Λίγα ψίχουλα… συμφωνίας σού γυρεύω

«Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αν και πλέον όλα δείχνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο ως θαύμα πριν από τα τέλη του Απριλίου».

Οι παραπάνω φράση είναι μέρος του βασικού κυβερνητικού ρεπορτάζ της «Α» που κυκλοφόρησε το Σάββατο (18/3) και αποτυπώνει την πλήρη αλήθεια για το πού πάει η υπόθεση της β’ αξιολόγησης.

Από το σημερινό Eurogroup, λοιπόν, της 20ης Μαρτίου η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα άλλο να περιμένει παρά μερικά… ψίχουλα συμφωνίας, τα οποία μεταφράζονται σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και comme il faut δηλώσεις-παραινέσεις περί της αναγκαιότητας να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα χωρίς εντάσεις και σε σύντομο χρόνο.

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι το (κατά τα άλλα χαμένο ορόσημο) Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και Θεσμοί προχωρούν «ομαλά» και «σύντομα» προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και, ειδικότερα μετά τις εν Αθήναις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου που μείωσαν την απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι πληροφορίες δεν ασπάζονται την αισιοδοξία Μοσκοβισί κι αυτό διότι τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν μάλλον… ορθάνοιχτα παρά διαπιστώνονται σημεία σύγκλισης. Για παράδειγμα  το ΔΝΤ επιμένει να αρνείται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, αξιώνει άμεση πώληση του 40% των ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ από το τραπέζι δεν έχει αποσυρθεί η θέση του Ταμείου για εφ’ άπαξ μείωση –κατά 1,8 δισ. ευρώ– των συντάξεων το 2020.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ακόμη και για να επιστρέψουν στην Αθήνα ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, πόσο μάλλον να υπαναχωρήσουν από τις εκπεφρασμένες σκληρές θέσεις τους. Γίνεται σαφές ότι στο παραπάνω σταυρόλεξο η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει εύκολη λύση ούτε διαπραγματευτική εναλλακτική, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα και κυρίως εις βάρος μας.

Επομένως θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους αν οι Βρυξέλλες στείλουν σήμερα στην Αθήνα κάτι περισσότερο από ένα ευχολόγιο τύπου «τα (κουτσο)καταφέρνετε, αλλά προχωρήστε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα