Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ – ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: To τρίγωνο των Βερμούδων

Μητσοτάκης, Σαμαράς, Καραμανλής. Είναι φίλοι; Μιλάνε μεταξύ τους; Πώς συμπεριφέρονται όταν συναντιούνται; Ποιος επικοινωνεί με ποιον και γιατί; Που συμπλέουν οι απόψεις τους και που κοντράρονται; Τα στρατηγεία, οι λοχαγοί και τα ζητήματα που βάζει ο καθένας χωριστά…

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Όταν το βράδυ της Κυριακής της 10ης Ιανουαρίου η κάλπη των εσωκομματικών εκλογών «έβγαζε» Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι περίμεναν να δουν τις αντιδράσεις των δύο πρώην… Ο πιο «φρέσκος» Αντώνης Σαμαράς είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του νικητή ενώ ο «σιωπηλός» Κώστας Καραμανλής είχε φωτογραφίσει την προτίμησή του στον Ευάγγελο Μειμαράκη.
Οι γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις στο μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα καταλάβαιναν ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μπόλικη διπλωματία για να μπορέσει να ισορροπήσει δύο διαφορετικές νοοτροπίες και δύο επίσης διαφορετικές πολιτικές σχολές. Τη καραμανλική και τη σαμαρική. Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να βάλει και τα δικά του «θέλω» και «πρέπει» προκειμένου να μην χαθεί ο ίδιος μέσα στο «τρίγωνο των Βερμούδων» που δημιουργήθηκε.

Οι φημολογίες για τις σχέσεις των τριών ισχυρών αντρών της ΝΔ πάνε και έρχονται. Έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα. Που όμως σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάνε τα μυθιστορήματα; Ποιες οι βλέψεις του νυν και ποιες οι βλέψεις των πρώην;

Η «Α» μίλησε με όλες τις πλευρές. Το αν μιλήσαμε με τους ίδιους ή όχι δεν θα σας το αποκαλύψουμε για να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Άλλωστε οι ειδήσεις δεν βγαίνουν ποτέ από τους ίδιους αλλά από το περιβάλλον τους…

Ο Μητσοτάκης με Καραμανλή…
Και οι δύο πλευρές αποδέχονται ότι μιλάνε συχνά – πυκνά στο τηλέφωνο. Οι μητσοτακικοί βέβαια θυμούνται ακόμα με πολύ «γλυκό» τρόπο το τραπέζι του Κώστα Καραμανλή στον Κυριάκο Μητοστάκη στη Τήνο στις αρχές Οκτωβρίου. Μόνο τυχαία δεν ήταν η συνεύρεσή τους στο νησί την ίδια μέρα και μόνο τυχαία δεν είχε μαζί του ο Κώστας Καραμανλής πολλούς «φίλους» τους οποίους και σύστησε τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ασφαλώς μόνο τυχαίο δεν ήταν επίσης το γεγονός ότι αυτούς που είχε μαζί του ο Καραμανλής ήταν επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου, ενός υψηλού και ιδιαίτερου status της χώρας που θέλησε να τους φέρει κοντά στον νυν πρόεδρο του κόμματος.

«Ο Καραμανλής στηρίζει Μητσοτάκη με τον δικό του τρόπο», μας λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Κυριάκου και συνεχίζει: «Ο Καραμανλής έχει βοηθήσει αρκετά τον πρόεδρο. Έχει τον δικό του «σιωπηρό» τρόπο και μάλιστα όταν κάποια στιγμή κάποιοι «δικοί» του άρχισαν να ξεφεύγουν, ήταν ο ίδιος που τους τράβηξε το αυτί και τους μάζεψε», καταλήγει.

Από την πλευρά τους οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή επιβεβαιώνουν την στήριξη στο πρόσωπο του Μητσοτάκη αλλά…

«Ο στόχος είναι να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης», μας λέει με νόημα. «Όμως ο Καραμανλής προβληματίζεται με ποιους θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό δυναμικό του κόμματος δεν είναι υψηλού επιπέδου καθώς την περίοδο Σαμαρά υπήρξαν πολλές αλλοιώσεις», τονίζει, δίνοντας μας «πάσα» με την αιχμή κατά τη Σαμαρικής περιόδου… «Ο Καραμανλής δεν επεμβαίνει, απλά παρακολουθεί και παρεμβαίνει όπου και όποτε του ζητηθεί. Στο μόνο που έχει πρόβλημα – σε περίπτωση συνεργασίας της ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι να μην είναι σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Να μην έχει ρόλο. Εκεί μάλλον θα δουν έναν άλλον Καραμανλή», καταλήγει ο στενός του συνεργάτης.

Αλήθεια πως θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης; Με ποιους; «Η απάντηση στους προβληματισμούς του κ. Καραμανλή είναι η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς. Ανθρώπους που ανά τομέα θα έχουν εμπειρία και θα μπορούν να προσφέρουν τόσο πολιτικά όσο και πρακτικά στα προβλήματα του τόπου», λέει ευθέως ο άνθρωπος του προέδρου της ΝΔ. Και όσον αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου; «Ο Καραμανλής είναι πολιτικός με εμπειρία και ξέρει πότε πρέπει να κάνει πίσω. Συνεργασία του Παπανδρέου με τη ΝΔ απ’ ευθείας δεν πρόκειται να υπάρξει και ούτε θα υπήρχε ποτέ.

Τώρα όμως είναι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να κυβερνήσει για δύο χρόνια με 155 – 160 βουλευτές και μετά να πέσει επειδή δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλει από την αρχή μία ευρύτερη συναίνεση με πάνω από 180 βουλευτές που θα του επιτρέψει να βγάλει την τετραετία. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με συνεργασίες. Ας δούμε πρώτα ποια κόμματα θα μπουν στη βουλή και πότε θα γίνουν εκλογές και μετά το συζητάμε. Πάντως δεν σας κρύβω ότι η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ε, σε αυτή τη περίπτωση, πιστέψτε με, δεν θα βρίσκεται στην ίδια φωτογραφία ο Μητσοτάκης με τον άνθρωπο που έβαλε τη χώρα σε αυτή τη περιπέτεια, οπότε ο κ. Καραμανλής δεν έχει λόγους να προβληματίζεται. Αυτό βέβαια που όλοι περιμένουμε από τον Καραμανλή είναι μια δήλωση στήριξης στον Μητσοτάκη όπως ακριβώς είχε κάνει επί Σαμαρά. Έστω και γραπτή», καταλήγει ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Και μόνο πάντως το γεγονός ότι ο ενεργοποιείται ο σύνδεσμος ’74 με επικεφαλής τον Αντώνη Σγαρδέλη ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, δείχνει την προοπτική ότι ο δεύτερος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να βρίσκεται στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ. Αυτό από μόνο του δείχνει το φιλικό χτύπημα στη πλάτη του Καραμανλή.

Ο Μητσοτάκης με Σαμαρά…
Η Μητσοτακική πλευρά ισχυρίζεται ότι μιλάνε οι δύο τους αλλά όχι τόσο συχνά όσο με τον Καραμανλή. Υπάρχει άλλωστε μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ συνεργατών και σέβονται απόλυτα το γεγονός ότι ο Σαμαράς βοήθησε τυπικά και ουσιαστικά στην εκλογή Μητσοτάκη. «Από την πρώτη στιγμή η εντολή Μητσοτάκη ήταν να μην υπάρξει καμία μα καμία αιχμή κατά της περιόδου Σαμαρά», μας λέει ο στενός του συνεργάτης. «Βεβαίως ο Σαμαράς έχει μια τελείως διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Βγαίνει μπροστά, δημόσια, προστατεύει τους δικούς του ανθρώπους και ασφαλώς αναζητά – όπως άλλωστε όλοι μας – τη δικαίωση των επιλογών του. Βοηθά ενεργά και φαίνεται ότι θέλει και ενεργό ρόλο. Ο τρόπος που κινείται ο Σαμαράς δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως σέβεται το γεγονός ότι πρόεδρος είναι ο Μητσοτάκης και αυτός έχει τις τελικές αποφάσεις», καταλήγει.

Από την πλευρά του Σαμαρά ένας από τους «δικούς του» ανθρώπους μας λέει:
«Ο Σαμαράς από την αρχή μας μάζεψε και μας είπε ότι θα δώσει τη μάχη να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος και μετά θα δώσει τη μάχη να πετύχει. Γνωρίζουμε όλοι μας και πρώτος απ όλους ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ότι μετά τον Μητσοτάκη δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε για τη χώρα αλλά ούτε και για το κόμμα». Ρωτήσαμε ευθέως για τις φημολογίες περί «ρουσφετιών». Η απάντηση ήταν άμεση: «Αυτά είναι παντελώς ανυπόστατα. Ποτέ. Ο Σαμαράς δεν έχει ανάγκη να ζητήσει κάτι. Αντίθετα βάζει πλάτη καθημερινά. Ο Σαμαράς είναι ο μοναδικός που κάλυψε τον προηγούμενο και στήριξε τον επόμενο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει…», καταλήγει…

Καραμανλής VS Σαμαράς…
Κάλυψε τον προηγούμενο; Αναρωτηθήκαμε φωναχτά… «Ασφαλώς. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση του Σαμαρά εναντίον του Καραμανλή. Αντίθετα οι δικοί του οργιάζουν κατά του Σαμαρά», μας απαντά.

Ναι, αλλά ο Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε ευθέως τον Καραμανλή για το έλλειμμα.

«Η διαφορά είναι ότι ο Στουρνάρας το είπε μία φορά – που δεν είπε και ψέματα ο άνθρωπος – και τον μαζέψαμε αμέσως. Κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Καραμανλής με τους Αντώναρους και Βλάχους που κατηγορούν για όλα το Σαμαρά. Αναγκαστήκαμε να του διαμηνύσουμε (του Καραμανλή) να τους μαζέψει. Και ευτυχώς το έκανε», μας απαντά.

Από την πλευρά τους οι Καραμανλικοί έχουν άλλη άποψη: «σιγά μην ασχοληθούμε με τους Σαμαρικούς. Πολύ θα ήθελε ο Σαμαράς να χαίρει της αποδοχής που έχει ο Καραμανλής στο σύνολο του κόμματος αλλά και της κοινωνίας. Όταν ήταν πρόεδρος τον έπαιρνε σχεδόν κάθε μέρα τηλέφωνο για να ζητάει χάρες και στήριξη. Και στο κάτω κάτω, δεν έχει ο Καραμανλής ανάγκη τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς τον έχει», καταλήγει…

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας για το «τρίγωνο των Βερμούδων» της ΝΔ. Αν τώρα αναρωτιέστε για ποιο λόγο δεν υπάρχει η σχέση και των τριών μαζί, Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, είναι απλά για το λόγο ότι αυτή είναι ανύπαρκτη και αποφεύγουν αριστοτεχνικά να βρίσκονται όλοι μαζί στον ίδιο χώρο…

Ο Σκυλακάκης, η επιστροφή και τα πρώτα… όργανα
Ρεπορταζιακά δεν θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε καλύτερο παράδειγμα από αυτό που μας «προσέφερε» η Νέα Δημοκρατία.
Η επιστροφή του Θ. Σκυλακάκη, πρώην στενού συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη και άνθρωπος της οικογένειας ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναθέσει σε στενό του συνεργάτη να φέρει εις πέρας την τελική συνεργασία. Ήταν ο άνθρωπος που πήρε “below the line” τις θέσεις και των δύο πλευρών και λείανε τις όποιες διαφοροποιήσεις προς όφελος του κόμματος. Όλες οι ενέργειες έγιναν με διακριτικότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς στο δεύτερο όροφο του κτιρίου της ΝΔ δεν γνώριζε για την επιστροφή Σκυλακάκη.

Την εξέλιξη αυτή στην πλατεία Μαβίλη την έμαθαν από τα Μ.Μ.Ε. Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν.

Ιστοσελίδες φιλικά προσκείμενες στο Καραμανλή «θυμήθηκαν» διάφορα περιστατικά:
«Ο διεθνούς φήμης (από το ευρωκοινοβούλιο) καιροσκόπος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισκέφτηκε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του ζήτησε μία εκλόγιμη θέση για τον ίδιο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μερικές ακόμη (πάντα εκλόγιμες) για τους συνεργάτες του στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια της χώρας. Δηλαδή ζήτησε από τον Μεϊμαράκη να βγάλει έξω τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με σταυρό στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και να βάλει αυτούς της Δράσης με το αντάλλαγμα ότι αυτό το πολιτικό μόρφωμα (της Δράσης) θα στήριζε τη ΝΔ. Πάμε πάλι: ο Σκυλακάκης ήθελε στις εκλογές με λίστα του Σεπτεμβρίου 2015 να μπει στη Βουλή αυτός και οι συνεργάτες του, βγάζοντας έξω τους ήδη εκλεγμένους της ΝΔ από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015! Πάμε πάλι: ο Σκυλακάκης, με μηδέν ψηφοφόρους που για χρόνια πολεμούσε τη ΝΔ και τον ευεργέτη του Κώστα Καραμανλή, ζητούσε να υφαρπάξει θέσεις και αξιώματα χωρίς καμία εκλογική μάχη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, να το πούμε κομψά, πέταξε με τις κλωτσιές έξω από το γραφείο του τον Σκυλακάκη». Ακόμα και στα site εφημερίδων «έφυγαν» κείμενα που περνούσαν γενεές δεκατέσσερις τον Σκυλακάκη και τους συνεργάτες του.

Η «Α» ήρθε σε επαφή με όλες τις πλευρές. Γνωστός Καραμανλικός, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και καθημερινός επισκέπτης στο γραφείο του ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος από αυτή την εξέλιξη αφήνοντας αιχμές κατά του Μητσοτάκη: «Η ένταξη της «Δράσης» επισημοποιεί το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο του κόμματος και αποτελεί πρόκληση στη κοινωνικά φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία».

Η «Α» επικοινώνησε με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ήταν σίγουρος για την επιλογή του προέδρου του κόμματος να ανοίξει την πόρτα της επιστροφής στον Θ. Σκυλακάκη και τους συνεργάτες του: «Ο πρόεδρος έχει στείλει παντού το μήνυμα της ενότητας και της διεύρυνσης του κόμματος προκειμένου να ξαναγίνει κυβέρνηση και μεγάλη η κεντροδεξιά παράταξη.

Όσοι έχουν ανταποκριθεί αποδέχονται πλήρως τις απόψεις, τις θέσεις και τις αρχές του κόμματος», μας αναφέρει. Όσον αφορά στις αντιδράσεις των καραμανλικών;
«Μα καλά, τι ακριβώς θέλουν; Να αφήσουμε το χώρο ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ελεύθερο; Δεν καταλαβαίνουν ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά τα μάτια μας στις προκλήσεις της εποχής; Πρώτο και μοναδικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σωθεί η χώρα. Να διώξουμε τον Τσίπρα και να βγάλουμε τη χώρα από αυτό τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Τίποτε άλλο. Και εν τέλει δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι οι αντιδράσεις των «καραμανλικών» ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που σκέφτεται ο ίδιος ο Καραμανλής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα