Μείωση του φόρου για τους αγρότες ανήγγειλε ο Ολάντ

Mετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Φρανσουά Ολάντ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, ο πρόεδρος της Γαλλίας γνωστοποίησε πως πριν τις 17 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί νέα μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους αγρότες, προκειμένου να βοηθήσει τον συγκεκριμένο κλάδο.

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς «θα ανακοινωθεί πριν τις 17 Φεβρουαρίου μια νέα μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, άμεσα, για όλους τους αγρότες», μεταδίδει το Reuters.

Τη Δευτέρα ο Βαλς είχε πει πως η Γαλλία θέλει νέα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ώστε να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές γάλακτος και χοιρινού, και πως έχουν κατατεθεί προτάσεις εν όψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει προσφέρει βοήθεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους από πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς, οι αγρότες προχώρησαν φέτος σε νέες κινητοποιήσεις.

Ανασχηματισμός: Ποιους έδιωξε, ποια τα νέα πρόσωπα

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό που προχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό από τους πιο στενούς συμμάχους του Ολάντ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας
Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Δύο μέλη των Πρασίνων επίσης αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.

Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.
Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.

Ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

Το να αναλαμβάνει το Κε ντ” Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: αυτό είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα