«Λαμόγια στο Χακί…»

Ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου επέλεξαν οι Εκδόσεις Τόπος και ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο να πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου «Λαμόγια στο Χακί: οικονομικά “θαύματα” και θύματα της χούντας». Και βέβαια, μόνο σύμπτωση δεν είναι η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

 

ixnilatontas1Ο Διονύσης Ελευθεράτος έχει ασχοληθεί με τα σκάνδαλα της χούντας εδώ και χρόνια, ερευνώντας και αρθρογραφώντας, παραθέτοντας στοιχεία αδιάσειστα, καθώς, όπως ο ίδιος διατείνεται, «μια εξωφρενική “μόδα” των τελευταίων ετών τείνει να περιβάλλει με ιδιότυπο φωτοστέφανο τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967!». Και δεν έχει άδικο…

Το συγκεκριμένο δημοσίευμά του προ τριετίας (iefimerida, 21/4/2012) –δεν είναι το μοναδικό, βέβαια– θέτει το πρόβλημα στη βάση του: «Απόρροια του αναπόφευκτου θυμού, αναμεμειγμένου όμως με άγνοια ή και σκοπιμότητα, η πολιτική(;) αυτή “μόδα” παράγει τη θεωρία ότι κατά την επταετή δικτατορία τέθηκε σε γύψο και… η διαφθορά. Ότι η χούντα φρουρούσε, σαν κέρβερος, το δημόσιο χρήμα και τις αρχές της “χριστής διοίκησης”… Οι ίδιοι οι συνταγματάρχες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι στον 21ο αιώνα έμελλε να μνημονεύονται με … επαίνους. “Εκείνοι τουλάχιστον δεν έκλεψαν”, “δεν έκαναν περιουσίες”, “ε, ρε, Παπαδόπουλο που χρειάζονται τα σημερινά λαμόγια”... Από το 2010 κι εντεύθεν οι έπαινοι επεκτάθηκαν και στα της οικονομίας: “Επί χούντας ο κόσμος έτρωγε ψωμάκι”, “αν δεν μιλούσες, ζούσες καλά”, “τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως σήμερα”».

Επιχειρήματα που χρησιμοποίησε (και χρησιμοποιεί) η Χρυσή Αυγή ως θιασώτης της χούντας, προκειμένου να πείσει ανίδεους πολίτες να γίνουν ψηφοφόροι της. Πολίτες θυμωμένους από τα μνημόνια και τη φτώχεια που επέφεραν, πολίτες που έριξαν το ανάθεμα στη διακυβέρνηση της μεταπολίτευσης, πολίτες αδαείς που εύκολα πείστηκαν για τις αγνές προθέσεις και πρακτικές των δικτατόρων και έβαλαν στη Βουλή την ακροδεξιά τους συνέχεια.

Το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου είναι αποκαλυπτικό, ανατρέποντας με ακλόνητα στοιχεία κάθε προσπάθεια αγιοποίησης των χουντικών, και εκδίδεται ακριβώς τις μέρες της δίκης των χρυσαυγιτών. Ούτε αυτό είναι σύμπτωση.

Διαβάζουμε σχετικά με την έκδοση του βιβλίου: «Ένας δικτάτορας διαμένει στη βίλα του Ωνάση με την “ευγενική χορηγία”… της ΔΕΗ. Ένα “ιερό” Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να “αναληφθούν εις τους ουρανούς”, ή μάλλον να παραληφθούν από “εθνοσωτήρες” κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την “κατασκευή” τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δύο –και πλέον– χρόνια την αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, γράφει, όντως, ιστορία… 

»Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των “αμέσως πριν” με τα “αμέσως μετά”, μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις “συντεταγμένες” της σύγχρονης εποχής, αλλά και πολλούς από τους “πάγιους” ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη».

 

Ποιος είναι

ixnilatontas2Ο Διονύσης Ελευθεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. «Μυήθηκε» στην επαγγελματική δημοσιογραφία το 1986, όταν ασχολήθηκε με το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτη”. Από τότε εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, κυρίως ως αρθρογράφος και σχολιογράφος επί πολιτικών, κοινωνικών αλλά και αθλητικών θεμάτων.

Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Έψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και «Review» του «Ελεύθερου Τύπου», καθώς και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Δίαυλος 10», «Ωχ FM», «Flash 9,61» και «Sport FM 94,6». Σήμερα εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Κόκκινο 105,5». Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Εξουσία, τι μπάλα παίζεις;» (2010).

 

Η παρουσίαση

Οι Εκδόσεις Τόπος και ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου «Λαμόγια στο χακί: Οικονομικά “θαύματα” και θύματα της χούντας», την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Μετρό Πανεπιστήμιο).
Θα μιλήσουν οι: Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος-συντακτική ομάδα «Ο Ιός», Νίκος Μανιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός, ενώ συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο».

 

Γνωρίζατε ότι…

Ερρίκος Σκάσης
Ερρίκος Σκάσης

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με πανηγυρικές συνεδρίες την 21η Απριλίου 1967 πέντε φορές. Συγκεκριμένα:

α) 2 Μαΐου 1968,

β) 24 Απριλίου 1969,

γ) 3 Μαΐου 1970,

δ) 28 Απριλίου 1971,

ε) 28 Απριλίου 1972.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το 1968, την πρώτη δηλαδή φορά που η Ακαδημία Αθηνών τίμησε την 21η Απριλίου, όρισε την ημέρα αυτή και ως Εθνική Εορτή της Ελλάδος, με τον Ερρίκο Σκάσση, μέλος της Ακαδημίας από το 1955 και πρόεδρό της τη συγκεκριμένη χρονιά, να τονίζει στον πανηγυρικό του λόγο: «Η ημέρα αύτη αποτελεί ασφαλώς ορόσημον εις την ιστορίαν της Νεωτέρας Ελλάδος. Αι προσπάθειαι της Εθνικής Κυβερνήσεως εις πλείστους τομείς έσχον αξιόλογα και εν πολλοίς σωτήρια αποτελέσματα, ως της Παιδείας με την αποσόβησιν του κινδύνου ανεπανορθώτου εξανδραποδισμού της Ελληνικής νεότητος. Η Ακαδημία Αθηνών εύχεται εις τας αόκνους προσπαθείας της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου και της ενσαρκούσης το πνεύμα ταύτης Κυβερνήσεως καλήν μέχρι τέλους επιτυχίαν εις τους σκοπούς αυτής επ’ αγαθώ του Έθνους και του λαού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα