Με το πόδι μόνο στο γκάζι…

Η περιπέτεια της υγείας του Σταύρου Θεοδωράκη, ανησύχησε μεν τα στελέχη του Ποταμιού, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου (σ.σ. πήρε… φωτιά το τηλεφωνικό κέντρο στη Σεβαστουπόλεως) μάλλον τους έδωσε νέα δυναμική για τη συνέχεια.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Διαφορετικά δεν μπορεί να δοθεί μία λογική εξήγηση στο πόσο έχουν ανεβάσει στροφές οι βουλευτές και τα στελέχη, ενώ και οι επίσημες ανακοινώσεις που εκδίδονται είναι σε πολύ υψηλούς τόνους. Εξάλλου και ο ίδιος ο Θεοδωράκης στην προ ημερών συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου δεν περιορίστηκε σε απλή κριτική της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση από το Eurogroup την 15η Ιουνίου, άλλα άνοιξε και νέα θέματα, όπως αυτό της Παιδείας με το νόμο Γαβρόγλου, αλλά και των όσων πράττει ο Πάνος Καμμένος.

Η τακτική που αναμένεται να ακολουθήσει το Ποτάμι το επόμενο διάστημα είναι αυτή των υψηλών τόνων, απευθυνόμενο όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων που στο παρελθόν κυβέρνησαν τη χώρα. Εξάλλου η θέση του Ποταμιού είναι ξεκάθαρη: «Όλα στο φως. Όποιος αποδειχθεί ένοχος να τιμωρηθεί. Εμείς δεν έχουμε νεκροκεφαλές στη ντουλάπα μας, οπότε άλλοι πρέπει να ανησυχούν. Νυν και πρώην κυβερνήτες».

Όπως επισημαίνουν στη Σεβαστουπόλεως τα μάτια τους είναι ανοικτά στις εξεταστικές επιτροπές και εάν χρειαστεί θα μιλήσουν και με ονόματα και διευθύνσεις, όπως έκαναν και με την εξέταση του Ανδρέα Μαρτίνη, όπου ανακοίνωσαν από τη λίστα όσων ζήτησαν ρουσφέτι από τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» μόνο το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως απάντηση στα όσα διέρρεαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και την υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Καμμένου με ισοβίτη έμπορο ναρκωτικών δεν την αντιμετωπίζουν ως μία απλή «τρέλα» του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Το Ποτάμι ήδη κατέθεσε επερώτηση μέσω του Γιώργου Αμυρά, ο δε Γιώργος Μαυρωτάς στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για «σαπίλα», ενώ και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος βάζει στο κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τις κινήσεις Καμμένου.

Αλλά και η κριτική σε ό,τι αφορά την οικονομία είναι σκληρή, ενώ από την Σεβαστουπόλεως δεν διστάζουν να προβλέψουν πως όλα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη θα αποδειχθούν φανφάρες, καθώς οι υπουργοί είναι πολέμιοι των επενδύσεων. Εξάλλου, και στην ανακοίνωση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας υποστηρίζει το Ποτάμι πως ήδη η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει, σημειώνοντας πως πρέπει να «είναι επιβεβλημένη η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και η επιλογή ακομμάτιστης διοίκησης για να μην χρησιμοποιηθεί ως το “παράλληλο τραπεζικό σύστημα” για χρηματοδότηση “των δικών μας επιχειρηματιών” αλλά και για νέους διορισμούς ημετέρων». Και όπως μας έλεγε στέλεχος της Σεβαστουπόλεως «ήδη κάποιοι έχουν πιάσει στασίδι έξω από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης».

 

Οι συμμαχίες και το «μοντέλο Μακρόν»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η θέση του Ποταμιού είναι «δεν θα αυτοκτονήσουμε». Στη φράση κορυφαίου στελέχους αποτυπώνεται η απροθυμία για συμμετοχή στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εκτιμάται ότι δεν οδηγούν στη δημιουργία του νέου που θα στεγάσει τις εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του χώρου του Κέντρου, αλλά θα οδηγήσουν στη μετεξέλιξη του παλιού. Όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως στο ίδιος μήκος κινούνται και στην «Ώρα Αποφάσεων» η οποία παρεμπιπτόντως δεν προσκλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική κίνηση, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει αποστείλει προσωπική πρόσκληση στην Άννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της συμμετοχής στο συνέδριο προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς.

Χαρακτηριστικό του πως σκέφτονται στο Ποτάμι για τις συνεργασίες και το νέο φορέα είναι ένα άρθρο προ ολίγων ημερών του Δημήτρη Τσιόδρα, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, στο ο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Ποτάμι από τη στιγμή της δημιουργίας του επεχείρησε να ανανεώσει το χώρο. Να φέρει νέο αίμα και νέο αέρα στην πολιτική, να συσπειρώσει δυνάμεις με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό κι έντονα μεταρρυθμιστική διάθεση, δυνάμεις που δεν έχουν ταυτιστεί με σκάνδαλα και αμαρτίες του παρελθόντος. Παράλληλα προέβαλε ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα ερχόμενο σε σύγκρουση με συντηρητικές αντιλήψεις και πρακτικές. Από το συνέδριο του κιόλας μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου κινήματος στο χώρο του κέντρου που θα έχει ευρωπαϊκά-εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια αυτή είναι διατεθειμένο να συναντηθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του κεντρώου χώρου για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα με εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Ακόμη και με τις δυνάμεις που διατηρεί σημαντικές διαφορές. Άλλωστε ένα μεγάλο κόμμα είναι εκ των πραγμάτων πολυτασικό.

Οι μεγάλοι χώροι δημιουργούνται μέσα από σύγκρουση απόψεων και θέσεων. Η πρωτιά του φιλελεύθερου σοσιαλιστή Εμ. Μακρόν στις γαλλικές εκλογές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κεντρώο χώρο στην Ελλάδα. Ο Μακρόν άφησε στην άκρη τα παραδοσιακά κόμματα. Προσέφερε στους Γάλλους ψηφοφόρους που απογοητεύθηκαν από το σοσιαλιστικό κόμμα, στους κεντρώους και τους νέους ευρωπαϊστές, τη λύση που ζητούσαν. Δημιούργησε ένα νέο σχήμα, που μέσα σε ένα χρόνο έχει διπλάσια μέλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (περίπου 250.000). Εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της Γαλλίας (το 72% των οπαδών του δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οπαδών της Λεπέν, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο Economist είναι μόλις 27%) και διαβάζοντας τις θέσεις του λέει πολλά από αυτά που λέει το Ποτάμι εδώ και καιρό. Το γαλλικό παράδειγμα δείχνει το δρόμο και για τον πολύπαθο χώρο του κέντρου στην Ελλάδα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα