Μαρτίνης (του  Ερυθρού Σταυρού) κέρναγε, Μαρτίνης (της « Γαιογνώμων») έπινε…

Είναι γεγονός ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση έχει βγάλει «μπροστά» τον Αλέξη Τσίπρα και, με «σημαία» τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της αποκάλυψης των σκανδάλων του παρελθόντος, εξασκεί την πολιτική τού «αποπροσανατολίζω  τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών»

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Eνα έργο χιλιοπαιγμένο στην πολιτική σκηνή της χώρας των περασμένων δεκαετιών είναι αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας,  εν έτει 2017. Η κυβέρνηση ενίοτε χρησιμοποιεί ένα δημοσίευμα ή ένα ρεπορτάζ που αποκαλύπτει κάτι το σοβαρό, το φοβερό και με βαρύγδουπους τίτλους όπως «σοκ», «ντοκουμέντο», «αποκλειστικό» ή «αποκάλυψη» κ.τ.λ., ακολουθεί μια πληροφορία, μια συνέντευξη, ένα ρεπορτάζ ή στην τελική μια ένορκη διοικητική εξέταση μέσα από τις φυλακές ή έξω από αυτές… Τα ντοκουμέντα που προκύπτουν από τα παραπάνω, γίνονται επικοινωνιακό όπλο στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας ιστορία, που έχει μπόλικη διαπλοκή, ακόμη περισσότερη διαφθορά και λεφτά… πολλά, μα πάρα πολλά λεφτά!!!

 

Τσίπρας στη Βουλή…

«Διάβαζα στη δικογραφία για το “Ερρίκος Ντυνάν”, η οποία έρχεται στη Βουλή, για το πώς το νοσοκομείο αυτό βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών προς μεγάλη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, κάτι το οποίο, επίσης, ερευνάται δικαστικά. Η δικογραφία έρχεται στη Βουλή, διότι προσκρούει στα πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό έρχεται στη Βουλή, όπως και άλλες δικογραφίες, που εμείς δεν τις βάζουμε στο συρτάρι», είπε στις 17 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή εξ αφορμής ερώτησης του Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία. Η πολύπαθη για τη χώρα μας υγεία, που ανεβάζει και κατεβάζει υπουργούς και που πλουτίζει επιχειρηματίες ή τους ρίχνει πίσω από τα σίδερα της φυλακής, γίνεται αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Και αλήθεια ποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να πει «όχι» σε μία πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα μας; Καμία. Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κρατούσε την ένορκη κατάθεση του 75χρονου Ανδρέα Μαρτίνη στη Βουλή, που δόθηκε σε εισαγγελέα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κατοικοεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

 

Ο Ανδρέας των σκανδάλων κατά… πάντων

Η «Α» έψαξε και έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία που δείχνουν τη δράση του Ανδρέα Μαρτίνη τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια στον χώρο της Υγείας. Έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που, έχοντας ως βιτρίνα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, έφτιαξε νοσοκομεία, έφτιαξε εταιρείες και εξυπηρετούσε φίλους, γνωστούς, με το αντίτιμο να είναι ιδιαίτερα ψηλό!!!

Μέσα, λοιπόν, από αυτά τα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και πολλές περίεργες… διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη φυλακή και έχει την ευκαιρία να «μιλήσει», βλέπει σίγουρα με διαφορετικό μάτι τα πράγματα και τη… ζωή.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης ζητά την ποινική διερεύνηση της νομιμότητας των διαδικασιών που οδήγησαν το 2014 στον εκπλειστηριασμό του Νοσοκομείου, το οποίο πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σε βάρος –όπως τονίζει– του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Ερρίκος Ντυνάν είναι –ήταν βασικά– ένα κοινωφελές ίδρυμα που ανήκει στον Ε.Ε.Σ. και που επί των ημερών του κ. Μαρτίνη κινδύνευσε να αποβληθεί από τον Διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Μαρτίνης εμφανίζεται να τα βάζει με όλο το σύστημα. Ένα σύστημα που ο ίδιος επί χρόνια είχε στις υπηρεσίες του: «Ο Μιχ. Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Νοσοκομείου από την Κύπρο (κατά πληροφορίες έναντι ευτελούς ποσού)», ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, και το Νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς.

 

Ποια είναι η αλήθεια;

Ερευνήσαμε το θέμα και ελέγξαμε τα στοιχεία που θα αποδείκνυαν τα αναφερόμενα στην ένορκη κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη. Δυστυχώς για τον ίδιο, η αλήθεια απέχει παρασάγγας σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.

Οι πιστοδοτήσεις του ΚΙΕΝ, συνολικού ποσού €95,9 Μ, μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ως ειδικής διαδόχου από την BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LIMITED δυνάμει του υπ’ αριθμ. 104/2013 Διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το οποίο εκδόθηκε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση των άρθρων 5 (1) και (12) (α), 7 (1) και 9 του υπ’ αριθμ. 17(Ι)/2013 Κυπριακού Νόμου περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Δυνάμει των ανωτέρω ρυθμίσεων της κυπριακής νομοθεσίας διατάχθηκε ως μέτρο εξυγίανσης η μεταβίβαση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού & παθητικού από την Κυπριακή τραπεζική εταιρία “CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD” προς την επίσης Κυπριακή τραπεζική εταιρία “BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LIMITED”, η οποία εν συνεχεία, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας εξυγίανσης, μεταβίβασε στην Τράπεζα Πειραιώς το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, που είχαν συναφθεί αρχικά μεταξύ της “MARFIN POPULAR BANK PUBLIC COLTD” και του ΚΙΕΝ, καθώς και το σύνολο των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων που είχαν παρασχεθεί σε ασφάλειά τους.

Ως εξασφάλιση των μεταβιβασθέντων συμβάσεων υπήρχαν Α έως Ε προσημειώσεις συνολικού ποσού €123.600.000,00 επί του ακινήτου του νοσοκομείου, ως οικονομικού συνόλου, εκτιμηθείσας αξίας €95 Μ, ημερομηνίας 9/14 από την Πειραιώς Real Estate.

Στις 24.09.2014 πραγματοποιήθηκε με επίσπευση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. πλειστηριασμός του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού του ΚΙΕΝ, δυνάμει δικαστικής άδειας που χορηγήθηκε με την υπ’ αρ. 924/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας κατά τις διατάξεις των άρθρων 1022 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την κατάσχεση ειδικών περιουσιακών στοιχείων. Το νοσοκομείο κατακυρώθηκε στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. εταιρεία με την επωνυμία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. στο ποσό €115.135.251,00. Ακολούθως ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες (μεταφορά φορολογικής έδρας, μεταφορά εργαζομένων, επιβεβαιωτική πράξη μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας), ώστε η οικονομική μονάδα του Νοσοκομείου να παραληφθεί από την ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., ως υπερθεματίστρια, την 01/11/2014. Κατά συνέπεια όλη η διαδικασία έγινε σύμφωνα με τον νόμο και αποφάσεις του δικαστηρίου.

Κατά συνέπεια όλες οι διαδικασίες έγιναν κατόπιν έκδοσης δικαστικής απόφασης και το τίμημα ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητικό για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς όχι μόνο δεν ζημιώθηκε αλλά επαναλειτούργησε ένα νοσοκομείο που είχε σχεδόν διαλυθεί!  Εκτός και αν ο κος Μαρτίνης θέλει να μας πει ότι τα παίρνουν και οι δικαστές!

 

Στον αέρα οι κατηγορίες για τις τροπολογίες Λοβέρδου

Οι τροπολογίες Λοβέρδου –λέει ο κ. Μαρτίνης– δημιούργησαν  «μεθόδευση»  –δικομματικού χαρακτήρα–  και ξεκίνησε επί των ημερών του. Επί λέξει αναφέρει:

«Στις πιέσεις του να ανακαλέσω μήνυση σε βάρος του Ανδρ. Βγενόπουλου, που κατάφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα “οικονομικής ασφυξίας” του Νοσοκομείου του ΚΙΕΝ, καθώς ως επικεφαλής τότε της Μαρφίν Τράπεζας από την οποία είχαμε δανειοδοτηθεί λειτούργησε ως αντίπαλος κλινικάρχης και όχι ως τραπεζίτης», τονίζει, και από την πλευρά των τότε κυβερνόντων μας λένε με έμφαση πως είναι ένα ωραίο αφήγημα χωρίς όμως ποινική παράβαση!

«Το 2006 ο Βγενόπουλος, με το δέλεαρ φτηνότερου κόστους δανεισμού κ.ά., μας έπεισε να αλλάξουμε τράπεζα και συνάψαμε τρεις δανειακές συμβάσεις (συνολικά 115 εκατομμύρια) με τη Marfin Popular Bank Λευκωσίας, η οποία απαίτησε να της εκχωρηθούν οι απαιτήσεις του Ιδρύματος προς όλα τα Ταμεία και τις ασφαλιστικές, ενέγραψε προσημείωση για όλα τα υλικά και άυλα στοιχεία του νοσοκομείου εκτιμώντας με δική της εταιρεία το ακίνητο στο ύψος των 174 εκατομμυρίων, ενώ παλιότερη δική μας εκτίμηση αναβίβαζε την αξία του στα 200 εκατομμύρια».

«Το 2009 επεκτείναμε τις κλίνες και την δομή του γυναικολογικού-μαιευτικού τμήματος με τη σύμπραξη –όπως επέτρεπε το καταστατικό μας– του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που θα είχε τη διαχείριση του τμήματος. Η σύμπραξη υλοποιήθηκε ως “ΓΑΙΑ” Ερρίκος Ντυνάν, με οικονομική ωφέλεια στο ΚΙΕΝ 5-6 εκατομμυρίων ετησίως, η άμεση αντίδραση Βγενόπουλου ήταν να καταγγείλει τη σύμβαση και να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που είχαν μειωθεί στα 85 εκατομμύρια. Του επεσήμανα ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο, καθόσον εμφανώς λειτουργούσε ως αντίπαλος κλινικάρχης, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία “Υγεία, Μητέρα και Λητώ” ανήκαν στη σφαίρα επιρροής και συμφέροντος της MIG, και όχι ως τραπεζίτης. Μου ανταπάντησε ότι “θα με λιώσει”. Αναγκάστηκα να υποβάλω μήνυση κατά Marfin», λέει ο κ. Μαρτίνης.

Χρειάζεται ψυχίατρος για να διακριβώσει τα αναφερόμενα από τον υπόδικο. Και βέβαια καταγγέλθηκε η δανειακή σύμβαση, διότι δεν πληρώνονταν οι δόσεις. Το δάνειο δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

Δηλαδή, τι ήθελε; Να μην πληρώνει και η τράπεζα να παραμένει άπραγη;

 

Το μεγάλο πάρτι του Ανδρέα…

Το μεγάλο… πάρτι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, επί προεδρίας Ανδρέα Μαρτίνη, έγινε με την εκμετάλλευση των ακινήτων που ανήκουν στο Ίδρυμα και τη διαχείρισή τους από την εταιρεία ΓΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.

Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία που συνεστήθη και με τη σύμπραξη μεγάλων τραπεζικών ομίλων, υποτίθεται για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της… δράσης αυτής της εταιρείας ήταν να χαθούν πάγια περιουσιακά στοιχεία του Ε.Ε.Σ., ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για τη σύσταση της εταιρείας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε με 800.000 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο, κατέχοντας το 40% των μετοχών αυτού. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κλήθηκε και κατέβαλε στο τέλος του σκανδάλου, όταν η «φούσκα» της ΓΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. «έσκασε», και το ποσό των 350.000 ευρώ που αφορούσε το αναλογούν μερίδιο ζημίας.

 

Τα ευρήματα που καίνε τον Μαρτίνη…

Η έκθεση της εταιρείας, που παραδόθηκε στη διοίκηση στις αρχές Οκτωβρίου και πραγματοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 έως 23 Απριλίου 2015, αποκαλύπτει αναξιοποίητα ακίνητα, ανείσπρακτα ενοίκια, απίστευτα χρηματικά ποσά που σπαταλούνταν για ενοικίαση γραφείων, «χρυσά» πουρμπουάρ σε ταβέρνες και εστιατόρια κατά τη διάρκεια ταξιδιών, απευθείας αναθέσεις έργων και έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επί διοίκησης του Ανδρέα Μαρτίνη.

Ο Ε.Ε.Σ. ήταν ένα χιλιοστό πριν αποβληθεί από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Επί Σαμαρά μάλιστα εστάλη επιστολή, προκειμένου να παρέμβει η κυβέρνηση για να δουν τι γίνεται!

Στις 77 σελίδες της έκθεσης της ελεγκτικής εταιρείας, γίνεται αναφορά για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του οργανισμού που είχε ως αποτέλεσμα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά το τέλος του 2012 να έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις του οργανισμού έναντι κληροδοτημάτων και άλλων δωρεών και επιχορηγήσεων. Ειδικότερα, μόνο από τα κληροδοτήματα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, εντοπίστηκε οικονομικό έλλειμμα 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την κακοδιαχείριση των 528 ακινήτων, από τα οποία 266 ήταν ενοικιασμένα, 169 ήταν κενά, 52 ιδιοχρησιμοποιούνταν, ενώ 41 διατίθενται δωρεάν προς εκμετάλλευση ζημιώνοντας τον οργανισμό. Σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε9 του 2014, στην ακίνητη περιουσία του Ε.Ε.Σ. συγκαταλέγονται και 48 αγροτεμάχια, αλλά σύμφωνα με την έκθεση «η διαχειριστική και λογιστική παρακολούθηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν γίνεται με συνέπεια και ενιαίο τρόπο». Η συνολική αξία των οικοπέδων και των ακινήτων του Ε.Ε.Σ., όπως εμφανίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2013, ανέρχεται σε 204 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία εξέτασε δειγματοληπτικά και από τον επανυπολογισμό που διενήργησε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε υποεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων του δείγματος συνολικού ποσού 87,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στα τηρούμενα βιβλία του Ε.Ε.Σ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Από τον  έλεγχο που έγινε στα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατά την προεδρία του Ανδρέα Μαρτίνη, διαπιστώθηκε πως στις περισσότερες περιπτώσεις «δεν τηρούνταν η ανοιχτή και διαφανής διαδικασία με διεξαγωγή πλειοδοτικής διαδικασίας ή διενέργεια τεκμηριωμένων εκτιμήσεων από επαγγελματίες εκτιμητές της τρέχουσας εμπορικής αξίας των εκποιούμενων ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε πωλήσεις ακινήτων σε τιμές κάτω από την αντικειμενική τους αξία».

Στην έκθεση αναφέρονται πέντε περιπτώσεις από τις οποίες ο οργανισμός έχασε συνολικά 770.000 ευρώ. Μόνο από την περίπτωση ακινήτου στο Ηράκλειο Αττικής, που εκποιήθηκε το 2007 έναντι 2.400.000, ενώ η αντικειμενική του ανερχόταν στα 2.930.000, ο οργανισμός απώλεσε 530.000ευρώ.

Μεγάλη τρύπα στα οικονομικά παρουσιάζεται και από τα ανείσπρακτα ενοίκια. Σύμφωνα με τους ελεγκτές η συνολική αξία από ενοίκια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανήρχετο στο ποσό των 446.792 ευρώ. Ωστόσο, από τον έλεγχο εντοπίστηκαν 11 περιπτώσεις μισθωτών από τους οποίους δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία είσπραξη εντός του 2013 συνολικής αξίας 93.000 ευρώ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως ανείσπρακτων ποσών είναι η απαίτηση του Ε.Ε.Σ. από το κοινωφελές ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ποσού 1,5 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί ως προκαταβολή για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500τ.μ., που θα δινόταν ως δωρεά στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, το ποσό αυτό δεν έχει εντοπιστεί.

Τεράστια ζημία διαπιστώθηκε και από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων. «Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αντικειμενική αξία των κληροδοτημάτων που ήταν καταχωρημένη στους λογαριασμούς του Ε.Ε.Σ. ανήρχετο σε 221,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από τους ελέγχους που έγιναν σε μερικά κληροδοτήματα παρατηρήθηκαν τεράστιες παρατυπίες. Για παράδειγμα, στο κληροδότημα Νέγρη διαπιστώθηκε έλλειμμα 5.447.631 ευρώ. Από το κληροδότημα Καλλιόπης Καραπάνου το 2005 εκταμιεύτηκε με μορφή επιταγής ποσό 3.000.000 ευρώ με δικαιούχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Τα ενοίκια από το κληροδότημα Νικολαρέζη κατά τη διάρκεια 2010-2013 δεν μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος και εκτιμώνται στις 430.000 ευρώ. Επίσης παραμένει ως υποχρέωση προς το κληροδότημα το ποσό των 914.202 ευρώ».

Απώλειες χρημάτων και κακοδιαχείριση παρατηρήθηκε και στις δωρεές που δίνονταν κατά καιρούς από απλούς ανθρώπους μέχρι κυβερνήσεις ξένων κρατών. Ενώ και σε απευθείας αναθέσεις έργων παρατηρήθηκαν παρατυπίες και αλόγιστη σπατάλη χρήματος.

Εκείνο όμως που προκαλεί ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα είναι τα αποτελέσματα από τον έλεγχο δαπανών και εξόδων του Ανδρέα Μαρτίνη.

Για παράδειγμα, στις 3 Νοεμβρίου του 2006 ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες ύψους 17.335 ευρώ που περιελάμβαναν δύο διανυκτερεύσεις στο Μακεδονία Παλλάς 1.510,15 ευρώ, γεύμα εφτά ατόμων 668,30 ευρώ, αγορά ξύλινης κορνίζας 743,60 ευρώ, 1.378 ευρώ για φιλοδωρήματα και καύσιμα άνευ παραστατικών.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως ο Ανδρέας Μαρτίνης ξόδευε αλόγιστα χρήματα για γεύματα και φιλοδωρήματα. Έτσι, για αγορά εφημερίδων, καύσιμα και φιλοδωρήματα είχε ξοδέψει 2.148 ευρώ. Σε ταβέρνα για γεύμα 9 ατόμων ξοδεύτηκαν 758,20 ευρώ. Για τέσσερις ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες 8.900 ευρώ από τα οποία 600 ευρώ είχαν δοθεί ως φιλοδώρημα, γεύμα 15 ατόμων αξίας 898,49 ευρώ, γεύμα σε ταβέρνα 6 ατόμων 621.50 ευρώ και διάφορα έξοδα 4.325 ευρώ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2007 καταχωρήθηκε η αγορά διαφόρων ειδών δώρων και αναμνηστικών για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου αξίας 18.825,80 ευρώ. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως η εν λόγω αγορά πραγματοποιήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς να έχει τηρηθεί ο όρος της λήψης τριών κλειστών προσφορών, όπως όριζε η πολιτική ανάθεσης και έγκρισης εξόδων του Σωματείου.

Ειδική αναφορά γίνεται και στη συμμετοχή και στις συναλλαγές με τη θυγατρική εταιρεία «ΓΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.», η οποία διαχειριζόταν τα ακίνητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή στην εν λόγω εταιρεία αποδείχθηκε ζημιογόνος επένδυση, ενώ οι όροι του μνημονίου που υπεγράφησαν δημιούργησαν σημαντικές επιβαρύνσεις για το Σωματείο.

Η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας συμπεραίνει πως «τα τελευταία έτη το Σωματείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που εν μέρει οφείλονται στην κακή διαχείριση των πόρων του. Από την εργασία μας εντοπίστηκε αλόγιστη σπατάλη πόρων και πληθώρα δαπανών, οι οποίες ήταν μη παραγωγικές και δεν βοηθούσαν στην εκπλήρωση των φιλανθρωπικών δράσεων του Σωματείου και ως τέτοιες δεν θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί και καταβληθεί. Ως παράδειγμα τέτοιας δαπάνης αναφέρουμε την επένδυση στην “ΓΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.”, που επέφερε στο Σωματείο ζημία ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Οι ανορθολογικές δαπάνες προσωπικού συνέβαλαν στη δημιουργία ελλειμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από “εσωτερικό δανεισμό”. Κατά το τέλος του 2012 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του Σωματείου ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 25 εκατ. ευρώ αφορούσε συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Σωματείου έναντι κληροδοτημάτων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα