«Μην περιμένετε θαύματα από την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες »

Πολιτικά είναι τα εμπόδια για συμφωνία με την Ελλάδα με αφορμή το επικείμενο eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα,  σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος, τόνισε την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στην παρουσία (από την Τρίτη)  των Τσακαλώτου- Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες για πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, κόβοντας το βήχα στην ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι δεν έχουν αλλάξει οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες που αφορούν το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε, επίσης, ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το timing αποτελεί πρόκληση, καθώς την επόμενη εβδομάδα την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα, ενώ θα ακολουθήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 – 23 Απριλίου).

«Κανείς δεν αρνείται πως από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, επικρατεί αβεβαιότητα», υπογράμμισε.

Επίσης χαρακτήρισε επιζήμια τη συζήτηση για παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα