Με βόμβα και «τρομοδέμα» θα τίναζαν στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Τα «στικάκια» usb που βρέθηκαν στα τρία διαμερίσματα –σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα– όπου είχαν νοικιάσει μέσω της εφαρμογής Airbnb οι 9 Κούρδοι συλληφθέντες, ύποπτοι για τρομοκρατία, καθώς επίσης και οι επικοινωνίες (τηλεφωνικές και με μηνύματα) που είχαν με άτομα στην Τουρκία είναι το «κλειδί» της υπόθεσης.

Ρεπορτάζ: Κωστας Παπαδόπουλος

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κατά την ώρα που η ΕΚΑΜ έκανε έφοδο στα διαμερίσματα, οι συλληφθέντες αποπειράθηκαν να εξαφανίσουν με κάθε τρόπο κάποια από τα δεκάδες usb που είχαν στην κατοχή τους. Μάλιστα, ένας εκ των 9 συλληφθέντων αποπειράθηκε να καταπιεί κάποιο «στικάκι», προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του στους αστυνομικούς. Τις απαντήσεις θα δώσει η εξέτασή τους από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εξετάζουν το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια λίγο πριν ή κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι το βομβιστικό «χτύπημα» σε κάποια εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, μία είδηση που θα αναπαράγονταν σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Τα ευρήματα, άλλωστε, από τα τρία διαμερίσματα αυτό δείχνουν, καθώς βρέθηκε γεωργικό λίπασμα (νιτρικό αμμώνιο) και πετρέλαιο, το οποίο με την κατάλληλη πρόσμιξη δημιουργεί την αυτοσχέδια εκρηκτική ύλη ANFO, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο «Επαναστατικός Αγώνας». Πρόκειται για υλικά που –ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητάς τους– στην Τουρκία μπορεί κανείς να προμηθευτεί μόνο με την επίδειξη ταυτότητας. Την ίδια ώρα, οι έμπειροι αξιωματικοί της Δ.Α.Ε.Ε.Β. εξετάζουν με προσοχή το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερος πυρήνας Κούρδων που δεν έχουν γίνει αντιληπτοί ή γιάφκα με αποθηκευμένο οπλισμό.

Στενή συνεργασία
Στην Αντιτρομοκρατική είναι πεπεισμένοι ότι εάν δεν είχε γίνει η επιχείρηση της Τρίτης, τότε –για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια– ξένη ένοπλη οργάνωση θα πραγματοποιούσε «χτύπημα» σε ελληνικό έδαφος. Αν και σύμφωνα με την δικηγόρο των 9 συλληφθέντων στην δικογραφία δεν αναφέρεται κάτι, η πεποίθηση που υπάρχει είναι πως οι 9 συλληφθέντες ανήκουν στο ακροαριστερό «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο», γνωστό παγκοσμίως ως DHKP-C. Οι όποιες συλλήψεις μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα (την περίοδο 2011-2013) αφορούσε μέλη που είτε είχαν έρθει στην χώρα μας για να κρυφτούν από τις τουρκικές Αρχές, είτε για να προμηθευτούν όπλα για τους «συντρόφους» τους στην γειτονική χώρα. Στα χρόνια της δράσης της η DHKP-C δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει ενέργεια πέραν της Τουρκίας, όμως οι συλλήψεις μελών της και η άτυπη απέλαση μέλους της είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης όσον αφορά την Ελλάδα. Ένα ακόμη εύρημα που μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ε.Λ.ΑΣ. είναι το «σκαμμένο» εσωτερικά βιβλίο που βρέθηκε σε ένα από τα διαμερίσματα, το οποίο είχε καλωδίωση και ήταν έτοιμο να μετατραπεί σε «τρομοδέμα». Η έρευνα στα usb θα δείξει εάν το βιβλίο προοριζόταν για στόχο εντός των συνόρων ή εάν θα ταξίδευε στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι σχεδόν κάθε φορά που έρχεται στην χώρα μας κάποιος Τούρκος αξιωματούχος γίνονται αντίστοιχου τύπου συλλήψεις. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την αντίστοιχη της Τουρκίας, και ιδίως τα τελευταία χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Χάρη σε αυτήν την συνεργασία, τον Ιούλιο του 2013 το ΛΣ εντόπισε το 7μετρο φουσκωτό σκάφος που κινείτο ανοιχτά Οινουσών και Χίου, με δύο Έλληνες και δύο Κούρδους, τουρκικής υπηκοότητας, επιβάτες. Μέσα σε αυτό εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, ενώ ακολούθησε γιγαντιαία επιχείρησης της ΕΚΑΜ σε Αθήνα, Χίο, Κόρινθο, Λουτράκι και Θεσσαλονίκη, με συνολικά οκτώ συλλήψεις και 17 προσαγωγές. Τον Φεβρουάριο του 2014, επίσης, είχε εντοπιστεί γιάφκα του DHKP-C σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη, με την Αστυνομία να συλλαμβάνει τέσσερα άτομα, που εμφανίζονταν ως «Γεωργιανοί ελαιοχρωματιστές». Στο διαμέρισμα εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών και όπλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα