Μειώνονται οι εισακτέοι, εκτοξεύονται οι βάσεις

Μειωμένες κατά 495 θα είναι φέτος οι θέσεις των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας αφού ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στις 69.490. Οι λιγότερες θέσεις  αναμένεται να εκτοξεύσουν τις βάσεις και πλέον μόνο αριστούχοι θα μπαίνουν πλέον σε σχολές με υψηλή προτίμηση όπως Ιατρική, Πολυτεχνείο και Νομική.

Συγκριτικά με πέρυσι, οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια είναι μειωμένος κατά 1.005 θέσεις, ενώ στα ΤΕΙ είναι αυξημένος κατά 510 θέσεις.

Η μείωση των θέσεων αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις καθώς όπως τονίζουν έμπειροι εκπαιδευτικοί στις σχολές πρώτης προτίμησης θα χρειαστούν… 19αρια για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Με τις αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων μειώνονται οι θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυξάνονται στην περιφέρεια.

Πού πέφτει “ψαλίδι”

Για παράδειγμα υπάρχει μείωση κατά 210 θέσεις στο πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά και μείωση κατά 400 θέσεις στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ενώ αυξάνονται οι θέσεις σε σχολές όπως η θεολογία ή θέσεις σε σχολές των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός ότι στο μηχανογραφικό υπάρχουν φέτος δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού, καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

Επίσης, επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων σε ορισμένα τμήματα, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, καθώς έχει ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων (π.χ. ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών).

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα, στα οποία κατευθύνονται μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε, όπως αναφέρει το υπουργείο «να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται».

Επιπλέον, η υπό δημοσίευση υπουργική απόφαση που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, έχει λάβει υπ’ όψιν τις στατιστικές από τις μετεγγραφές των φοιτητών την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, το υπουργείο μελετά ήδη την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, «ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ακολουθεί ο πίνακας με το σύνολο των εισακτέων στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 έως το 2017-18.

Έτος         Σύνολο εισακτέων      ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ          ΤΕΙ

2014-15         70.305                    46.735                                   23.570

2015-2016      68.345                   44.200                                   24.145

2016-2017     69.985                    43.855                                  26.130

2017-2018       69.490                  42.850                                  6.640

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα