Μπάσκετ: Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, όλοι στην κορυφή!

Αν το σύμπαν γεννήθηκε από μία μεγάλη έκρηξη που προήλθε από την υπερσυγκέντρωση ύλης στη μύτη μίας βελόνας, έτσι και η έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ ξεκίνησε εκείνο το καλοκαίρι του 1987 όταν τέσσερα ιερά τέρατα του αθλήματος συγκεντρώθηκαν όλα μαζί στη ΣΕΦ, ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φάνης και ο Φασούλας. Οι παικταράδες αυτοί και τα υπόλοιπα παιδιά εκείνης της ομάδας έφεραν μία ανέλπιστη κούπα, την επόμενη μέρα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα άφησαν τις παραλίες και έψαχναν μπασκέτες και πορτοκαλί μπάλες για να παίξουν και από τότε οι κούπες που έρχονται μόνο ανέλπιστες δεν χαρακτηρίζονται. Το αντίθετο μάλιστα. Ξεκινάνε μεγάλες διοργανώσεις παίδων, νέων, εφήβων, ανδρών και θεωρούμαστε εκ των φαβορί!

Για να μη μικρύνουμε το θρίαμβο των παιδιών του Ηλία Παπαθεοδώρου, το να είσαι φαβορί δε μειώνει ποτέ μία μεγάλη κατάκτηση, αντίθετα, τη μεγιστοποιεί, διότι επιτυγχάνεται με μεγαλύτερο βάρος. Η Εθνική Νέων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διότι έπαιξε ομαδικό μπάσκετ, αρκετά συνετό και ώριμο για αυτές τις ηλικίες, ένα μπάσκετ ξεκάθαρα ελληνικό. Φανέρωσε αυτό το κλασικό πείσμα που βγάζουμε όταν χάνουμε, αλλά και αυτή την προσήλωση στις προπονητικές οδηγίες, χαρακτηριστικό όλων των Εθνικών ομάδων εδώ και κάποια χρόνια που οι Έλληνες προπονητές έχουν αλλάξει επίπεδο και είναι μακράν οι καλύτεροι στην Ευρώπη.

Ποιον να πρωτοσυγχαρούμε για τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι άξιος πολλών συγχαρητηρίων. Ανέλαβε την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πριν από 35 χρόνια περίπου και ούτε ο ίδιος πρέπει να περίμενε αυτή την άνθηση. Κατά γενική ομολογία, η δουλειά και η οργάνωση που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα των μικρών Εθνικών ομάδων είναι πρωτοποριακή και άκρως πετυχημένη.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο κόουτς αυτής της επιτυχίας, μπαίνει κι αυτός πανηγυρικά στη λίστα των σπουδαίων Ελλήνων προπονητών νέας γενιάς. Ο Κατσικάρης, ο Ιτούδης, ο Μπαρτζώκας, ο Σφαιρόπουλος,  ο Μανωλόπουλος, ο Πρίφτης και πολλοί ακόμη έχουν δημιουργήσει σχολή προπονητικής. Δεν το λέμε εμείς, το αποδεικνύουν οι επιλογές των ομάδων του εξωτερικού.

Όσον αφορά στους παικταράδες μας. Να απολαύσουν την επιτυχία και μόλις επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους να δουν τις ομάδες Νέων που πέτυχαν θριάμβους το 2002, το 2005 και το 2009 και να μελετήσουν την πορεία των παιδιών. Διότι κάποιοι παίκτες συνέχισαν σε υψηλότατο επίπεδο – όπως φυσικά ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Ζήσης, ο Σλούκας, ο Μάντζαρης, ο Μπόγρης – και άλλοι απέτυχαν να εκμεταλλευτούν αυτή την επιτυχία.

 

Η «χρυσή δωδεκάδα»

Μιχάλης Λούντζης (ΠΑΟ)

Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς (Δούκας)

Αντώνης Κόνιαρης (ΠΑΟΚ)

Δημήτρης  Φλιώνης (Άρης)

Θεόδωρος Καρράς ( Δούκας)

Διονύσης Σκουλίδας (ΑΕΚ)

Νίκος Δίπλαρος (Άρης)

Γιάννης Αγραβάνης (Δούκας)

Βασίλης Χρηστίδης (Άρης)

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΟ)

Βασίλης Μουράτος (-)

Διονύσης Τάταρης (Μαχητές Δόξας Πεύκων)

 

Οι προηγούμενες «χρυσές» γενιές

Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών 2002 (Λιθουανία) Χρυσό Μετάλλιο.

Τελικός: Ελλάδα  – Ισπανία 77-73

Η Εθνική Νέων Ανδρών κατέκτησε για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκή διοργάνωση το 2002. Από εκείνη την ομάδα έφτασαν ψηλά ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης και ο Καϊμακόγλου.

Η δωδεκάδα της Εθνικής: Γεωργαλής, Α. Γκιζόγιαννης, Ζήσης, Καϊμακόγλου, Σπανούλης, Ταπούτος, Τσιάκος, Μισιακός, Χαριτόπουλος, Μπουρούσης, Κουμπούρας, Τσιάρας. Προπονητής: Νίκος Κεραμέας

 

Μουντομπάσκετ Νέων Ανδρών 2005 (Αργεντινή) Αργυρό Μετάλλιο

Τελικός: Ελλάδα – Λιθουανία 63-65

Τρία χρόνια αργότερα η επόμενη γενιά έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Από αυτή την ομάδα κατάφεραν κάποιες διακρίσεις οι Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Μαυροκεφαλίδης και Μαυροειδής. Κανείς, ωστόσο, δεν έγινε πρωτοκλασάτο στέλεχος της Εθνικής Ανδρών.

Η 14άδα της Εθνικής: Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Ζευκιλής, Μόρφης, Ξανθόπουλος, Σουρλής, Γ. Αποστολίδης, Μαυροκεφαλίδης, Καραβανάς, Αγγελόπουλος, Αλ. Αποστολίδης, Κουπίδης, Μαυροειδής. Προπονητής: Μάνος Μανουσέλης

 

Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών 2009 (Ρόδος) Χρυσό Μετάλλιο

Τελικός: Ελλάδα – Γαλλία 90-85

Τα παιδιά που κατέκτησαν το χρυσό το 2009 βρίσκονται ακόμη στην μπασκετική τους ακμή. Παππάς, Παπανικολάου, Σλούκας και Μάντζαρης είναι καλαθοσφαιριστές πρώτης γραμμής!

Η δωδεκάδα της Εθνικής: Παππάς, Γιαννόπουλος, Παπανικολάου, Σλούκας, Γιάνκοβιτς, Μπόγρης, Κασελάκης, Σακελλαρίου, Σαρικόπουλος, Μάντζαρης, Μούρτος, Τσακαλέρης. Προπονητής: Κώστας Μίσσας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα