Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ και μέλος του ΔΣ ΕΕΕ UNESCO Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του εκπροσώπου του Γραφείου UNESCO στη Βενετία Philip Pypaert.

Στο κανονιστικό κείμενο περιγράφεται το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων στους τομείς τής από κοινού επιλογής και κατάρτισης προγράμματος προωθητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεων, δρώμενων κ.ά.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την προώθηση της Περιφέρειας Κρήτης ως πολιτιστικού-τουριστικού προορισμού πολλαπλών διαφορετικών εμπειριών, της συνεργασίας σε προγράμματα ειδικότερου ενδιαφέροντος με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, της ανάδειξης λιγότερο δημοφιλών χώρων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς και την προώθηση του Ψηλορείτη εντός του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων.

Επίσης προβλέπεται η διοργάνωση Διεθνών Επιχειρηματικών Forum με επίκεντρο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, η διοργάνωση Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Οδοιπορικών με στόχο την επίσκεψη και χαρτογράφηση των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού και του περιβάλλοντος της Κρήτης με ταυτόχρονη διοργάνωση Φωτογραφικής Έκθεσης Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της εν λόγω συνεργασίας για την ανάδειξη της μακραίωνης πολιτιστικής ιστορίας της Κρήτης και τόνισε: «Μέσα από τις συνέργειες γινόμαστε πιο δυνατοί, καθώς τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού στην Κρήτη. Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας θα επιτευχθεί η ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων της Κρήτης, όπως η Σητεία, ο Ψηλορείτης και το σύστημα των μινωικών ανακτόρων.

Στη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των επιστημών και της επικοινωνίας αναφέρθηκε η κυρία Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι τομείς, εφόσον προσεγγιστούν μέσα από διεπιστημονικό πρίσμα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού, την ενίσχυση των τοπικών βιομηχανιών και την κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων».

Η κυρία Βλαζάκη τόνισε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας πολλαπλασιάζονται οι ελπίδες για την ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής στην Κρήτη, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τη διαδικασία εγγραφής των μινωικών αρχαιολογικών μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ως την πλέον δραστήρια επιτροπή στην ΝΑ Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ο κ. Pypaert, χαιρετίζοντας το μνημόνιο συνεργασίας, που, όπως είπε, θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες-μέλη του οργανισμού να κινηθούν αναλόγως στο πλαίσιο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου κάθε χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα