Λογιστές (ΔΝΤ) και πολιτικάντηδες (ΕΕ) παίζουν με την Ελλάδα!

Το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά όχι και τους όρους του Ταμείου. Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν θέλει άλλη μια αποτυχία οπότε και επιμένει στις απαιτήσεις του. Η Ευρώπη επί της ουσίας παίζει βραχυπρόθεσμα αναβάλλοντας για αργότερα τα χειρότερα όταν το Ταμείο θέλει εδώ και τώρα ρεαλιστικές λύσεις.

Αυτό ομολόγησε -άφελά του- Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος όμως προσπαθεί να καθησυχάσει και τις αγορές που μετά το χτεσινοβραδυνό φιάσκο χτυπούν ανελέητα την Ελλάδα με αφορμή κυρίως τη δόση και την ποσοτική χαλάρωση η οποία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Τι είπε λοιπόν ο αξιωματούχος; Πως θα δοθεί η δόση στην Ελλάδα για να πληρώσει και εκείνη με την σειρά της τους δανειστές. Το πρόβλημα είναι πως μια τέτοια εξέλιξη δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς η Αθήνα ήθελε λύση συνολική ώστε να βγει στις αγορές και μάλιστα με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους. Σε αυτό θα συνέβαλλε και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση όσο τουλάχιστον το πρόγραμμα θα διαρκεί.

«Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», τονίζεται από τις Βρυξέλλες ενώ εξηγούν πως για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι “ρεαλιστικές” και “αξιόπιστες”.
Στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν, πάντως, ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία του, μια χώρα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κτλ., δεν είναι εφικτό να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.
Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016. Μεγαλύτερη σαφήνεια για το ΔΝΤ σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους. Στο θέμα αυτό υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο δεδομένων των διαφωνιών στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός, ανέφεραν σήμερα πηγές από τις Βρυξέλλες. Παρόλ΄ αυτά όλες οι πλευρές δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι ο συμβιβασμός αυτός θα επέλθει εντός των τριών επόμενων εβδομάδων.

Η Ελλάδα πάλι θέλει καθαρή λύση. Και όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ερμήνευσε, αυτή αφορά:

– τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να έχει την δυνατότητα άμεσα να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους.

“Αυτός εξάλλου ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στόχο οφείλουμε να επιμείνουμε. Από την πλευρά μας, κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια τέτοια επιτυχή κατάληξη και επομένως αναμένουμε αλλά και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών.

Διότι δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να υφίσταται η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η απαίτηση για την υιοθέτηση των δημοσιονομικών αλλά και άλλων μέτρων που το Ταμείο προτείνει και από την άλλη να μην γίνεται αποδεκτή η θέση του για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση επομένως, θα εργαστεί εντατικά την αμέσως επόμενη περίοδο και θα πάρει πρωτοβουλίες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την καλύτερη δυνατή κατάληξη των συζητήσεων” σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Επι της ουσίας τώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι εγκλωβισμένοι: η απειλή για μη εφαρμογή των πρόσφατα ψηφισμένων μέτρων είναι κενή περιεχομένου καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του προγράμματος. Πολιτική διαπραγμάτευση δεν υφίσταται μιας και η κόντρα είναι αποκλειστικά μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Στο μόνο που οι δυο τους συμφωνούν είναι πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και την λήξη του πρόγραμματος. Διαφωνούν όμως σε όλα τα άλλα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα