Με… νεροπίστολα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ., ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΓΔΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σοβαρό πρόβλημα στον έλεγχο φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων έχει δημιουργήσει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ως γνωστόν, από τις 30 Οκτωβρίου 2015 όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του ΣΔΟΕ που άπτονται των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015, προσδιορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής μεταφοράς υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μεταφέρθηκαν 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και υποθέσεις που αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες και είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος, και για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από Εισαγγελική Αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα, και αφορούν μόνο σε ένα ερευνώμενο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό). Ο συνολικός αριθμός των μεταφερομένων υποθέσεων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ δεν μπορεί να υπερβεί τις 4.020.

Το σκανδαλώδες είναι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», πως ακόμη δεν είχε περάσει διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών που να δίνει στους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ αρμοδιότητες προανακριτικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι έρευνες –αντί να προχωρούν τάχιστα– να έχουν… παγώσει!

Άρχισαν τα όργανα για 24 άτομα

Την ίδια στιγμή οι οικονομικοί εισαγγελείς, αν και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τρέχουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις έρευνές τους για τις λίστες φοροφυγάδων με καταθέσεις εκατομμύριων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. Ήδη έχουν αρχίσει τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών καταθετών της πρόσφατης λίστας που εστάλη από το κρατίδιο Ρηνανίας-Βεσφαλίας, γνωστότερη ως «λίστα Μπόγιαρνς», στην τράπεζα UBS.

Το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που «τρέχει» τις έρευνες για τη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και για εκείνη που αποκαλείται «λίστα χαρτοφυλακίων» (δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση), αποφάσισε να «στριμώξει» εκατοντάδες καταθέτες καλώντας τους ως υπόπτους για φοροδιαφυγή και ορισμένους, ενδεχομένως, και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε πρώτο στάδιο δεσμεύτηκαν οι καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία 24 προσώπων.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, δείχνοντας ότι δεν αστειεύονται και προχώρησαν σε κλήσεις των καταθετών με την ιδιότητα του «υπόπτου», με δεδομένο ότι από τους πρώτους ελέγχους εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές. Για τον λόγο αυτό, ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων –για ορισμένους από τους ελεγχόμενους–, κινείται παράλληλα και η «σκληρή» διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου προκειμένου να πιεστούν!

Μάλιστα, καθώς πλέον θα αποστέλλονται άνω των 100 κλήσεων την εβδομάδα, αναμένεται να κλιμακωθούν και οι δεσμεύσεις σε βάρος καταθετών με προκλητικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματά τους και το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει τα οφειλόμενα, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποφασίζουν την άρση της δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ελεγχόμενος πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθ’ όλα νόμιμα.

Αν δεν το καταφέρει, τότε θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και φυσικά να έχει σοβαρές ποινικές περιπέτειες.

Οι ελεγχόμενοι στη λίστα της Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως τα 12 εκατ. ευρώ. Στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι έρευνες και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς από το ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας), οι οποίοι εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη. Άλλωστε, οι εισαγγελείς κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να ταυτοποιήσουν το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 και πλέον καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας-Βεσφαλίας.

Αρχικά οι εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους, με βάση τα στοιχεία που μας παραδόθηκαν από τις αρχές του γερμανικού κρατιδίου, μόνο αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, ωστόσο με κινήσεις-ματ (έφοδος στην αντιπροσωπεία της κ.λπ.) κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα. Μάλιστα, με αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στην Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα σε βάρος 20ετίας, από το 1995 και μετά.

Πλέον, οι κινήσεις των εισαγγελέων αναμένεται να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα και να γεμίσουν τα ταμεία με «ζεστό» χρήμα. Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν, αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα