Κόστα Ρίκα: Καταδικάστηκε Έλληνας για εμπόριο νεφρών

Για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων, καταδικάστηκε ο ομογενής Δημοσθένης Κατσίγιαννης, στην Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο έλληνας πρώην ιδιοκτήτης πιτσαρίας καταδικάστηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μαζί με τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, σε οκτώ έτη φυλάκισης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη ενώ ένοχος κρίθηκε και ο νεφρολόγος, Φρανσίσκο Μόρα Πάλμα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 14 έτη κάθειρξης. Οι υπόλοιποι τρεις αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ο ομογενής είχε συλληφθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2013, στην πιτσαρία του ονόματι «Akropolis» ενώ κατηγορήθηκε ως μεσάζων σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές τις Κόστα Ρίκα, ο κ. Κατσιγιάννης αναζητούσε έλληνες νεφροπαθείς οι οποίοι πλήρωναν μεγάλα ποσά για μεταμόσχευση, ενώ ως δότες στρατολογούσε φτωχούς ντόποιους.

Ο ένας εκ των ασθενών, μίλησε στην «Καθημερινή», και όπως είπε πλήρωσε 12.000 δολάρια για την επέμβαση, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 2009. Ο δότης του ήταν ένας σεκιουριτάς ονόματι, Ντανίλο Κάστρο Ρουίζ, πατέρας δύο παιδιών. Ο τελευταίος σκόπευε με το μερίδιο του να αγοράσει ένα μικρό σπίτι ενώ ο αδερφός του, τον Απρίλιο του 2010, έδωσε το νεφρό του σε ελληνίδα.

Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, οι συναλλαγές γινόντουσαν στην πιτσαρία του Κατσίγιαννη ωστόσο ο συνήγορος του ομογενή υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν λάμβανε προμήθεια για τις επεμβάσεις.

Εν τέλει, η δίκη ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2017 και χαρακτηρίστηκε «μοναδική» στην Κόστα Ρίκα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χειρουργός Μόρα Πάλμα, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε, δεν είχε χειρουργήσει μόνο έλληνες ασθενείς αλλά και νεφροπαθείς από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα