«Nα επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης»

Στην Κωνσταντινούπολη όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) βρίσκεται ο Προκόπης Παυλόπουλος και έστειλε μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , λίγο πριν την κατ ιδίαν συνάντησή τους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζήτησε να επαναλειτουργήσει η Χάλκη.

«Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

“Οι ιδιαιτερότητες να μην διευρύνουν τις αποστάσεις”

Στο μεταξύ, ισχυρό μήνυμα διαχρονικής υποστήριξης της Ελλάδας στο έργο του ΟΣΕΠ, έστειλε κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος που μίλησε αμέσως μετά τον οικοδεσπότη, Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στενούς δεσμούς αιώνων με τους λαούς της περιοχής, καθώς υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα ευνοεί και στηρίζει όλες τις θεσμικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της δράσης του ΟΣΕΠ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ενίσχυση του ΟΣΕΠ η οποία πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των κρατών.

«Έως την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις», τόνισε κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα