«Μείωση αφορολογήτου από το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι»

«Παράθυρο» ανοίγει ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ για μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων  από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών.

Και όλα αυτά λίγο πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Η προϋπόθεση που θέτει

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Eurogroup θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου επώδυνου μέτρου το 2020 ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Διαφορετικά, το μέτρο θα υλοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019». Ακολούθως λέει πως συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα