Με το Κουρουμπλής GATE ποιος θα ασχοληθεί;

Δεν είναι μόνο η μία κάλπη που έλειπε από τη Βουλή διασώζοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά στην κυβέρνηση έχουν πάει πολύ μακρύτερα στοχοποιώντας και υποχρεώνοντας σε παραίτηση την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου

Δέκα κάλπες, δέκα πρόσωπα που θα εξετασθούν από την προανακριτική επιτροπή στη Βουλή. Έλειπε μία. Εκείνη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος φέρεται να αναφέρεται στα έγγραφα του FBI με τα αρχικά του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τον ανέφερε ξεκάθαρα στη μήνυσή του.

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής σε σκοτεινές υποθέσεις των φαρμάκων. Η «Α» δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την περίπτωση του υπουργού. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 4 Μαρτίου 2017, είχε φιλοξενήσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με αφορμή την έρευνα του FBI. Tότε, τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Λοβέρδος, Κεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου) ζητούσαν με έγγραφό τους στη Βουλή από την κα Ράικου να επιταχύνει την έρευνα για τη Novartis. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο του 2015, οπότε δεν έγινε τιμολόγηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθεί κατά 140 εκατομμύρια ευρώ…

Θυμίζεται πως επί υπουργίας Κουρουμπλή και ενώ ο νόμος προέβλεπε δύο τιμολογήσεις κατ’ έτος, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου του 2015(!!!), δηλαδή ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας λοιπόν λησμόνησε ότι, επί δικής του πρωθυπουργίας και επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Ξανθό, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο αλλά και να συνεχίσει να πληρώνει ο ασφαλισμένος πιο ακριβά τα φάρμακά του. Αυτό λοιπόν που έχουν ζητήσει οι τρεις βουλευτές από την κα Ράικου –ζητώντας μάλιστα να επιταχύνει τις αργές διαδικασίες– είναι ότι η πρακτική αυτή που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να αξιολογηθεί νομικά τόσο συνολικώς ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, όσο και ειδικότερα ως προς τις τιμολογήσεις των προϊόντων της εταιρείας Novartis.

»Σύμφωνα με την έρευνα της Α και αυτό που επικαλούνται στο υπουργείο Υγείας είναι ότι έγινε μείωση τιμών στις 20 Ιουλίου του 2015, ωστόσο αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρείται τιμολόγηση στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε τότε, καθώς ενσωματώθηκε απλώς η νέα τιμή του ΦΠΑ στο φάρμακο – στην ουσία, έκανε τη μείωση κατά 0,5% στον ΦΠΑ και δεν έκανε καμία ενέργεια για τον καινούργιο και χαμηλότερο υπολογισμό της τιμής κάθε φαρμάκου.

»Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, αν η κυβέρνηση δεν δώσει κάποια πειστική απάντηση, το γεγονός ότι για τους 11 μήνες του 2015 δεν έγινε τιμολόγηση στα φάρμακα συνιστά παράλειψη καθήκοντος από τους αρμόδιους υπουργούς που είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο (με την έννοια ότι επιβαρύνθηκε χωρίς αιτία) με το ποσό των 140 εκατ. ευρώ. Αυτή η συμπεριφορά συνιστά την απιστία όπως την περιγράφει ο Ποινικός Κώδικας και τον λόγο πλέον τον έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Και με δεδομένο ότι τον φάκελο τον έχει στα χέρια της η κα Ράικου, δεν αποκλείεται να φτάσει στη Βουλή πρόταση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας των εμπλεκόμενων υπουργών…»

Μια βολική παραίτηση

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε μέχρι και στη λίστα Μαρτίνη, τα όσα όμως διαδραματίστηκαν στο ενδιάμεσο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δύο εβδομάδες λοιπόν μετά το αρχικό δημοσίευμα, η «Α» επανήλθε και με τίτλο «Αμάρτησα για την τρόικα» φιλοξένησε μεταξύ άλλων δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε στην «Α» ότι: «Αν με καλέσει η κα Ράικου θα καταθέσω ότι εμποδίστηκα από την τρόικα να υπογράψω απόφαση ανατιμολόγησης».

Η Ελένη Ράικου ήταν εκείνη που χειριζόταν το θέμα Novartis και λοιπών καταγγελιών στον τομέα των φαρμάκων. Κατά διαβολική σύμπτωση όμως ο Π. Κουρουμπλής δεν πέρασε το κατώφλι της εισαγγελέως ποτέ, μιας και εκείνη παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από το δημοσίευμα της «Α»! Και κάπου εδώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Στην τετρασέλιδη επιστολή παραίτησής της, η Ελένη Ράικου καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου που θίγονται από τα νέα στοιχεία τα οποία, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί από τη συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή της προκάλεσε διαφημιστικό σποτ της κυριακάτικης εφημερίδας «Ντοκουμέντο», το οποίο θεώρησε συκοφαντικό, ανυπόστατο και «ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα» καθώς φέρεται να υποστηρίζει πως «έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».

Αφήνει αιχμές ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς αναφέρει ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται» και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάστασή της.

Αρνείται δε, όπως φέρεται να λέει, «να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι», όπως υποστηρίζει, «ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς της».

Τι έλεγε αλήθεια εκείνο το δημοσίευμα; Ανακρίτρια την είχε καταγγείλει επισήμως, ως υπεύθυνη για τη μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων. Από την έκβαση της υπόθεσης όμως προκύπτει πως ούτε συγκάλυψη υπήρξε ούτε σκοπιμότητα. Παρά μόνο μια ατυχής στιγμή που ευνόησε εκείνους που ήθελαν την απομάκρυνση της Ράικου πριν ασχοληθεί με την εμπλοκή Κουρουμπλή.

«Kαυτή» καταγγελία στην εισαγγελία 

Η υπόθεση των ανατιμήσεων όμως δεν είναι και η μοναδική… αποχή του κ. Κουρουμπλή από τη νομιμότητα. Διαβάζουμε από τη «Real News” της προηγούμενης εβδομάδας:

«Είναι όμως μόνο η Novartis; Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Αρχών, που ελέγχουν αν και αυτές ακολουθούσαν τις ίδιες πρακτικές με την ελβετική πολυεθνική. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται, μάλιστα, ήδη από τον Μάρτιο του 2017, ανώνυμη καταγγελία, της οποίας ο συντάκτης φαίνεται να μην είναι «άσχετος» με τον χώρο του φαρμάκου.

Στην εν λόγω καταγγελία που έφτασε στα χέρια της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου στις 30/3/2017, πλην των άλλων εταιρειών που όπως λέει πρέπει να ελεγχθούν, γίνεται αναφορά και στον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μάλιστα, τον «δείχνει» να ευνοεί με αποφάσεις του τις φαρμακοβιομηχανίες.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται σε αυτή: «Στο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Novartis, το οποίο συγκλονίζει την Ελλάδα, θα πρέπει να προσθέσετε δύο ακόμη παραμέτρους.

Η μία αφορά το ότι ακριβώς το ίδιο κάνουν όλες σχεδόν οι εταιρείες οπότε η εστίαση σε μία και μόνη εταιρεία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ωφελήσει τη δημόσια υγεία. Η άλλη αφορά την τελευταία τιμολόγηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αυτήν υπήρξε η προκλητική μεταχείριση εταιρειών που τα φάρμακά τους έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα. Όμως τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να δώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι άλλοι το 65%!

Αν αναζητήσετε τον πίνακα συμπληρωματικού δελτίου τιμών φαρμάκου λόγω αιτήματος μείωσης τιμών στις 23 Δεκεμβρίου 2016 και τον συγκρίνετε με την προτεινόμενη ανατιμολόγηση του ΕΟΦ στις 6 Δεκεμβρίου του 2016, θα δείτε τη μεγαλύτερη απάτη και τη ληστεία όλων των εποχών». Κατά τον καταγγέλλοντα, από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων υψηλότερες έως και 40% από όσο έπρεπε. Και όπως σημειώνει: «Αυτό έγινε για περίπου 200 φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών», με συνέπεια λέει «το Δημόσιο να ζημιωθεί με περίπου 40 εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι με περίπου 100 εκατ. ευρώ! Πρέπει να ελέγξει κανείς όλα αυτά τα χρόνια τα φάρμακα που είχαν 50 ευρώ και τώρα έχουν 3,5 ευρώ, παρ όλα τα μέτρα προστασίας των τιμών που έχουν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;

Γιατί ακόμα και σήμερα αγοράζονται ακριβά; Γιατί ο Κουρουμπλής δεν εφάρμοσε τον νόμο που αναφέρει για τα γενόσημα ότι η τιμή τους πρέπει να είναι το 65% των off-patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορούν να είναι ακριβότερα από τα off-patent; Παγκοσμίως αυτό δεν συμβαίνει. Με μία υπουργική απόφαση παύει να ισχύει ένας νόμος τα φάρμακα κοστίζουν ακριβότερα κατά 50%, το Δημόσιο ζημιώνεται εκατοντάδες εκατομμύρια και οι ασφαλισμένοι το ίδιο; Μόνο ένας άνθρωπος που έχει σημαντική προσωπική ωφέλεια εκδίδει τέτοιες αποφάσεις που ζημιώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής, εναντίον του οποίου είχαν κατατεθεί τρεις μηνύσεις που διαβιβάστηκαν στη Βουλή μαζί με την υπόλοιπη δικογραφία που αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, έχει μπει στο «στόχαστρο» και του Αντώνη Σαμαρά, μέσω της μήνυσης που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτήν κάνει ειδική αναφορά σε συνάντηση του υπουργού με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas σε γνωστό ξενοδοχείο και όχι στο υπουργείο».

Αμελλητί… παραίτηση της Ράικου

Μια δικογραφία, οι καταγγελίες των βουλευτών αλλά και τα δημοσιεύματα της «Α», υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να στείλουν στην Βουλή προς διερεύνηση την υπόθεση Κουρουμπλή αμελλητί. Μόνο που η χρονική συγκυρία προφανώς και δεν εξυπηρετούσε την κυβέρνηση. Πόσο που λίγες μέρες πριν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος της Βουλής επιχειρούσε να συνδέσει τη Novartis με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι, αντί για διερεύνηση προέκυψε η… αμελλητί παραίτηση της Ελένης Ράικου. Η υπόθεση μετά θάφτηκε από την διάδοχο της Ελένη Τουλουπάκη στο… τελευταίο συρτάρι ίσως για να μην ενοχλήσει και κατά παράβαση των προβλεπόμενων.

Τι υποστηρίζει ο υπουργός

«Καμία σχέση δεν έχει το όνομά μου με τη δικογραφία της Novartis», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή την Πέμπτη.

«Επέλεξε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να βάλει στο τραπέζι και στο κάδρο εμένα. Εξήγησα τι έκανα και αυτό που λένε ότι δεν έκανα. Στη δικογραφία δεν αναφέρεται το όνομά μου. Καμία σχέση δεν έχει το όνομά μου με τη δικογραφία της Novartis. Απλώς ήρθε μαζί και η μηνυτήρια αναφορά τριών συναδέλφων και υπονοούνται τα ονόματα των υπουργών που ήταν το 2015. Είναι αστειότητες όσα λέγονται», τόνισε ο υπουργός.

«Το στρατηγικό λάθος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για μένα χθες ήταν ότι δεν βγήκαν να πουν ότι υπάρχει και σκάνδαλο και πολιτικές ευθύνες. Κάποιοι έχουν ευθύνες. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι έχει κάποιος και ποινικές ευθύνες; Δεν το πιστεύω. Πολλές φορές οι πολιτικοί έχουμε πληρώσει τα σπασμένα τού να ανεχόμαστε την ελίτ του ιατρικού κόσμου να έχει κάνει όλα αυτά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια», κατέληξε.

Μέσα σε λίγες όμως ώρες, η τοποθέτηση του υπουργού άλλαξε:

«Εγώ είμαι ο “Π.Κ.”, που αναφέρει το έγγραφο του FBI», διευκρίνισε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα». Τόνισε πως στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε μια συνάντηση στο πλαίσιο ενός συνεδρίου.

«Εγώ ενημερώθηκα από τον Σαλμά το 2014. Μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στον χώρο των φαρμάκων και ότι το ψάχνουν οι Αμερικανοί. Δεν μου μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου είπε ότι ψάχνουν τη Novartis γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Τα δικαστήρια θα βρουν, ο καθένας έχει οικογένεια από πίσω και αύριο μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα. Ας μη βιαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. «Από αυτή την ιστορία πρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα. Κατ αρχάς, τι θα πάρει πίσω η Ελλάδα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, και τι θα διεκδικήσει η χώρα μας όσον αφορά στην παραγωγή των φαρμάκων», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα διέψευσε ότι ο ίδιος είπε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο από τη σύσταση του κράτους.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο πως η υπόθεση Κουρουμπλή πρέπει άμεσα να εξετασθεί από τη Δικαιοσύνη. Όχι γιατί είναι ένοχος, αλλά… για τις πολιτικές ευθύνες… Τώρα αν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια χάθηκαν, μαζί τους χάθηκαν και οι ποινικές ευθύνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα