Μέτρα υπέρ πυροπλήκτων (για να αλλάξει η ατζέντα)

Αγώνας δρόμου για να προλάβει τα απόνερα της μεγάλης καταστροφής όχι μόνο στην Αττική αλλά και στις άλλες περιοχές που έζησαν τον εφιάλτη των πυρκαγιών, για την κυβέρνηση. Με εκ των υστέρων μέτρα θα επιχειρηθεί να αλλάξει η ατζέντα αλλά κυρίως να περιοριστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά λεφτά πρέπει να βρεθούν για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Ειδικά για την Ανατολική Αττική. Το γιατί είναι απλό: αφενός για να καλυφθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον επικοινωνιακά) η ανεπάρκεια των μηχανισμών που συνέβαλαν στην καταστροφή, και αφετέρου για να περιοριστούν οι πολιτικές συνέπειες! Άλλωστε πρόκειται για μια περιοχή όπου εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί και τον τελευταίο καιρό χάνει συνεχώς έδαφος. Οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να εξελιχθούν και στο τελειωτικό χτύπημα για το κυβερνητικό κόμμα.

Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν πως στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών οι αποφάσεις ήταν άμεσες:
– Για την επιδότηση ενοικίου προβλέπεται αποζημίωση μακροπρόθεσμης διάρκειας 2 ετών στους μόνιμους κατοίκους εφόσον είναι ιδιοκτήτες κτιρίων και προσωρινής έξι μηνών για τους ενοικιαστές. Το ποσό κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ ανά μήνα.
– Για την ανακατασκευή, επισκευή των κατοικιών, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κατασκευής κατοικίας προβλέπεται αποζημίωση 1.000 ευρώ/m2 και μέχρι εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα. Για τις επαγγελματικές στέγες είναι 500 ευρώ/m2 και λαμβάνεται στεγαστική συνδρομή κατά 80%, ενώ το 20% είναι άτοκο δάνειο του οποίου το επιτόκιο καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιώτες είναι άτοκο.
– Παροχή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για αυτή την περίοδο για τις κατοικίες που θα έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές και φθορές.

Και θα έλεγε κανείς πως τα μέτρα αυτά θα ανακούφιζαν την περιοχή και θα επέτρεπαν στους πληγέντες να επανασχεδιάσουν την ζωή τους. Η πραγματικότητα όμως απέχει χιλιόμετρα… Και αυτό γιατί ναι μεν επικοινωνιακά η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της, αλλά οι γνωρίζοντες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις καμένες περιουσίες τους με ίδια μέσα. Η απόφαση του υπουργείου αφορά τους μόνιμους κατοίκους και τις πρώτες κατοικίες σε μια περιοχή όπου σε μέγιστο βαθμό αποτελεί παραθεριστικό προάστιο της Αθήνας! Μάλιστα, οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως από τα μέτρα αυτά θα επωφεληθούν μόλις έξι οικογένειες.

Τετριμμένες παρεμβάσεις
Κατά τα λοιπά, τα μέτρα του υπουργείου δεν ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα σε τέτοιες περιπτώσεις:
– Άμεση τεκμηριωμένη οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, την οποία θα αναλάβει η Διεύθυνση των Δασών σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και τις άμεσες γνωμοδοτήσεις από την Πολεοδομία του Δήμου. Η κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής θα λάβει υπόψη και τον αναρτημένο δασικό χάρτη στην περιοχή και τον υπό ανάρτηση χάρτη.
– Στην ίδια πράξη κήρυξης της αναδασωτέας περιοχής θα συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις των δασικών απαγορεύσεων για βόσκηση, θήρα, πρόσβαση στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί φυσική ή τεχνητή αναδάσωση καθώς και άλλες δραστηριότητες.
– Σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων υποδομής από την Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την προστασία των περιοχών από την διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
– Μελέτη οργανωμένης αναδάσωσης, με μεσογειακά οικοσυστήματα, μη φιλικά προς την πυρκαγιά.
– Εκμετάλλευση της υφιστάμενης ύλης στην πληγείσα περιοχή για χρήση σε δασοφράγματα και ξυλοπλέγματα.
– Στους δασικούς χάρτες της περιοχής θα συμπεριληφθεί και η αναδασωτέα περιοχή. Άμεση ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, με στόχο την ενδυνάμωση της δασικής πολιτικής στο σύνολο της χώρας.
– Έλεγχος και αξιοποίηση των πόρων από τις δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση έργων υποδομής, δασική οδοποιία, πυροφυλάκια, πυροδεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες, ανανέωση δασικής βλάστησης και άλλων, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
– Δέσμη ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο δήμος Ωρωπού αποκλειστικά για έργα υποδομής όπως δίκτυα ύδρευσης, δημοτική και αγροτική οδοποιία.

Κρίνοντας από την αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου στην περίπτωση των Κυθήρων, οπότε και δίδεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 180.000 ευρώ, στον Ωρωπό δεν θα πρέπει να περιμένουν για κάτι πολύ διαφορετικό.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει: θα καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της ανεπάρκειας με μικρές παρεμβάσεις και παροχές (έστω περιορισμένες) στους κατοίκους; Πολύ δύσκολα, αν κρίνει κανείς από τα περιορισμένα οικονομικά περιθώρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα