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, σε αυτό το πλαίσιο.

Στο τραπέζι έπεσαν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική, όπως επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας, που σημαίνει τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητάς της στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ ενημέρωσε την κ. Μογκερίνι για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα