Με μεταναστευτικές ορδές απειλεί η Άγκυρα

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Μπορεί το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1) ο Άρειος Πάγος να έβαλε οριστικό… πάγο στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση στη γειτονική χώρα των 8 στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά τα δύσκολα –πλέον σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο– τώρα αρχίζουν.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Το ότι η απόφαση στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο της ελληνικής Θέμιδας θα προκαλούσε πολλές συζητήσεις ήταν αναμενόμενο πριν καν μάθουμε την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, μιας και οι προβλέψεις για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών είχε πάρει σχεδόν… στοιχηματικό χαρακτήρα. Πολύ κουβέντα έγινε λόγου χάρη για το αν η Αθήνα θα υπέκυπτε στις πιέσεις της Άγκυρας, έστω και αν από την κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει –δια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή– ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα γίνουν σεβαστές όποιες κι αν ήταν αυτές.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λοιπόν, φτάσαμε στην οριστική και αμετάκλητη απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, με τους τρεις αντιεισαγγελείς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τη Βασιλική Θεοδώρου, τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη και τον Νίκο Παντελή, να ζητούν ομοφώνως να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί, διατάσσοντας την απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Εμφράγματα στην Άγκυρα

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου τελούν από προχθές σε κατάσταση εκτεταμένου… εγκεφαλικού! Σχεδόν άμεσα με τη δικαστική απόφαση στην Ελλάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση. Η τουρκική διπλωματία ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ότι η ετυμηγορία του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου «είχε πολιτικά κίνητρα» που «παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

«Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ..

Οι Τούρκοι δεν στάθηκαν, όμως, στους σχολιασμούς. Υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν με κάθε νόμιμο μέσο την έκδοση των 8 στρατιωτικών και την παρουσίασή τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν, ενώ φύλασσαν για το τέλος τις «απειλές»:

«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά».

Σημειώνεται ότι πολεμικό κλίμα συντηρούν και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας σιγοντάροντας τις τουρκικές αιτιάσεις και χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα

Αφήνοντας ασχολίαστα τα σενάρια που «θυμήθηκαν» την απαγωγή του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν (όταν αυτός είχε μεταφερθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα) και «βλέπουν» αντίστοιχες καταδρομικές επιχειρήσεις τύπου Τζέιμς Μποντ και ΜΙΤ, το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εισέρχονται σε χαμηλό βαρομετρικό. Όπως προαναφέρθηκε η τουρκική πολιτικό-διπλωματική μηχανή ανεβάζει στροφές και οι αναλυτές λένε ότι η Άγκυρα πολύ γρήγορα θα δείξει τα δόντια της και στο Αιγαίο (με ένταση των παραβάσεων – παραβιάσεων) και στο Προσφυγικό (με αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά), αλλά και στο Κυπριακό που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Σε κάθε περίπτωση, το ένταλμα σύλληψης των «8» που εξέδωσε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης και το νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές που σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές αποδεικνύουν ότι η υπόθεση έχει ακόμη πολύ «ψωμί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα