ΜΑΥΡΩΤΑΣ: “Ανεπαρκείς ή ανύπαρκτοι οι έλεγχοι ντόπινγκ του Ε.Σ.ΚΑ.Ν.;”

Κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την άθληση και την ηθική/δεοντολογία στον αθλητισμό. Η συμβολή της Ελλάδας και το πλαίσιο ανάληψης δράσεων», ο Γ.Γ.Α. κ.Συναδινός αναφέρθηκε σε θέματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό. Προανήγγειλε την αλλαγή του καθεστώτος των δειγματοληπτών παρά τα διεθνώς ισχύοντα, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στα θέματα πιστοποίησης των δειγματοληπτών που εκκρεμούν με βάση τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ.

Επίσης παρουσίασε κάποια επιλεγμένα στοιχεία για να δείξει την καλή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.)κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. Όμως δυστυχώς για αυτόν τα στοιχεία τον διαψεύδουν, αποκαλύπτοντας ότι από 1/1/2017 έως 31/8/2017 έγιναν μόνο 4 (!) έλεγχοι εκτός αγώνων (πλην αυτών στο μπάσκετ που αφορούν κυρίως στα λεγόμενα “drug tests”με ραντεβού για τους υπό μεταγραφή ξένους παίκτες). Και οι 4 έλεγχοι αντιστοιχούν σε μια δεξαμενή 204 διακεκριμένων αθλητών που παρέχουν πληροφορίες εντοπισμού (whereabouts). Ένας τραγικά ανεπαρκής αριθμός ελέγχων καθότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός ελέγχων ντόπινγκ στηρίζεται κυρίως στους ελέγχους εκτός αγώνων(out of competition testing), στους αιφνιδιαστικούς δηλαδή ελέγχους στη διάρκεια της αγωνιστικής προετοιμασίας. Γι αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό το γεγονός ότι το πρώτο 8μηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο 4 έλεγχοι,κατά τη διάρκεια μάλιστα, μιας αγωνιστικής περιόδου στην οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου (04-13/08) και Υγρού Στίβου (14-30/07).

Με την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαυρωτάς αναδεικνύονται για πολλοστή φορά δυσλειτουργίες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι σειρά σχετικών ερωτημάτων που έχει υποβάλει με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από το 2016 δεν έχουν ακόμη απαντηθεί! Ο βουλευτής του Ποταμιού θέτει το κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. προς τα Διεθνή Πρότυπα του WADA όσον αφορά στην εκπαίδευση/αξιολόγηση/διαπίστευση/επαναδιαπίστευση των δειγματοληπτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των ελέγχων. Τέλος, εστιάζει στον τελείως ανεπαρκή αριθμό ελέγχων εκτός αγώνων για το 2017, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη απουσία ενός ουσιαστικού σχεδιασμού ελέγχων ντόπινγκ στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα