Μία εγκυκλοπαίδεια για τον «καρπό των Θεών»

Μια άκρως επιστημονική αλλά εκλαϊκευμένα γραμμένη έκδοση 700 σελίδων αναφορικά με το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και την Άξιον Εκδοτική.

Πρόκειται για την «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» και δημιουργός αυτής είναι γεωργο-οικονομολόγος Βασίλης Ζαμπούνης. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοτική δουλεία απευθύνεται σε όλο τον κόσμο του ελαιολάδου, στους επαγγελματίες, στους λάτρεις του προϊόντος, στη γενιά των νέων επιχειρηματιών με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοήθημα, αλλά και το καλύτερο δώρο.

Στα 38 κεφάλαια του βιβλίου καλύπτεται καταρχάς η διαδρομή του ελαιοδένδρου διά μέσου των αιώνων, καθώς και ολόκληρη η αγροδιατροφική αλυσίδα του ελαιολάδου, από τον ελαιώνα έως το ράφι.

Οι αναγνώστες της πρωτότυπης εγκυκλοπαίδειας μπορούν για παράδειγμα να μάθουν πώς εγκαθίσταται μία ελαιοφυτεία, πώς γίνεται η διαχείριση του εδάφους, τι εστί «ευφυής γεωργία» στην καλλιέργεια της ελιάς, ποιες είναι οι ορθές πρακτικές κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας του ελαιόλαδου, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ποιοτικές κατηγορίες των ελαιολάδων και πυρηνελαίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα κεφάλαια όπου γίνεται αναφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ελληνική αλλά και παγκόσμια γεωργία, ενώ ο επίλογος ανήκει στον δημιουργό της έκδοσης γεωργοοικονομολόγο Βασίλη Ζαμπούνη, ο οποίος καταλήγει σε σημαντικές διαπιστώσεις και προτάσεις ελαϊκής πολιτικής.

Η διάθεση του βιβλίου «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο», γίνεται στην τιμή των €30, από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα μάρκετινγκ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο τηλέφωνο 213 0187300 και το email: marketing@c-gaia.gr

Αναλυτικά τα 38 κεφάλαια της εγκυκλοπαίδειας πραγματεύονται τα εξής θέματα:

Ενότητα Α΄: Ιστορία & Πολιτισμός

1 Η διαδρομή του ελαιοδένδρου διά μέσου των αιώνων
Γεώργιος Δ. Κωστελένος, Γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής

2 Ελαιόλαδο: Παραδοσιακές πρακτικές στην καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και τη λατρεία
Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, Κέντρο Ερεύνης της
Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ενότητα Β΄: Η πρωτογενής παραγωγή

3 Ελληνικές ποικιλίες ελιάς
Γεώργιος Δ. Κωστελένος, Γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής

4 Εγκατάσταση ελαιοφυτείας
Γεώργιος Δ. Κωστελένος, Γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής
Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής δενδροκομίας ΓΠΑ

5 Τεχνικές πολλαπλασιασμού της ελιάς
Δρ. Πέτρος Ρούσσος, Αν. Καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ, Γεώργιος Κωστελένος, Γεωπόνος, φυτωριούχος, ερευνητής, Δρ. Νικολέτα – Κλειώ Δεναξά, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

6 Σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης
Γιάννης Τσιρογιάννης, Γεωπόνος, Γεωργικός Μηχανικός, MSc., PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής / ΤΕΙ Ηπείρου, Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργ. Γεωργικής Μηχανικής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Μέλος της ομάδας ανάπτυξης του συλλογικού συστήματος υποστήριξης αποφάσεων σχετικά με την άρδευση IRMAsys

7 Η διαχείριση του εδάφους
Παντελής Ε. Μπαρούχας, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

8 Ορθολογική λίπανση της ελιάς
Γιώργος Ψαρράς, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

9 Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς και η αντιμετώπισή τους
Επαμεινώνδας Παπλωματάς, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ
Πολύμνια Αντωνίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ

10 Ζωικοί εχθροί της ελιάς
Βασίλης Μπουρνάκας, Γεωπόνος

11 Το κλάδεμα της ελιάς
Δρ. Πέτρος Ρούσσος, Αν. Καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ
Δρ. Νικολέτα-Κλειώ Δεναξά, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

12 H καρποφορία της ελιάς
Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας, ΓΠΑ

13 Συγκομιδή ελιάς για παραγωγή λαδιού
Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας, ΓΠΑ

14 Ο ρόλος του ληθάργου στην ελιά – Ζημιές από παγετούς και τρόποι αντιμετώπισης
Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας, ΓΠΑ

15 Η Ευφυής Γεωργία στην καλλιέργεια της ελιάς
Δρ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος NEUROPUBLIC ΑΕ,
Δρ. Παναγιώτης Ηλίας, Διευθυντής του Tμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της NEUROPUBLIC ΑΕ
Δρ. Βασίλης Πρωτονοτάριος, Μέλος της ομάδας ανάπτυξης λύσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα και Υπεύθυνος Εξωστρέφειας της NEUROPUBLIC ΑΕ

16 Κλιματική Αλλαγή και Καλλιέργεια της Ελαίας
Βασίλης Κωστόπουλος, μετεωρολόγος

Ενότητα Γ΄: Το ελαιοτριβείο (ελαιουργείο)

17 Ορθές βιομηχανικές πρακτικές στο ελαιοτριβείο
Maria Lisa Clodoveo, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονικής και Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bari, Ιταλία

18 Καινοτομίες στο ελαιοτριβείο κατά την παραλαβή του παρθένου ελαιολάδου
Maria Lisa Clodoveo, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονικής και Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bari, Ιταλία

19 Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων (λιόζουμων, κατσίγαρων) των ελαιουργείων
Γεώργιος Ι. Ζερβάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας
Κωνσταντίνος Οιχαλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας και Εδαφολογίας

Ενότητα Δ΄: Συσκευασία, Τυποποίηση

20 Ορθές πρακτικές κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και συσκευασίας ελαιολάδου
Luis Aparicio, Corporate Quality Manager SOVENA GROUP

21 Διήθηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
Claudio Peri, Καθηγητής Πανεπιστημίου Milano

22 Η ιχνηλασιμότητα στην τροφική αλυσίδα: μοριακές και άλλες αναλυτικές μέθοδοι
Παναγιώτης Καλαϊτζής, Καθηγητής Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων
Δημήτριος Μπόσκου, Oμότιμος Kαθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΑΠΘ
Γιάννης Καλτσής, Γεωπόνος MSc Διευθύνων Σύμβουλος PROTYPON A.E.

Ενότητα Ε΄: Θέματα χημείας του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου

23 Χημική σύσταση και ιδιότητες των ελαιολάδων
Νίκος Καλογερόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αντωνία Χίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημικής Ανάλυσης και Σύνθεσης, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

24 Νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις ποιοτικές κατηγορίες των ελαιολάδων και πυρηνελαίων
Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων, γευσιγνώστρια

25 Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η σημασία της στον ποιοτικό έλεγχο του παρθένου ελαιολάδου
Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων, γευσιγνώστρια

26 Το πυρηνέλαιο ως ένα ιδιαίτερο προϊόν
Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος, ΣΠΕΛ, μέλος EUROPOMACEOIL

Ενότητα ΣΤ΄: Υγεία & Διατροφή

27 Τα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου, η διατροφική του αξία και οι εφαρμογές στη μαγειρική
Δημήτριος Μπόσκου, Oμότιμος Kαθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΑΠΘ

28 Ελαιόλαδο και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων
Δημοσθένης Παναγιωτάκος, FRSPH, FACE, Καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας της Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γεωργία-Μαρία Κούλη, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης, Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ενότητα Ζ΄: Θέματα Αγροτικής Ελαϊκής Πολιτικής

29 Γεωγραφικές Ενδείξεις ΠΟΠ / ΠΓΕ, «Εργαλεία» ποιότητας και μάρκετινγκ
Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική, olivenews.gr

30 Πρότυπα και Πιστοποίηση Ελαιολάδου
Θωμάς Αραπογιάννης, TÜV HELLAS (TÜV NORD) SA, OBS Food & Agriculture, Agro Vice President

31 Η ΚΑΠ στην παγκόσμια γεωργία
Αλέξανδρος Σαρρής, Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

32 Η ΚΑΠ στην ελληνική γεωργία
Σωτήρης Κουτσομήτρος, Γεωπόνος, Εμπειρογνώμονας Αγροτικής Πολιτικής

33 Ο τομέας του ελαιολάδου στην ΚΑΠ
Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική, olivenews.gr

34 Σκοποί και δραστηριότητες του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC/ΔΣΕ)
Jean- Louis Barjol, τ. Εκτελεστικός Διευθυντής IOC

35 Στατιστική ανασκόπηση ελαιοκομικών δεδομένων
Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική, olivenews.gr

36 Ελαϊκές πολιτικές χωρών της Μεσογείου
Δήμητρα Αλιέως, SOVENA GROUP

37 Η έρευνα και καινοτομία στην αλυσίδα αξίας της ελιάς
Παναγιώτης Χατζηνικολάου Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc. Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

38 Διαπιστώσεις και προτάσεις Ελαϊκής Πολιτικής
Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική, olivenews.gr, επίλογος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα