Μέχρι τον Οκτώβριο η δόση που αποφάσισε το Eurogroup!

Την Παρασκευή αποφασίζει τελικά ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την έγκριση της συνολικής τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα προτείνει την καταβολή της δόσης, ωστόσο τα κεφάλαια αναμένεται να καταβληθούν σε υποδόσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM, εφόσον το ΔΣ του ESM δώσει το «πράσινο φως», θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017. Από αυτά, το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εκταμίευσή τους όμως θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016.

Για τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ της τρίτης δόσης, που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η βαλίτσα πάει λίγο πιο μακριά. Αυτά αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Υπάρχει ωστόσο καταληκτική ημερομηνία για την 31η Οκτωβρίου 2017. Καλό χειμώνα δηλαδή!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα