«Μουντίλα» χρεοκοπίας βλέπει για την Κύπρο η Moody’s

Ο καιρός στην Κύπρο είναι καλοκαιρινός, αλλά τα μαντάτα για τις προοπτικές και το μέλλον των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και της οικονομίας του νησιού γενικότερα είναι μάλλον προσομοιάζουν με βαρύ χειμώνα. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει στην τελευταία της έκθεση η υπηρεσία ενημέρωσης επενδυτών του οίκου αξιολόγησης Moody’s, στην οποία αναφέρεται ότι στην αξιολόγηση «Caa3» της Κύπρου, αντικατοπτρίζονται οι συνεχιζόμενοι πιστωτικοί κίνδυνοι που έχουν αφετηρία τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος –σε μεσοπρόθεσμο διάστημα– χρεοκοπίας του νησιού εξαιτίας ακριβώς αυτών των δυσμενών δημοσιονομικών μεγεθών.

Ειδικότερα, στην έκθεση της Moody’s Investors Service υπογραμμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της κυπριακής οικονομίας συρρικνώθηκε το 2013 στο 2% του ΑΕΠ (από το 3,2% που ήταν το 2012), ποσοστό που υπολείπεται του στόχου που έχει τεθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυπριακής κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο στην έκθεσή του και για τις επιπτώσεις που έχει στην πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών νοικοκυριών η μείωση των εισοδημάτων, σημειώνοντας ότι ενώ η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σε επίπεδο κόστους έχει βελτιωθεί, δεν έχει μεταφραστεί σε ισχυρότερη εξαγωγική επίδοση. Συνεπαγωγικά, η Moody’s θεωρεί απίθανο το σενάριο να υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2016 και προσθέτει ότι ναι μεν η οικονομία της Κύπρου συρρικνώθηκε το 2013 σε μικρότερο βαθμό από το αναμενόμενο, ωστόσο η ύφεση μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη σε ένα περιβάλλον υψηλής ανεργίας, μείωσης μισθών, διάβρωσης των καταθέσεων και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ειδικά για το τελευταίο η Moody’s αναφέρει ότι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο είναι η παροχή βοήθειας στις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του νησιού να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs), εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στεγαστικά. Επιπλέον, η Moody’s θεωρεί τον κίνδυνο του κυπριακού τραπεζικού τομέα ως «πολύ υψηλό», κυρίως λόγω των χαμηλών πιστοληπτικών αξιολογήσεων που δίνει ο οίκος στις τράπεζες στο σύστημα, αλλά και επίσης λόγω του σημαντικού μεγέθους του τραπεζικού κλάδου, όπως ορίστηκε με βάση το σύνολο του ενεργητικού εκφρασμένο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, που διαμορφώθηκε στο 485% του ΑΕΠ τον Μάιο του 2014.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα