ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Παραιτήθηκε ο Γκουνλάουγκσον

Ήθελε, δεν ήθελε, παραιτήθηκε τελικά ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει το 2007 από κοινού με τη σύζυγό του στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω της οποίας διαχειριζόταν τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

“Είπα στον αρχηγό του Independence Party, Bjarni Benediktsson, πως αν οι βουλευτές του κόμματος πιστεύουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, θα διαλύσω το κοινοβούλιο και θα προκηρύξω εκλογές”, είχε γράψει νωρίτερα στη σελίδα του στο facebook ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την εμπλοκή του ονόματος του Γκουνλάουγκσον στα… κιτάπια των Panama Papers, αλλά και των διαμαρτυριών των Ισλανδών πολιτών εναντίον του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Δευτέρα (4/4) περισσότεροι από 20.000 Ισλανδοί πολίτες -επί συνολικού πληθυσμού στην Ισλανδία που δεν ξεπερνά τα 330.000 άτομα- διαδήλωσαν αιτούμενοι την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας ακριβώς λόγω της φερόμενης εμπλοκής του τελευταίου στο σκάνδαλο με τις οff shore εταιρείες.

Ωστόσο μέχρι χθες ο Γκουνλάουγκσον απέκλειε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα είχε φύγει στη μέση τηλεοπτικής συνέντευξης, και μάλιστα την ώρα που απαντούσε ακόμα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα