Μετά από εφτά μήνες σχηματίζεται κυβέρνηση στην Ολλανδία

Λύθηκε, μετά από εφτά μήνες, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ολλανδία αφού σχηματίζεται κυβέρνηση. Οι  ηγέτες τεσσάρων κομμάτων κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα του νέου κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και θα το παρουσιάσουν στους βουλευτές τους, οι οποίοι ενδέχεται να προτείνουν κάποιες ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις.

Οι διαβουλεύσεις για την συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στις Κάτω Χώρες.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε του δεξιού, φιλελεύθερου VVD αναμένεται να παραμείνει για τρίτη συνεχή θητεία στο πόστο του. Την Τρίτη θα παρουσιάσει εκτός απροόπτου το κυβερνητικό πρόγραμμα μαζί με τους ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, της Χριστιανικής Ένωσης και του κεντροαριστερού κόμματος D66 για να λάβει στη συνέχεια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βουλή. Ο Ρούτε εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις 23 Οκτωβρίου.

Ο νέος συνασπισμός διαθέτει οριακή πλειοψηφία μιας έδρας στην κατακερματισμένη σε 13 κόμματα ολλανδική βουλή των 150 εδρών και η επιβίωσή του ολόκληρη την τετραετία ίσως αποδειχθεί το δυσκολότερο μέχρι σήμερα τεστ για έναν πρωθυπουργό που φημίζεται για την ικανότητά του να οικοδομεί συναίνεση.

Τι εκτιμούν αναλυτές

Αναλυτές εκτιμούν δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση ο γάμος μεταξύ του επιχειρηματικά φιλικού κόμματος VVD του Ρούτε, του προοδευτικού D66 και των δύο χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, του σχετικά μετριοπαθούς CDA και της πιο συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης.

Το D66 είναι υπέρ των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και υπέρ της επέκτασης της νομοθεσίας περί ευθανασίας, ώστε να μην περιορίζεται μόνον σε όσους ασθενείς κρίνονται από ιατρικής άποψης καταδικασμένοι να πεθάνουν. Από την άλλη η Χριστιανική Ένωση αντιτίθεται στις εκτρώσεις, στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και στην ευθανασία.

Ωστόσο, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων συμφώνησαν σε βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως το φορολογικό, τα κονδύλια για την άμυνα και την εκπαίδευση, τα επιδόματα ασθενείας καθώς και εκείνα για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα