«Με την επαναφορά θανατικής ποινής, ξεχνάς την Ευρώπη»

Τελεσίγραφο στην Τουρκία να μην προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία από στρατηγούς. Το πρωτοφανές πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει ο «Σουλτάνος», συλλαμβάνοντας τους πάντες που του εναντιώνονται, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Γερμανία και η ΕΕ έχουν μια σαφή στάση: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη θανατική ποινή. Η εισαγωγή της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει τη λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ.
Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην απάντηση που δίνουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. “Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα”, δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες. “Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”, σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Κέρι: Να σεβαστεί η Τουρκία το κράτος δικαίου

ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως πρέπε να παράσχει στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο για να τεκμηριώσει το αίτημά της για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Καλούμε σταθερά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα και καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου”, δήλωσε ο Κέρι στο τέλος μιας συνεδρίασης με τους υπουργους Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφορικά με το τουρκικό αίτημα να εκδοθεί ο Γκιουλέν, ο Κέρι τόνισε πως “οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αιτημάτων έκδοσης, η Τουρκία πρέπει να στείλει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα