«Κόκκινη γραμμή είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή»

Αναμενόμενο χαρακτήρισε ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ., Σίμος Κεδίκογλου, το γεγονός ότι η πρόσφατη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι εργώδης. Όπως, ωστόσο, εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι διαπραγματεύσεις δυσχεραίνονται και «από όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα αβεβαιότητας και αστάθειας στην Ελλάδα».

 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 

Φυσικά, η κουβέντα με τον κ. Κεδίκογλου δεν έμεινε μόνο στους δανειστές. Επεκτάθηκε στο τι θεωρεί εκείνος «κόκκινη» γραμμή στις διαπραγματεύσεις, καθώς και στην επικείμενη προεδρική εκλογή για την οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έστω και την ύστατη ώρα θα πρυτανεύσει η εθνική ευθύνη».

 

Μεσοβδόμαδα υπήρξε το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι. Δεδομένων των αφόρητων πιέσεων που ασκούν οι δανειστές, με τι κόστος θα κλείσει αυτή η κρίσιμη διαπραγμάτευση;

«Δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά η τελευταία αξιολόγηση, ήταν αναμενόμενο ότι η διαβούλευση θα ήταν εργώδης. Επιπλέον, δυσχεραίνεται η διαβούλευση από όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα αβεβαιότητας και αστάθειας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοσιονομικού κενού. Προβάλλοντας μια εικόνα ασταθούς Ελλάδας, αμφισβητούνται οι εκτιμήσεις για επιπλέον ανάπτυξη το 2015 και οι δανειστές το εκμεταλλεύονται για να υποστηρίξουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Είναι κρίμα που ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι εθνική ανάγκη να πετύχει η προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα σε γερά θεμέλια. Την αποτυχία θα την πληρώσουμε όλοι, θα την πληρώσει η πατρίδα μας. Ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα γίνει σαφές ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές».

 

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης;

«Για μένα η απόλυτη κόκκινη γραμμή είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επαναθεμελίωσης της οικονομίας μας σε υγιείς βάσεις. Το κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο των ελλειμμάτων και του ολοένα και μεγαλύτερου δανεισμού έφθασε στο φυσικό του τέλος. Είναι επιτακτική η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας μας και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο αυτό. Η ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας, δεν μπορεί να χτυπηθεί αλλιώς. Είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά δεν υπάρχει άλλος».

 

Μήπως, τελικά, έπρεπε να έχουν συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως μία ελάχιστη ένδειξη εθνικής συναίνεσης;

«Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική συνάντηση, αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τη βλέπουν μόνο σαν μία ευκαιρία επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Εάν επεδείκνυαν μια πιο υπεύθυνη στάση στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα για να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να έχουν πλήρη αντίληψη του όλου πλαισίου. Ειλικρινά απορώ γιατί δεν δέχτηκαν ποτέ να ενημερωθούν σε βάθος. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή».

 

Εκτιμάτε ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή ή τον Μάρτη θα πάμε σε πρόωρες εκλογές;

«Εκτιμώ ότι έστω και την ύστατη ώρα θα πρυτανεύσει η εθνική ευθύνη. Η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της οικονομίας μας πρέπει να ολοκληρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση οι θυσίες θα πάνε χαμένες και θα γυρίσουμε πίσω στο χειρότερο σημείο της κρίσης, με την απειλή της χρεωκοπίας να αιωρείται ξανά πάνω από την Ελλάδα. Άλλωστε, ο στόχος του νομοθέτη, με την πλειοψηφία 3/5 για την εκλογή προέδρου, ήταν η διαμόρφωση συναίνεσης και όχι η πόλωση για να προκληθούν εκλογές».

 

Ο αγώνας εξουσίας που εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι βολές στελεχών σας προς τη Χαρ. Τρικούπη δεν δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της συγκυβέρνησης;

«Η δικομματική κυβέρνηση είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία σε μία χώρα που δεν έχει κουλτούρα διακομματικής συνεννόησης και συναίνεσης. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε πολλά. Σίγουρα οι εσωκομματικές τριβές στον ένα εταίρο δεν βοηθούν, αλλά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και η προτεραιότητα της εθνικής ανάγκης».

 

 

 

«Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας»

 

Πριν από τις εβδομάδες βρεθήκατε στην Κωνσταντινούπολη για την κοινή συνεδρίαση τις Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου ΟΣΕΠ και τις Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Πείτε τις λίγα λόγια για αυτές τις επαφές…

«Ο ΟΣΕΠ είναι ένας οργανισμός που πρέπει να αξιοποιηθεί από τη χώρας μας όχι μόνο γιατί οι Έλληνες διαχρονικά πρωταγωνίστησαν στο εμπόριο μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου, αλλά και επειδή είναι ένα forum συνεννόησης και συνεργασίας με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που το χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα έχει πληρώσει δυσανάλογα μεγάλο τίμημα από τις συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πληγεί από τις ρωσικές κυρώσεις, αλλά η ελληνική οικονομία είχε αναλογικά τις μεγαλύτερες απώλειες και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή περίοδο. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Έχουμε κάθε συμφέρον γι’ αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα