Μια πολυθρόνα (του ΔΣΑ) για 12

Στις κάλπες οι δικηγόροι της χώρας με συνωστισμό υποψηφίων στην πρωτεύουσα

Περίπου 45.000 δικηγόροι ψηφίζουν την 26η και 27η Νοεμβρίου για την ανάδειξη των Προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, ενώ σε δεύτερο γύρο οι εκλογές θα διεξαχθούν την 3η και 4η Δεκεμβρίου.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον πολυπληθέστερο όλων που αριθμεί κάτι λιγότερο από τους μισούς Έλληνες δικηγόρους, κατέρχονται στον εκλογικό στίβο 10 υποψήφιοι πρόεδροι με δικά τους ψηφοδέλτια, 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι και τρεις «ακέφαλοι» συνδυασμοί συμβούλων, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία του Συλλόγου!

Οι εκλογές θεωρούνται οι πιο κρίσιμες στην ιστορία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς έπειτα από την σχεδόν 9μηνη αποχή των δικηγόρων κατά το διάστημα 12/2015-9/2016 καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες στον χώρο. Δεκάδες υπήρξαν οι παραιτήσεις/διαγραφές από τα μητρώα των συλλόγων, ενώ το 25% περίπου των δικηγόρων δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2017, με αποτέλεσμα οι επικείμενες εκλογές να αποκτήσουν κομβικό χαρακτήρα για την βιωσιμότητα του επιστημονικού κλάδου.

Χαρακτηριστική είναι η διάσπαση που επήλθε λόγω της μακροχρόνιας αποχής, καθώς μεγάλη μερίδα δικηγόρων στράφηκε ευθέως κατά των απερχομένων προέδρων των Συλλόγων καταλογίζοντάς τους ότι δεν εξάντλησαν τα νομικά μέσα στην διαβούλευση για το νέο ασφαλιστικό (τον νόμο Κατρούγκαλου), αλλά τους έσυραν στην καταστροφική πολύμηνη αποχή που οδήγησε πολλούς δικηγόρους σε έξοδο από το επάγγελμα και τους υπόλοιπους με το 80% του εισοδήματός τους να αποδίδεται στο κράτος.

Στο προσκήνιο οι μάχιμοι

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι η «αποχώρηση» παλαιών συνδικαλιστών, καθώς φαίνεται ότι την μάχη των εντυπώσεων έως τώρα κερδίζουν οι μάχιμοι δικηγόροι, αυτοί που βρίσκονται καθημερινά στα ακροατήρια της χώρας και γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της άσκησης της δικηγορίας, έχοντας «απογαλακτιστεί» στην πλειονότητά τους από κομματικούς δεσμούς που ταλανίζουν τις περισσότερες επαγγελματικές ενώσεις. Ειδικότερα, στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο οι υποψηφιότητες των δικηγόρων υφίστανται χωρίς κομματικό πρόσημο, προσήλωση ή δέσμευση, ενώ τα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις συμπεριλαμβάνουν δικηγόρους που έχουν «γράψει» χιλιόμετρα στα δικαστήρια, με ευχάριστη έκπληξη ακόμα περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια, μάχιμες δικηγόροι και μητέρες.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι για τον ΔΣΑ είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής: Δημήτριος Αναστασόπουλος, Δημήτριος Βερβεσός, Βασίλειος Βραχιώτης, Άγγελος Βρεττός, Παναγιώτης Γαλετσέλλης, Νικόλαος Δαμασκόπουλος, Χριστίνα Κουντούρη, Φώτιος Κωτσής, Θεόδωρος Μαντάς, Παναγιώτης Περάκης, Θεμιστοκλής Σοφός, Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ»)

Ένας «Εργατικός» που προσδοκά να προσφέρει

 

Μεταξύ των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των δικηγόρων της Αθήνας είναι οι «Εργατικοί» στους οποίους ηγείται ο γνωστός ποινικολόγος Θέμης Σοφός, φιλοδοξώντας ότι οι συνάδελφοί του θα τον τιμήσουν με την ψήφο τους και έτσι θα του δοθεί η ευκαιρία –εφ’ όσον εκλεγεί– να χαράξει μια νέα πορεία στον ΔΣΑ.

Συνοδοιπόρος-συνυποψήφιος σε αυτή του την προσπάθεια είναι και ο δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Παπαϊωάννου. Γεννημένος στην Αθήνα και αποφοιτήσας από την Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μέλος του ΔΣΑ επί μακρά σειρά ετών. Ο έμπειρος ποινικολόγος παρίσταται, παράλληλα, στα Ανώτατα Δικαστήρια (.Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) χειριζόμενος και υποθέσεις αστικής και διοικητικής φύσεως.

O Γ. Παπαϊωάννου είναι μέλος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ποινικολόγων, ενώ έχει διατελέσει επί μακρόν χρόνον μέλος του προβλεπόμενου υπό του Συντάγματος Δικαστηρίου κατ’ άρθρον 99, του Δικαστηρίου προς εκδίκαση αγωγών κακοδικίας και του προβλεπομένου κατ’ άρθρον 88 του Συντάγματος Μισθοδικείου, μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων Ελλάδος και αθλητικός δικαστής.

Το τι προσδοκά από την εκλογική αναμέτρηση ο Γ. Παπαϊωάννου το εξήγησε ο ίδιος με μία λιτή απάντησή του σε σχετική ερώτηση της «Α»: Εκτιμά ότι η πλούσια και μακρόχρονη εμπειρία του ως δικηγόρος, αλλά και ως μέλος των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, αποτελούν εχέγγυα προσφοράς και έργου από μέρους του προς τον ΔΣΑ, προκειμένου να διεκπεραιωθούν με τον κάλλιστο τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους του.

 

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ι. ΚΑΛΥΒΑ (ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ»)

Όλοι μαζί και την επόμενη ημέρα

 

Μία δεξιοτέχνης του κλασικού πιάνου δεν είθισται να την βλέπει κάποιος στην πρώτη μάχιμη γραμμή της δικηγορίας. Για την νομικό, όμως, Κατερίνα Καλύβα η αγάπη της για την μουσική δεν ήταν «κόντρα» ρόλος σε σχέση με τον έρωτά της για την δικηγορία. Αν και γεννημένη σε ιατρική οικογένεια (ο μπαμπάς της γιατρός, η μητέρα της φαρμακοποιός) τημ νομική επιστήμη την αγάπησε από τον συγγραφέα του «Μεταλλευτικού Κώδικος» (αλλά και θείο της) Άγη Βούλγαρη.

Από τα θρανία του Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων η Κ. Καλύβα πήρε «προαγωγή» στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής τής Αθήνας και πτυχιούχος ούσα με εξειδίκευση στο Ποινικό και στο Εμπορικό Δίκαιο έπεσε γρήγορα στα βαθιά νερά της μάχιμης δικηγορίας, μιας και είχε την ατυχία να χάσει πρόωρα και απροσδόκητα τον πατέρα της. Η τραγωδία-ανάγκη έγινε φιλοτιμία, ευκαιρία και τιμή, όπως εξομολογείται η ίδια στην «Α», καθώς συνεργάστηκε με σημαντικά δικηγορικά γραφεία της πρωτεύουσας και εμπνευσμένους συναδέλφους, μάχιμους δικηγόρους, οι οποίοι συνέβαλαν, από κάθε άποψη, αποφασιστικά στην συνολική κατάρτιση, πορεία και δράση της.

Σήμερα, οι συνεργάτες της και η ίδια έχουν επιτύχει σημαντικές αποφάσεις ποινικού δικαίου, δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας, δικαίου αθεμίτου ανταγωνισμού και τραπεζικού δικαίου.

Τι οδήγησε την επιτυχημένη επιστήμονα να αποδεχτεί την πρό(σ)κληση και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην εκλογική μάχη στον ΔΣΑ; Η επιτακτική όπως την χαρακτηρίζει ανάγκη να αναδείξει –μαζί με τους συνυποψηφίους της στον συνδυασμό του υποψήφιου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτη Κωτσή– όχι όσα χωρίζουν τον νομικό κόσμο, αλλά μόνον όσα τον ενώνουν!

«Αντιμετωπίσαμε όλες και όλοι αποκλίνουσες από την συνείδηση και την πραγματικότητα του μάχιμου δικηγόρου νομοθετικές παρεμβάσεις. Ζούμε όλες και όλοι πρωτόγνωρες και βάναυσες εμπειρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο», μας είπε η κα Καλύβα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και συνέχισε:

«Οι προτάσεις που έχω καταθέσεις είναι πολλές και υλοποιήσιμες (παιδικός σταθμός, ειδικό πολυϊατρείο, σύσταση προμηθευτικού συνεταιρισμού, επαναφορά του Θεσμού του Συμβούλου Υπηρεσίας λειτουργίας κ.ά.). Η λύση όμως απέναντι σε αυτήν την “λαίλαπα” που προανέφερα είναι μόνο μία. Κι αυτή δεν είναι η πλήρης οικονομική εξαθλίωσή μας, δεν είναι η πλήρης καταστροφή μας, δεν είναι εντέλει η παραίτηση και η κατάθλιψη. Η λύση είναι η συμμετοχή! Για να συγκρατήσουμε τις δυνάμεις μας, για να συγκροτήσουμε το μέλλον μας!»

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Σ. ΣΠΥΡΟΥ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)

 «Το διακύβευμα της δικηγορικής κάλπης»

 

«Στις 26 και 27 Νοεμβρίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών για τις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, ο οποίος αριθμεί περίπου 21.000 μέλη με δικαίωμα ψήφου σε αυτές. Δώδεκα υποψήφιοι πρόεδροι και άλλοι τρεις ακέφαλοι συνδυασμοί υποψηφίων συμβούλων θα αναζητήσουν την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των συναδέλφων, υποσχόμενοι οι περισσότεροι εξ αυτών ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε κάποια στα οποία δεν μπορούν στην πραγματικότητα να μεταβάλουν κάτι. Η προσπάθεια των γενικώς είναι προς την σωστή κατεύθυνση και, κυρίως, ιδιαιτέρως ευχάριστη είναι η παρουσία νέων υποψηφίων που δείχνει πως ίσως ο ΔΣΑ φεύγει σιγά-σιγά από μια συνδικαλιστική νοοτροπία παρελθόντων ετών, η οποία παρά τις μεγαλόσχημες υποσχέσεις, τελικώς ελάχιστα βελτίωσε τόσο την καθημερινότητα του δικηγόρου όσο και το γενικότερο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.

»Δυστυχώς, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως οι πολύμηνες αποχές που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης στις εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά αντιθέτως απέδωσαν ουδέν. Οι κατά καιρούς επισκέψεις, συναντήσεις, διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις και ό,τι άλλο σχετικό, δεν απέφεραν καρπούς και η προσωπική γνώμη του γράφοντος είναι πως ο κύριος λόγος είναι η ανυποληψία και η αδυναμία που περιβάλλει τον σύλλογο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν οφείλονται τόσο στα πρόσωπα που κατά καιρούς προήδρευσαν στον ΔΣΑ, αλλά στην κοινή κακή αντίληψη και νοοτροπία που μοιάζει να μπολιάζει όλους τους προέδρους άμα τη εκλογή τους. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι ξένο φαντάζομαι στον αναγνώστη, καθώς από την ίδια “πάθηση” απεδείχθη πως υποφέρουν τόσοι και τόσοι πρωθυπουργοί και υπουργοί οι οποίοι ξέχασαν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και παρέκκλιναν της αρχικώς ορισθείσας πορείας τους, μετά την ανάληψη της υπηρεσίας τους.

»Πρωτεύουσας σημασίας λοιπόν είναι η επανάκαμψη του χαμένου αναστήματος του δικηγόρου τόσο ως επαγγελματία, όσο ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης αλλά και ως ξεχωριστού πολίτη, άξιου εμπιστοσύνης και ανάδειξης αυτού ως κοινωνικού προτύπου. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό όμως, όταν υπάρχουν δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις με μόνο σκοπό να εξαπατήσουν τους εντολείς τους; Πώς θα μπορούσε, όταν πολίτες αναλαμβάνουν υποθέσεις προσποιούμενοι τους δικηγόρους; Πώς θα μπορούσε, όταν υπάρχουν δικηγόροι που με τον μανδύα της ιδιότητάς τους ασκούν άλλου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα εξαπατώντας συμπολίτες μας; Κυριότερα όμως όλων, πώς θα μπορούσε να επανιδρυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στον δικηγόρο, όταν ο ίδιος ο ΔΣΑ προστατεύει αντί να τιμωρεί τους επίορκους δικηγόρους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν το “έργο” τους, αντί να προασπίσει την τιμή και την ηθική ενός συλλόγου που ακριβώς αυτές τις δύο αρετές μαζί με την επιστημοσύνη θα έπρεπε να έχει ως προμετωπίδα;

»Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω αποτελεί δικηγόρος που εξαπατούσε πολίτες με μεσιτικού χαρακτήρα ενέργειες και ο οποίος παύθηκε τελικώς μετά από 18 εξάμηνες αργίες στις οποίες είχε τεθεί! Επίσης, γνωστά τα περιστατικά διαγραφής δικηγόρων από ένα Δικηγορικό Σύλλογο και άμεσης μετάβασης και μετεγγραφής σε άλλον καθώς και παρόμοιας φύσης περιστατικά που αντιμετωπίσθησαν με την μέγιστη δυνατή “ευαισθησία” από τον ΔΣΑ, αντί να γίνει κατανοητό πως κάθε τέτοια ανοχή οδηγεί σε απαξίωση και ακύρωση του δικηγορικού λειτουργήματος εν γένει. Τρανότερη δε απόδειξη αυτού αποτελεί η προκατάληψη με την οποία συνήθως αντιμετωπίζει ένας πολίτης την γνωριμία του με κάποιον δικηγόρο σε κοινωνικό επίπεδο, η οποία συνήθως συνοδεύεται με την ατάκα ή στην καλύτερη περίπτωση με τη σκέψη “καλό λαμόγιο θα είσαι και εσύ”. Αυτή η κατάσταση οφείλει να αλλάξει και, αν οι διοικούντες τον Σύλλογο δεν το αντιληφθούν εγκαίρως, θα συνεχίζουμε να χτίζουμε δώματα σε ερειπωμένες οικοδομές με σαθρά θεμέλια που αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν, συμπαρασύροντας και υγιή μέλη της κοινωνίας μας, ίσως και εμάς τους ίδιους τελικώς».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα