Λάθη που κόστισαν (και θα κοστίσουν…)

Το 2012 ήταν η χρονιά που άλλαξε ο ρους της ιστορίας του Παναθηναϊκού, καθώς ο σύλλογος μπήκε σε μία νέα βάση, ακολουθώντας τη δύσκολη, μοναχική, αλλά συνάμα τόσο γόνιμη και ελπιδοφόρα πορεία του μοντέλου της Λαϊκής Βάσης. Το 2013 πρόσφερε ένα κύπελλο και μία απρόσμενη δεύτερη θέση, καθώς και την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. To 2014 ήταν πιο… cool, προσδίδοντας τουλάχιστον μία σταθερότητα στην ομάδα. Το 2015 ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, αλλά εξελίχθηκε μακράν στη χειρότερη σεζόν για τη νέα εποχή του «τριφυλλιού», προκαλώντας προσωρινό σοκ τόσο στη διοίκηση, όσο και στον κόσμο.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν… έτρεξε ο προγραμματισμός του συλλόγου μέσα στο 2015; Καλό θα είναι να μην αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε… συμπαντικές ή θεολογικού τύπου συγκυρίες. Το 2015 έγιναν πολλές λανθασμένες επιλογές, κυρίως από τη διοίκηση, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Η απώλεια όλων των στόχων από τον Νοέμβριο, αναδεικνύει τη φετινή αποτυχία, με την ελπίδα ότι το πάθημα έγινε μάθημα για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν μεγάλο πισωγύρισμα στη διάρκεια του 2015. Τα λάθη εστιάζονται σε έξι σημεία:

1)Πρόωρη-βιαστική ανανέωση σε Αναστασίου
Ο Παναθηναϊκός επιδιώκει τον συνδυασμό του μοντέλου της Λαϊκής Βάσης με την παρουσία ενός μόνιμου προπονητή στον πάγκο του. Ο Γιάννης Αλαφούζος πίστεψε ότι βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του Γιάννη Αναστασίου. Βιάστηκε να του ανανεώσει το συμβόλαιο για τρία χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν, λίγους μήνες αργότερα, να τον απομακρύνει λόγω της κάκιστης πορείας της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2)Οικονομικό άνοιγμα το καλοκαίρι
Η διοίκηση έθεσε ως στόχο το πρωτάθλημα και ανοίχτηκε οικονομικά, αυξάνοντας σημαντικά το μπάτζετ με νέα συμβόλαια και την απόκτηση του πανάκριβου Μάικλ Εσιέν. Αποτέλεσμα ήταν να πιεστεί το ταμείο σε μεγάλο βαθμό, την ίδια στιγμή που η ΠΑΕ αναζητούσε με δάνεια τους απαιτούμενους για την κάλυψη των αναγκών της οικονομικούς πόρους.

3)Θεωρήθηκε δεδομένη η πρόκριση στην Ευρώπη
Υπήρχαν μέλη της διοίκησης του «τριφυλλιού», τα οποία θεωρούσαν δεδομένη την πρόκριση της ομάδας τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League. Προφανώς «παραβίασαν» τον βασικό άγραφο κανόνα του αθλήματος, ο οποίος είναι ένας: τίποτα δεν είναι δεδομένο στο ποδόσφαιρο. Αρχικά η Κλαμπ Μπριζ και στη συνέχεια η Καμπάλα «γκρέμισαν» τα «πράσινα» όνειρα και μαζί το οικονομικό πλάνο του Αλαφούζου και των συνεργατών του.

4)Καθυστέρηση στην αντικατάσταση του Αναστασίου
Η ομάδα πήρε τον κατήφορο πριν καν ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα. Ο αποκλεισμός από την Καμπάλα προκάλεσε την απαίτηση των οπαδών να απομακρυνθεί ο Αναστασίου, κάτι που δεν ενστερνίστηκε η διοίκηση του Αλαφούζου. Με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, ο Έλληνας τεχνικός απολύθηκε, αλλά πλέον ήταν αργά, διότι η ομάδα είχε βγει εκτός στόχων και στο πρωτάθλημα, ενώ πλέον αμφισβητείται και αυτή καθ’ αυτή η κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

5)Παρεκτροπή από το πλάνο για τη νέα εποχή
Η νέα εποχή του «τριφυλλιού» προϋπέθετε δύο πράγματα. Την παραγωγή και ανάδειξη παικτών και την πώλησή τους ώστε να αυτοσυντηρείται ο σύλλογος. Ιδιαίτερα από το καλοκαίρι του 2015, το πλάνο παραγωγής παικτών εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά, ανατρέποντας εξ ολοκλήρου τον αρχικό σχεδιασμό. Η παρεκτροπή από τη φιλοσοφία της νέας εποχής απέτυχε παταγωδώς.

6)Αποτυχημένες μεταγραφές
Ο Παναθηναϊκός απέκτησε εφτά ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα τους: Εσιέν, Αμπέιντ, Καλτσά, Βέμερ, Σέρχιο Σάντσεθ, Τελάντερ, Λουντ. Ποιος από τους προαναφερθέντες έχει κάνει τη διαφορά; Κανείς. Η ομάδα στηρίζεται στο υλικό των προηγούμενων χρόνων και δη στις μεταγραφές της πρώτης σεζόν που ξεκίνησε η Λαϊκή Βάση.

Η επόμενη μέρα…
Τα λάθη έγιναν. Οι συνέπειες είναι δεδομένες, ωστόσο ο Παναθηναϊκός οφείλει να κοιτάξει μπροστά. Σύμφωνα με πηγή από τα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου, το 2016 θα είναι η διορθωτική χρονιά. Ως στόχοι έχουν τεθεί: 1) Η επαναφορά του μοντέλου παραγωγής παικτών, 2) Επανεκτίμηση του ρόστερ, με πιθανό ξεκαθάρισμα το καλοκαίρι, 3) Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, και 4) Η κατάκτηση του Κυπέλλου.
Εν κατακλείδι, το 2015 ήταν μία αποτυχημένη σεζόν για το «τριφύλλι». Έγιναν λανθασμένες επιλογές, βιαστικές, και αυτές αποτυπώθηκαν τόσο αγωνιστικά, όσο και σε πολλά άλλα επίπεδα. Το 2016, παράλληλα, θα είναι μία χρονιά αλλαγών και σε επίπεδο κορυφής, καθώς ακούγονται πολλά και ακόμη περισσότερα συζητούνται στο παρασκήνιο για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα