Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ αξιώνουν οι δανειστές

Τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις οι δανειστές αφού έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους με το «καλημέρα» στην ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, στην πρώτη τους συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο έριξαν στο τραπέζι μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019. Το 1.8 δισ. θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου και το άλλο μισό από τις νέες περικοπές στις συντάξεις

Το 2% του ΑΕΠ τέθηκε ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης .

Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των όσων γίνονται στη διαπραγμάτευση είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η… αφετηρία των απαιτήσεών τους. Αν και στη διαπραγμάτευση τα ποσά μπορεί να μειωθούν πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θέλουν το 1% του ΑΕΠ να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου και το υπόλοιπο 1% από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Αν υπερισχύσει η “σκληρή” γραμμή τότε η διαπραγμάτευση μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Eνώ απ’ την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να γίνει υποχώρηση στο αφορολόγητο για να σωθούν, έστω και για 3 χρόνια, οι συντάξεις, έρχονται τώρα οι δανειστές και απαιτούν με τη μία μειώσεις και στα δύο.

Κάπως και έτσι περάσαμε και από το στάδιο της αισιοδοξίας ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει γρήγορα στο στάδιο των ερωτημάτων για το πως θα κλείσει το χάσμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ήδη από την πρώτη μέρα.

Τα μηνύματα μάλιστα από τις Βρυξέλλες λένε ότι το κενό είναι μεγάλο και δεν θα πρέπει να θεωρείται σύντομη η διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα