Λίλη Μπίτα: Τιμή σε μια μεγάλη κυρία της Ομογένειας

Πολύπτυχο φιλολογικό αφιέρωμα διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην αίθουσα «Μιχαήλ Αβέρωφ», προς τιμήν της πολυβραβευμένης Ελληνοαμερικανίδας ποιήτριας, ηθοποιού και μεταφράστριας έργων της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματολογίας, Λίλης Μπίτα. Στο αφιέρωμα μίλησαν η ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, που ήταν και η εισηγήτρια του λογοτεχνικού περιεχόμενου της τιμητικής εσπερίδας, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούζος. Ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων από την τιμώμενη ποιήτρια, καθώς και από τη συνάδελφό της Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση,  που συντόνισε το πρόγραμμα του αφιερώματος. Στη συνέχεια, η Λίλη Μπίτα απέδωσε στο πιάνο με την καλλιτεχνική ευαισθησία της κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης συμμετέσχε με την παράσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, Αμαλίας Παρασκευοπούλου και Δημήτρη Μποντικούλη, και με τη θερμή ομιλία του ποιητή και προέδρου του Ευάγγελου Ανδρέου, που αναμνήσθηκε χαρακτηριστικές στιγμές από τη φιλία και συνεργασία του με τη Λίλη Μπίτα, η οποία μάλιστα είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τα αξιοθέατα της Παιανίας και είχε φιλοξενηθεί, προσκαλεσμένη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. Το ίδιο το Κέντρο επιμελήθηκε και εξέδωσε στα 1997 το ποιητικό έργο της «Χτυπώντας τον Ουρανό / Striking the sky».

H Λίλη Μπίτα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, αλλά πολύ νέα έφυγε για την Αθήνα όπου το πρώτο της βιβλίο «Βήματα στη Γη» έγινε δεκτό με ενθουσιαστικές κριτικές. Τέλειωσε το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών στο πιάνο και φοίτησε στη Σχολή Θεάτρου του Καρόλου Κουν. Μετανάστεψε στην Αμερική όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και εξακολούθησε την καριέρα της ως ερμηνεύτρια του Ελληνικού Θεάτρου και Πολιτισμού. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στ’ αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, γαλλικά και ινδικά. Η Αναΐς Νις είχε γράψει για τη Λίλη Μπίτα ότι «οι λέξεις της είναι δυνατές, ισορροπώντας ψυχή και σώμα, σε ένα όραμα πληρότητας και ενοποίησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα