«Με καθυστέρηση θυμήθηκαν το Βουκουρέστι»

Ο βουλευτή Αττικής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος μιλά στην «Α» για το (εθνικό) θέμα των ημερών, το Μακεδονικό

Στους ρυθμούς του Μακεδονικού ζητήματος κινείται εδώ και μέρες η χώρα, και στην επικαιρότητα δεν έχει επανέλθει μόνο η ονοματολογία των Σκοπίων, αλλά και εμμέσως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής!

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Ο λόγος είναι περίπου αυτονόητος: Η περίφημη σύνοδος του Βουκουρεστίου και η τότε εθνική «κόκκινη» γραμμή που χαράχτηκε το 2008 από την κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πλέον γίνει… ψωμοτύρι στην επιχειρηματολογία όλων των πολιτικών παρατάξεων του δημοκρατικού τόξου, προεξάρχουσας της κυβερνητικής.

Δεδομένου ότι ο Κ. Καραμανλής επιλέγει να μη μιλάει ούτε ο ίδιος αλλά ούτε διά αντιπροσώπων, η «Α» ζήτησε την άποψη για το εθνικό θέμα ενός ανθρώπου που τουλάχιστον γνωρίζει πολύ καλά τον ενορχηστρωτή εκείνης της εθνικής προσπάθειας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον βουλευτή Αττικής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Βλάχο, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματά μας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «προσέγγισε το θέμα με επιπολαιότητα, υποτίμησε τη λαϊκή αντίδραση, αγνόησε τα κόμματα και έκανε μοναδικό της συνομιλητή την Εκκλησία».

Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το Σκοπιανό;

«Το θέμα της ονομασίας και του εθνικού προσδιορισμού των Σκοπίων αποτελεί κομβικό ζήτημα για την πατρίδα μας. Η Κυβέρνηση, σε ανύποπτο χρόνο και δίχως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, έβαλε στην πολιτική ατζέντα της χώρας το Σκοπιανό, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από ποιον τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και ποιες είναι οι επιδιώξεις της γείτονος χώρας.

»Επί της ουσίας, η Ελλάδα προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις για ένα κομβικό ζήτημα μέσα σε ένα σύννεφο παραπληροφόρησης και χωρίς εθνική στρατηγική. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο ομιχλώδες έως και επικίνδυνο, αν ανατρέξουμε στις εθνικά χαλαρές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, απέναντι στις ονοματολογικές και άλλες επιδιώξεις της γειτονικής χώρας. Ελπίζω να μην αποδειχθεί το επόμενο διάστημα ότι με την επιπολαιότητά της προξένησε ζημιά σε ένα σοβαρό εθνικό θέμα».

Η κυβέρνηση επικαλείται τη γραμμή του Βουκουρεστίου, ως «κόκκινη γραμμή» για το Σκοπιανό, συμφωνείτε με αυτό;

«Πολλοί θυμήθηκαν το “Βουκουρέστι”, αναγνωρίζοντας με καθυστέρηση την προσπάθεια και εθνική επιτυχία του Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με τεράστιο προσωπικό πολιτικό κόστος, αφού δεν υπάκουσε σε εντολές, δεν ενέδωσε σε απειλές, κάνοντας όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Τι έγινε στο Βουκουρέστι; Ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε να αποφασίσει η ολομέλεια του ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η FYROM χωρίς την επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα και αν δεν συμφωνηθεί όνομα κοινά αποδεκτό. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μεθοδικής, τεκμηριωμένης προσπάθειας του Κώστα Καραμανλή, στηριγμένη από πολλές χώρες της συμμαχίας και φυσικά με την “απειλή” της άσκησης βέτο. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του Κώστα Καραμανλή που έβαλε πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου».

Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και ποια είναι μια αποδεκτή λύση για εσάς;

«Για τη Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά κόκκινη γραμμή είναι το αλυτρωτικό ζήτημα. Το δικό μας αλλά και το εθνικό πλαίσιο συζήτησης πρέπει να συμπεριλαμβάνει την παραδοχή από την πλευρά των Σκοπίων ότι δεν υπάρχουν Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική γλώσσα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει Μακεδονική μειονότητα.

»Αυτό προϋποθέτει την απόφαση της FYROM, να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμά της και στις διακηρύξεις της. Μετά μπορούμε να βρούμε ένα κοινά αποδεκτό όνομα για κάθε χρήση. Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα, αλλά οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, αφού ό,τι ελέχθη στο παρελθόν, έχει απορριφθεί από την άλλη πλευρά.

»Η κυβέρνηση προσέγγισε το θέμα με επιπολαιότητα, υποτίμησε τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, παραποίησε τη θέση και στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, αγνόησε τα κόμματα και έκανε μοναδικό της συνομιλητή την Εκκλησία».

Πιστεύετε ότι το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης;

«Η μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, απέδειξε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται με προχειρότητα και καιροσκοπισμό το ζήτημα και με αυτή την τακτική δεν έχει σύμμαχο τον ελληνικό λαό. Η Θεσσαλονίκη φυσικά ενδυνάμωσε τη θέση και στάση της Νέας Δημοκρατίας, για αρραγές εθνικό μέτωπο και διαπραγματεύσεις χωρίς άγχος και βιασύνη. Και γιατί να υπάρχει βιασύνη άραγε; Ποιος την επιβάλλει και ποιον ωφελεί;

»Η ιστορία διδάσκει πως, πέρα από σταθερές επιδιώξεις, σημασία έχουν και οι συγκυρίες. Η Ελλάδα ως σοβαρή χώρα θα έπρεπε να μελετήσει το διεθνές περιβάλλον και να κινηθεί αναλόγως, καθώς το θέμα των Σκοπίων έχει επιπτώσεις και σε άλλα κράτη και επηρεάζει ισορροπίες της περιοχής. Το αφήγημα της στάσης της χώρας μας στο Βουκουρέστι έχει γίνει αρχή διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, για να εγκλωβίσει πολιτικά την αντιπολίτευση και όχι για να διαπραγματευτεί. Ατυχώς γι’ αυτή, η Ελληνική κοινωνία κατάλαβε τις σκοπιμότητες και ο ελληνικός λαός δίνει ήδη την απάντησή του».

«ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ(…). Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ, ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα