«Μούφα έξοδος και σικέ το παιχνίδι με το Σκοπιανό»

Στο Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένοι να καταρρίψουν το αφήγημα Τσίπρα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει τις ολομέτωπες επιθέσεις

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με έκπληξη παρατηρούν στο Κίνημα Αλλαγής τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και την εμμονή του, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, να μην δεχθεί πιστοληπτική στήριξη μετά το τέλος του 3ου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο η χώρα να εισέλθει σε περιδίνηση εάν τελικά βγει απροστάτευτη στις αγορές.

Όπως τονίζουν σε όλες τις συζητήσεις τους τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, «η πολιτική του πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηριστεί ως δυσνόητη. Από την μία κάνει λόγο για δήθεν καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά την ίδια ώρα δυσκολεύεται να ψηφίσει τα μέτρα που προβλέπονται στην 3η αξιολόγηση για να προχωρήσει στην 4η».  Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά και με την σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων στο Κίνημα Αλλαγής, το επόμενο διάστημα θα απαντήσουν με σκληρό τρόπο στο αφήγημα του Τσίπρα περί εξόδου από τα μνημόνια.

Έτσι θα υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία, τόσο εντός Βουλής με τις ομιλίες Γεννηματά και Θεοδωράκη, όσο και στις δηλώσεις τους, πως δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια, καθώς τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα ακολουθούν την χώρα για δεκαετίες. Κάτι που έκανε και η κα Γεννηματά στην πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξή της για το 2018 την Τρίτη το πρωί. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, «η πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό πιάνει τόπο, καθώς στις πρώτες του δηλώσεις για το 2018 αφαίρεσε από την φρασεολογία του τις λέξεις “καθαρή έξοδο”, αναφερόμενος στο μνημόνιο. Δεν λέει όμως αυτό που γνωρίζουν οι πάντες: Ότι τα επόμενα χρόνια είναι πιο δύσκολα και η απόφαση αυτή έχει την δική του υπογραφή».

Κι όπως αναλύουν στην Χαριλάου Τρικούπη, «μετά την έξοδο του μνημονίου, η χώρα θα πορευτεί με ακόμη πιο σκληρά μέτρα με περικοπές και μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2023 και υπό περιορισμό η οικονομική πολιτική της χώρας  μέχρι το 2060. Όλα αυτά τα μέτρα ασφαλώς δεν είναι αυτά που θα ήθελε η κυβέρνηση, όπως θέλει να λέει, αλλά χειροκροτεί τους δανειστές όταν λένε μπράβο στους υπουργούς, που τα ψηφίζουν όλα».

 Προσπαθεί να κρατήσει δυνάμεις

Στο Κίνημα Αλλαγής νιώθουν ικανοποίηση από την δημοσκοπική άνοδο, αλλά και από την απήχηση που έχει ο νέος φορέας στην κοινωνία. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουν όσους πλανεύτηκαν από τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα και τις απλόχερες υποσχέσεις, οι οποίες αποδείχτηκαν φρούδες. Κι όπως λένε στο Κίνημα Αλλαγής, «επειδή οι επιθέσεις προς τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δεν πιάνουν τόπο, γι’ αυτό και ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων μιλώντας για καλύτερες ημέρες μετά τον Αύγουστο, αλλά κρύβει ότι τώρα η χώρα δανείζεται με το πιο χαμηλό επιτόκιο που μετά βίας αγγίζει το 2%, ενώ στις αγορές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος εάν το επιτόκιο είναι της τάξης του 4% και 4,5%. Και το σημαντικότερο να έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που μόνο στο άκουσμα των λέξεων ιδρώνουν όλοι στο Μαξίμου».

Και γι’ αυτόν τον λόγο η κα Γεννηματά επιμένει να λέει ότι «είναι μούφα η έξοδος από το μνημόνιο που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στην πραγματικότητα δεν υφίσταται και δεν μπορεί να το πράξει».

 Το Σκοπιανό

Πάντως, στο Κίνημα Αλλαγής στην κυριολεξία έχουν πέσει από τα σύννεφα από τα παιχνίδια του Μαξίμου με το Σκοπιανό, ένα δύσκολο εθνικό θέμα, το οποίο η κυβέρνηση το άνοιξε όχι για να προσπαθήσει να το επιλύσει, αλλά για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία για τα δύσκολα μέτρα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός των ημερών. Και μάλιστα θεωρούν σικέ κατά κάποιον τρόπο αυτή την άτυπη κόντρα Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι λίγοι εξάλλου που εκτιμούν πως ακόμη και στο κρίσιμο εθνικό θέμα το δίδυμο έχει στήσει το σκηνικό, προκειμένου να ενισχυθούν οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν διατυπώσει την θέση, κάτι που έγινε και μετά την σύσκεψη της Τετάρτης, όπου τονίστηκε για μία ακόμη φορά ότι είναι υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση. Επίσης επισημάνθηκε «η απαράδεκτη θέση της κυβέρνησης με την διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αντικειμενικά υπονομεύει την διαπραγμάτευση και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης». Όταν προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση, τότε το Κίνημα θα τοποθετηθεί επί αυτής, ενώ και το κάθε κόμμα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Εμείς δεν θυσιάζουμε τα εθνικά θέματα και δεν παίζουμε με αυτά», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με κάθε ευκαιρία και περιμένει να ακούσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης. «Κανείς δεν μας έχει πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για την επίλυση του ονόματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έχει ενημερώσει ούτε έχει συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και επίσης δεν έχουν πει από την κυβέρνηση αν συμφωνούν με τις δηλώσεις και την συνολική συμπεριφορά των στελεχών του κόμματος του κ. Καμμένου», αναφέρουν οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά.

Επομένως, τα ερωτήματα που τίθενται από το Κίνημα Αλλαγής είναι πολλά: Τι ετοιμάζει ο υπουργός Εξωτερικών, πώς διαπραγματεύεται για το όνομα, γιατί δεν ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής;

 Με αγκάθια ο δρόμος προς το Συνέδριο

Σε ό,τι αφορά το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η παρέμβαση του Σπύρου Λυκούδη αποτυπώνει προβληματισμούς και τάσεις που καταγράφονται εντός ενός πολιτικού χώρου που τώρα μορφοποιείται. Ο κ. Λυκούδης, ερωτηθείς για την επόμενη μέρα και τις κυβερνητικές συμμαχίες που θα κληθεί να χτίσει το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε πως είναι ανοικτό το θέμα των διαφωνιών, γιατί «αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και υποθέτω ότι και εκεί θα υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις». Να σημειωθεί ότι ο κ. Λυκούδης αρνήθηκε την θέση του επικεφαλής του προσυνεδριακού διαλόγου και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή θα προταθεί στον Γιάννη Τούντα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα