Μέχρι της 11 Φεβρουαρίου η δίκη Παπακωνσταντίνου

Διαβιβάστηκαν στον πρόεδρο της Βουλής τα ονόματα των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα μετέχουν στην κλήρωση για την ανάδειξη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και 9 αντεισαγγελέων , ενώ το Συμβουλίου της Επικρατείας διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών, εκ των οποίων όμως οι 8 έχουν κώλυμα, καθώς, μεταξύ των άλλων, έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών, Αρχές, κ.λπ.) ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση,

Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του ονόματος του Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι 7 και από το Συμβούλιο της Επικρατείας 6. Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.

Μόλις κληρωθούν τα ονόματα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Μεϊμαράκης θα διαβιβάσει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα εκλεγεί μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει σε διάστημα από 40 έως 60 ημερών να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη. Η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να ξεκινήσει, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την 11η Φεβρουαρίου 2015. Την ακριβή ημερομηνία έναρξης της δίκης θα την προσδιορίσει ο πρόεδρος που θα κληρωθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα