ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ: Με… αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση  

Προεκλογική στρατηγική για το Μέγαρο Μαξίμου με αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση και στόχο να ταυτιστεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ακροδεξιές πολιτικές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η τελευταία μάχη στη Βουλή τους έφερε κέρδη σε βάρος του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο υποστηρίζουν πως διέψευσε τον εαυτό του για να ικανοποιήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μια δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, αποκαλύπτει το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα και δεν είναι άλλο από το να κόψει τα φτερά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το πρόβλημα είναι της Νέας Δημοκρατίας η οποία επέλεξε να λειτουργήσει με σκοπιμότητα σε ένα ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας μιας μερίδας πολιτών. Και αυτό αποδεικνύει την προσχώρηση του κυρίου Μητσοτάκη σε μια ακροδεξιά αντιπολιτευτική λογική που του επιβάλλεται από τους εσωτερικούς συσχετισμούς του κόμματος του.

»Είναι τέτοια δε η αμηχανία του που τον οδήγησε σε μια συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα στη συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τα επιχειρήματα του ήταν ασυνάρτητα και έφτασε ακόμη και σε σημείο να προσβάλει με απαράδεκτο τρόπο εκείνους και εκείνες τους οποίους λίγους μήνες πριν δεσμευόταν ότι θα υποστηρίξει.

»Το μέγεθος της ήττας δεν μπορεί να περιοριστεί όσο και αν προσπαθούν διάφοροι δημοσιολογούντες υποστηρικτές του -με αμηχανία είναι αλήθεια– και αν συνεχίσει να υποπίπτει σε τέτοιες παροιμιώδεις αστοχίες πολύ φοβάμαι ότι θα είναι εκείνος που θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Να θυμίσουμε εδώ πως ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 12 Ιουλίου δέχθηκε στο γραφείο του μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας  και επισήμανε τότε πως ευελπιστεί ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το έναυσμα για έναν ειλικρινή διάλογο, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που σταθερά επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία με όλη την κοινωνία.

Στα υπόγεια του Μαξίμου…

Στα υπόγεια του Μαξίμου, τα στοιχεία που επεξεργάζονται δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει οροφή σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση και τα ποσοστά που δημοσκοπικά φαίνεται να πετυχαίνει μόνο πτωτικά μπορούν πλέον να κινηθούν. Αυτό, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση και όλα θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των εκλογών για την κεντροαριστερά.

Αν και δεν έχουν ψευδαισθήσεις για νέα επιτυχία στις εκλογές, παρόλα αυτά θέλουν να εξασφαλίσουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του θα κινηθεί σε ποσοστά που να μην μπορεί εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση οπότε και θα εξαρτάται από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, εκτιμάται πως μια πιθανή εκλογή Στ. Θεοδωράκη στο νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα απελευθερωθούν επιπλέον πολιτικές δυνάμεις που θα αναζητήσουν νέα στέγη. Σε σχέση μάλιστα με αυτό, κορυφαίο στέλεχος της Τρικούπη που βρίσκεται κοντά στη Φ. Γεννηματά, δήλωνε στην «Α» πως τύχη μόνο δύο μπορούν να έχουν σε αυτή τη μάχη: η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ο πρόεδρος του Ποταμιού. «Αυτοί έχουν κόμματα και κατά συνέπεια τον απαραίτητο μηχανισμό. Οι υπόλοιποι διεκδικούν μια αξιοπρεπή καταγραφή» τόνισε χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν επικρατήσει ο έτερος των διεκδικητών, τότε η εικόνα που διαμορφώνεται εκτιμάται πως θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δύσκολα η βάση που βρίσκεται πέριξ της Φ. Γεννηματά θα παραμείνει στο νέο σχήμα.

Επόμενη μάχη η φαρμακευτική κάνναβη

Πίσω στην κυβέρνηση, η επόμενη μάχη που θα δοθεί δεν είναι άλλη από τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους. Μάλιστα τα τύμπανα του πολέμου ήδη ήχησαν από την Πειραιώς με ένα δελτίο τύπου το οποίο διερωτάται «τι πίνετε και δεν μας δίνετε»

Οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας προσφέρουν μιας πρώτης τάξεως υπηρεσίες στην κυβέρνηση σηκώνοντας σκόνη την ώρα που «τρέχουν» σημαντικά ζητήματα στην οικονομία και την κοινωνία και ουδείς ασχολείται. Ακριβώς αυτό σκοπεύει να αξιοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς λόγους βρίσκεται στην τελική ευθεία και ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του έτους ή στις αρχές της νέα χρονιάς. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση ήδη από το καλοκαίρι η εισαγωγή προϊόντος κάνναβης για ιατρικούς λόγους, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί καθώς η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών.

«Από σήμερα η χώρα γυρίζει σελίδα καθώς η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ανάγκη θα είναι νόμιμη», δήλωνε τότε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα