ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΟΥΖΗΣ: «Με ένα μικρό ποσόν ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να προσεγγισθεί»

Στο δεύτερο έγγραφό του το FBI, με ημερομηνία 23/1/2018, έχει ενσωματώσει και ένα υπόμνημα του κ. Κωνσταντίνου Φρουζή και κάποιου Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, με τίτλο «πρωταρχικά σχέδια δράσης και προϋπολογισμού έτους 2012».

Στο πόνημα αυτό ο «εγκέφαλος» αντιπρόεδρος της Novartis αναπτύσσει σχέδια εξάπλωσης της εταιρείας σε όλους τους τομείς. Αναφέρεται στο τότε περιβάλλον της υγείας, στις επιβεβλημένες στρατηγικές ενέργειες, στις τεχνικές πρόσβασης στην αγορά της υγείας, στις δημόσιες σχέσεις, στο ασφαλιστικό τμήμα και διάφορα άλλα.

Για τα ΜΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συναντήσεις με δημοσιογράφους «πρόσωπο με πρόσωπο», δείπνα και δώρα (προσωπικά αντικείμενα). Ένα όμως σημείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο με τίτλο «Ενισχυτικές Διαφάνειας».

Αρχικά αναφέρει ότι επιβάλλεται «δέσμευση από τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Φρουζής με έγγραφό του προς τους Arnout Ploos van Amstel και Miguel Freire επιζητεί αύξηση των κονδυλίων για κάθε κέντρο κόστους και σημειώνει επιγραμματικά ότι «αυτά τα δύο σημεία είναι τα μόνα που σχετίζονται με όλα και διάφορα γκρουπ εμπλεκομένων που αλληλοεπιδρούν και έτσι επιτυγχάνουμε τους φιλόδοξους στόχους για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Τελειώνει δε το έγγραφό του με την εξής εκπληκτική περιεχόμενη παράγραφο: «Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πλήρως ευθυγραμμισμένος πως όλοι δρούμε σαν ομάδα, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χαιρετίζω όποτε βλέπω πως με ένα μικρό ποσό ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να προσεγγιστεί, φέρνοντας πίσω τεράστια οφέλη».

H αναφορά γίνεται ευθέως στο πρόσωπο του από το 2009 προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρώην εισαγγελέως κ. Δημητρίου Κυριτσάκη.Η μομφή είναι βαρύτατη. Ο κ. Κυριτσάκης έχει μονοπωλήσει πολλές φορές τις στήλες εντύπων για την πολιτική του στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.­

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να τον ωθήσει σε παραίτηση, αλλά τελικά πρέπει να υπήρξε κάποια προσέγγιση, γιατί η προσπάθεια εκπαραθύρωσής του δεν συνεχίστηκε.

Ερωτώμενος συνολικά για το σκάνδαλο Νovartis από ραδιοφωνικό σταθμό, στις 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Κυριτσάκης σημειώσε τα παρακάτω:

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε δεχθεί καν παράπονο για αυτή την επιχείρηση. Ακόμα βέβαια και αν υπήρχε δεν θα ήταν για αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων. Με άλλες εταιρείες έχουμε ασχοληθεί αλλά όχι για θέματα τιμολογιακά γιατί αυτές καθορίζονται μετά το 2012 από τον αρμόδιο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ. Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ρυθμιζόμενος και επομένως είναι η πολιτεία που έρχεται σε επικοινωνία με τις εταιρείες και καταλήγουν στις τιμές. Εμείς ως Επιτροπή δεν έχουμε ανάμειξη εκτός και αν έχουμε μια καταγγελία. Με τις φαρμακευτικές ασχολούμαστε κυρίως με υποθέσεις παράλληλων εισαγωγών. Οι τιμές δεν είναι αρμοδιότητα μας. Αν υπήρχε κάποια καταγγελία για υπέρμετρη χρέωση με εκβιασμούς κτλ θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση.

»Η Επιτροπή βεβαίως και μπορεί να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό όμως. Αυτό είναι θέμα των πολιτικών δικαστηρίων. Αν μέσα σε αυτό υπάρξει έστω ψήγμα ότι επηρεάστηκε ο ελεύθερος ανταγωνισμός κόντρα στο ελληνικό δίκαιο, τότε θα επέμβουμε.

»Σε κάθε περίπτωση αν πράγματι γράφονταν φάρμακα λόγω χρηματισμού υποτίθεται πως κάποια άλλη εταιρεία θα ζημιωνόταν οπότε θα έπρεπε να έρθει να κάνει καταγγελία. Και μάλιστα σε πρόγραμμα επιείκειας (απαλλαγή από κυρώσεις και πρόστιμα)».

Απορίες και ερωτήματα

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Κυριτσάκης ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Novartis. Υπάρχουν όμως δύο ερωτήματα για τα οποία ο κ. Κυριτσάκης και η κα Τουλουπάκη οφείλουν να απαντήσουν:

1] Έχει καταθέσει ή προτίθεται να στραφεί ο κ. Κυριτσάκηςμε ένδικα μέσα (μήνυση, αγωγή) κατά του κ. Φρουζή που τον διασύρει με τα υπομνήματά του;

2] Η κα Τουλουπάκη έχει διερευνήσει τα γραφόμενα, έχει καλέσει ή προτίθεται να καλέσει τον κ. Κυριτσάκη αλλά και τον κ. Φρουζή για ένα τόσο σοβαρό θέμα ή μήπως η υπέρμετρη ταχύτητά της για τα πολιτικά πρόσωπα την καταπόνησαν ψυχικά και σωματικά, ώστε να ασχοληθεί και με μη πολιτικά άτομα που εμπλέκονται;

Αυτό που με σιγουριά σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι τους προσεχείς μήνες δεν πρόκειται να πλήξουμε. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε πολλές φορές δει να έρχονται «τα πάνω, κάτω», και οι κατήγοροι να γίνονται κατηγορούμενοι ή το αντρίστροφο.

Αν μετά τη μήνυση του τέως πρωθυπουργού το δούμε και αυτό, τότε σίγουρα θα έχουμε δει όλα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε σίγουρα ώθηση στη βιομηχανία θεάματος, αφού για πολύ μικρότερα θέματα έχουν γυριστεί ταινίες, ακόμη και σειρές. Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων στο NovartisGate…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα