Μεταναστευτικό, ενέργεια και ασφάλεια στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι τρεις ηγέτες που συμμετείχαν στην 5η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις κοινές δηλώσεις, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή που «μπορεί να αποτελέσει -και πρέπει να λειτουργήσει- ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως, πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό θέμα τόνισε την «ανάγκη στενής συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Συνεταιρικού Δικτύου Καινοτομίας, που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιπλέον, συζητήθηκε μία σειρά νέων τομέων δράσης, προς ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου ενώ υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό στις αρχές του 2018, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ, με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε πως η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, όπως η διατήρηση των εγγυητικών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, η διατήρηση εσαεί στρατευμάτων στην υπό μετεξέλιξη -εάν και εφόσον επιτυγχάνετο μία ανάλογη λύση- ήτο η αιτία, δυστυχώς, που οδηγήθηκε μια υστάτη προσπάθεια, στο Κραν Μοντανά, προς επίλυση του Κυπριακού. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν το αποτέλεσμα, δυστυχώς, της αποτυχίας.

Ο Προέδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από την πλευρά του ανακοίνωσε πως «μπορούμε να οργανώσουμε μία εβδομάδα για την αποκατάσταση της «γέφυρας», τον Ιανουάριο του 2018, όπου Έλληνες και Κύπριοι, που ζούσαν στην Αίγυπτο, μπορούν να την επισκεφθούν για μία εβδομάδα και να επισκεφθούν τα μέρη στα οποία έζησαν ή επισκέφθηκαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφηκε στον τομέα της κρουαζιέρας, που «πιστεύω ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τουρισμό, στην ανάδειξη των λιμένων μας και, βεβαίως, στην ανάδειξη των πολιτισμικών μας αγαθών, των μνημείων. Μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπούμε δύο σημαντικότατους, ίσως από τους σημαντικότερους, στον πλανήτη, αρχαίους πολιτισμούς. Είμαστε συνεχιστές δύο πολύ σημαντικών πολιτισμών και αυτή είναι μια βαριά παρακαταθήκη για όλους εμάς και πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο».

Σχολιάζοντας το EuroAfrica Interconnector εκτίμησε πως μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με αυτήν της Ευρώπης, μέσω της Κρήτης και της Κύπρου.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά Τσίπρα «στην κοινή μας αντίληψη πάνω στο Διεθνές Δίκαιο» με δεδομένο το ρόλο του προέδρου της Αιγύπτου.

Η επόμενη, 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα φιλοξενηθεί από την χώρα μας την Κρήτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα