Μεγάλες παγίδες κρύβει η τρίτη αξιολόγηση

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Από την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αρχίζουν το «ξεσκόνισμα» των οικονομικών στοιχείων και της λίστας με τις προς υλοποίηση δεσμεύσεις. Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group στο οποίο θα αποτιμηθεί εκ νέου ο κατάλογος με τα 113 προαπαιτούμενα που μένουν ως τον Αύγουστο του 2018. Οι πληροφορίες που αναφέρουν πως στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, δεν επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δανειστές επανέρχονται έχοντας βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο που έχει μπλοκάρει. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μεγάλη εκδήλωση παρουσίασε την Εθνική η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019, στην οποία εντάσσεται και η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η… ξεχασιάρα Αχτσιόγλου προβληματίζει τους δανειστές

Πρόβλημα υπάρχει και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έφερε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Η απουσία από το νομοσχέδιο των συμφωνηθέντων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στο θέμα των απεργιών (σ.σ. αυξημένη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία) έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία των δανειστών. Ενώ και ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί δημιουργούν ζητήματα σε ήδη ψηφισμένα μέτρα. Η (ανεπίσημη) απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως είτε θα πάρουν παράταση (σ.σ. οι αλλαγές στα εργασιακά) είτε θα βρεθεί μια νέα συμβιβαστική φόρμουλα, όπως συνέβη στη δεύτερη αξιολόγηση.

Τέλος, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο είναι το πώς θα βρεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ για να μπουν στον προϋπολογισμό του 2018 για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων. Οι δανειστές έχουν διαπιστώσει «προβλήματα» στα οικογενειακά επιδόματα και δεν αποκλείεται να υπάρξει απαίτηση περικοπών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα