ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Αλωνίζει την Ελλάδα o γραμματέας

Μέχρι σήμερα οι γενικοί γραμματείς της Νέας Δημοκρατίας μάς είχαν συνηθίσει να κάνουν πολλές συσκέψεις στα γραφεία τους, να δίνουν πολλές συνεντεύξεις και δη τηλεοπτικές και να οργανώνουν τις τοπικές ΝΟΔΕ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Από τον περασμένο Απρίλιο που νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής (πρώην κεντρική επιτροπή) της Ν.Δ. είναι ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και με τη Ν.Δ. να βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διατηρήσει τους δύο αντιπροέδρους δεν έκανε ευκολότερο το έργο του…

Λέξεις όπως «ανασύνταξη» και «ανανέωση» μπήκαν στο καθημερινό λεξιλόγιο της παράταξης, καθώς κρινόταν επιτακτική η διαδικασία αλλαγής τόσο της πολιτικής ουσίας όσο και της πολιτικής «βιτρίνας», της ηττημένης –μην ξεχνιόμαστε– τρεις φορές Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο 45χρονος Ηρακλειώτης διαθέτει ισχυρά ερείσματα τόσο στον πυρήνα, όσο και στη βάση της Ν.Δ., καθώς από το 2007 εκλέγεται ανελλιπώς πρώτος βουλευτής Ηρακλείου. Παράλληλα, ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. έχει να επιδείξει μια εξαιρετική, σεμνή και ιδιαιτέρως σοβαρή πολιτική πορεία με πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο κι εύστοχες παρεμβάσεις.

Ήταν αυτό όμως αρκετό για να αλλάξει την εικόνα της παράταξης; Σαφώς και όχι. Δεν είναι τυχαίο ότι σκέφτηκε όχι μόνο δράσεις νεανικές, σύγχρονες, ελκυστικές στους νέους ανθρώπους, αλλά και δράσεις για τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους. Και ασφαλώς, επέλεξε να μην κλειστεί μέσα σε ένα γραφείο…

Το παράπονο της βάσης
Ο αγώνας του Λ. Αυγενάκη έγινε κυριολεκτικά στους δρόμους. Ο στόχος ήταν να κινητοποιηθεί ολόκληρη η βάση του κόμματος και αυτό φαίνεται πως ήδη το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, καθώς μόνο τον τελευταίο μόλις μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 150 και πλέον εκδηλώσεις σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ σε όλη τη χώρα, κυρίως δε στην επαρχία.

Μέσα στον μήνα αυτό ο γραμματέας πραγματοποίησε επισκέψεις σε Κω, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, ενώ λίγες ημέρες πριν ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία οδοιπορικό του στους νομούς Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Φλώρινας και Αχαΐας.

Το παράπονο όλων των στελεχών που βρίσκονται στην επαρχία είναι ότι το κεντρικό κόμμα και τα στελέχη πρώτης γραμμής δεν είναι κοντά τους. Αυτό όπως φαίνεται το άλλαξε ο Λ. Αυγενάκης, που επισκέφθηκε όλη σχεδόν τη χώρα έχοντας δίπλα του και βουλευτές.

Το μήνυμα της Ν.Δ. σε κάθε χωριό…
Από το πρόγραμμα του γραμματέα της Ν.Δ. έχουν «ξεφύγει» μόνο η Λήμνος και η Σάμος, νησιά που σκοπεύει όμως –όπως με νόημα λέει στην «Α»– να επισκεφθεί άμεσα. «Δεν θα μείνει μέρος της χώρας που να μην αντιληφθεί ότι η Ν.Δ. αλλάζει και βελτιώνεται, τα στελέχη κινούνται, το κόμμα διευρύνεται», μας λέει.

Ανέκαθεν το ζητούμενο όλων των επικοινωνιολόγων ήταν πώς θα φτάσει το πολιτικό μήνυμα σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε κάθε χωριό. Η ηγεσία, λοιπόν, έκανε δεκτή την εισήγηση του γραμματέα που ζητούσε το αυτονόητο: τα στελέχη δίπλα στον απλό ψηφοφόρο, στον πολίτη.

Εισηγήσεις που έχουν γίνει από όλους τους προηγούμενους. Η διαφορά είναι ότι τώρα υλοποιήθηκε…

Όπως λένε πολλά στελέχη και μέλη του κόμματος, ο νέος, αεικίνητος γραμματέας πραγματοποιώντας «άνοιγμα» κατάφερε να αξιοποιήσει τα παλαιά στελέχη και να ρίξει γέφυρες στη νέα γενιά.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο η Ν.Δ. με τον Κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης πέτυχε την πιο «βίαιη» δημοσκοπική ανατροπή. Από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε, όχι μόνο να καλύψει τη διαφορά, αλλά να κάνει και double score, καθώς άνοιξε την ψαλίδα στις 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

Συντεταγμένη ανανέωση
Με την εκλογή νέων διοικήσεων σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, όπου το στελεχιακό τους δυναμικό ανανεώθηκε κατά 60-70% και η οποία πραγματοποιείται συντεταγμένα με το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών (ananeosi.gr) και την προσέλκυση νέων δραστήριων ανθρώπων με κοινωνική παρουσία, επαγγελματική επάρκεια και πολιτική ευαισθησία, υπό τη στενή εποπτεία της υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ρεβέκκας Πιτσίκα, και τη συνεργασία του Λ. Αυγενάκη.

Ακόμα μια δράση που φέρει το στίγμα Αυγενάκη είναι η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών. Μια καινοτόμα δράση επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού τής Ν.Δ., η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει 8 επιτυχημένους κύκλους σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Πάτρα, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Κόμματος και του μέχρι πρότινος γραμματέα, Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του τωρινού γραμματέα, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη.

Όχι πια ισορροπίες του τρόμου…

Στο DNA της Ν.Δ. είναι η εσωστρέφεια και η γκρίνια. Πλειάδα στελεχών που έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχουν υπηρετήσει με σθένος την πολιτική της παράταξης «ανταγωνίζονται» –με την καλή έννοια– τη νέα γενιά. Είναι λογικό κάποιοι να μένουν στην «απ’ έξω» και να γκρινιάζουν ή ακόμα χειρότερα να δημιουργούν εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αν μη τι άλλο, στον Λ. Αυγενάκη πρέπει να πιστωθεί η εξωστρέφεια των 13 γραμματειών του κόμματος, οι οποίες έχουν αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα έντονη δράση και «συνομιλούν» με την κοινωνία. Επιπλέον συνεδριάζουν σε τακτική βάση οι τομείς του κόμματος με τομεάρχες βουλευτές, που λειτουργούν με επικεφαλής τον διευθυντή του Γραφείου Προέδρου, Μιχάλη Μπεκίρη.

Ο Λ. Αυγενάκης τόνιζε με νόημα στην «Α» ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης να σώσει τη χώρα από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δηλώνει άνθρωπος της πολιτικής με όραμα και κυρίως απαντήσεις για την «επόμενη μέρα», τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα. Όπως δήλωσε πρόσφατα: «Το 2017 είναι έτος πολιτικών αλλαγών. Είμαστε έτοιμοι! Η παράταξή μας, ο πρόεδρος και όλα τα στελέχη είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το δύσκολο έργο για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της χώρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα