Μετακύλυσε την κρίση στους άλλους

Την μίνι κρίση που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση του με την αποχώρηση του Μπαϊρού και άλλων δύο υπουργών που προέρχονται από το συνεργαζόμενο κόμμα Modem, την μετακύλυσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στα παραδοσιακά κόμματα των ρεπουμπλικάνων και των σοσιαλιστών.  Με την κίνηση αυτή ο Εμμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να κερδίσει δύο πράγματα: πρώτον, να σταματήσει η κριτική όσων λένε ότι η κυβέρνησή του είναι πολύ δεξιά και δεύτερον να πείσει τους αναποφάσιστους σοσιαλιστές ψηφοφόρους να προσχωρήσουν στο δικό του κόμμα.

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν περιλαμβάνει πλέον 20 υπουργούς και 10 υφυπουργούς, ενώ αποτελείται από 15 άνδρες και 15 γυναίκες. Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι ότι σε θέσεις-κλειδιά τοποθετήθηκαν πιστά στελέχη στον Εμμανουέλ Μακρόν, στελέχη της δεξιάς παράταξης και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας παραιτήθηκε ο Ρισάρ Φεράν από υπουργός Εδαφικής Συνοχής, αλλά εισήλθαν στην κυβέρνηση άλλοι δύο από το περιβάλλον του. Ο Μπένζαμιν Γκριβό  αναλαμβάνει υφυπουργός Εδαφικής Συνοχής και ο Ζουλιέν Ντενορμαντί αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για δύο τριαντάρηδες οι οποίοι βρίσκονται στον στενό κύκλο συνεργατών του γάλλου προέδρου. Η 34χρονη Μπρουν Προρζόν τοποθετήθηκε υφυπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Μεγάλα υπουργεία σε γυναίκες
Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί να υπάρχει ισότητα στην κυβέρνησή του και το έκανε. Ανέθεσε δύο μεγάλα υπουργεία σε δύο βουλευτίνες του Σοσιαλιστικού κόμματος, το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Νικόλ Μπελουμπέ και το υπουργείο Άμυνας  στην Φλορένς Παρλί.  Από το Modem του Φρανσουά τοποθετήθηκαν η Ζακλίν Γκουράλτ (αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών) και η Ζενεβιέ Νταριόσγκ (αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας).

Η Δεξιά διχασμένη σε υπέρ και κατά Μακρόν κάνει μεγαλειωδώς την είσοδό της στην νέα κυβέρνηση. Τοποθετήθηκε υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης ο περιφερειάρχης Σεμπαστιάν Λεκορνό, καθαρόαιμο στέλεχος του δεξιού κόμματος “Οι Ρεπουμπλικάνοι”. Τοποθετήθηκε επίσης ο Ζαν Μπαπτίστ Λεϊμόν υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γερουσιαστής ο οποίος είχε προσεγγίσει τον Εμμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία για την γαλλική προεδρία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θεωρείται από πολλούς ο «νεκροθάφτης» του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο περιορίστηκε στο 6% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και αποδεκατίστηκε. Με τον ανασχηματισμό ο γάλλος πρόεδρος επιφέρει ένα νέο χτύπημα στο Σοσιαλιστικό κόμμα αφού τοποθέτησε Υπουργό Γεωργίας τον πρώην βουλευτή του PS Στεφάν Τραβέ, Υπουργό Άμυνας την Φλορένς Παρλί  και υπουργό Δικαιοσύνης τη Νικόλ Μπελουμπέ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα