«Μπαλώνουν» τα προβλήματα

Μέχρι στιγμής ο ανασχηματισμός που έχει μείνεις την μνήμη των Ελλήνων όχι για την αποτελεσματικότητα του, αλλά για το ότι ανακοινώθηκε το πρωί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε κατά τις εννέα το βράδυ και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της άλλης ημέρας. Μιλάμε φυσικά για τον πρώτο ανασχηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010.

Τώρα με τον ανασχηματισμό να σέρνεται επί ημέρες διογκώνονται η περίσκεψη για το πόσο τελικά θα ευνοήσει την δικομματική κυβέρνηση οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και αυτό διότι ήδη χάθηκε η έννοια του επικοινωνιακού αιφνιδιασμού και πλέον όλοι αναμένουν αλλαγή πολιτικής, που δεν είναι και το πιο εύκολο.

Τα προβλήματα που έχουν να μπαλώσουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολλά. Κατ’ αρχήν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους, καθώς κι αυτό μάλλον δεν έχει επιτευχθεί. Δεύτερον τα όσα ειπώθηκαν από τους έγκλειστους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σχετικά με επαφές τους με το περιβάλλον του πρωθυπουργού μπορεί να είναι ψέματα, αλλά ήδη δημιουργήθηκαν εντυπώσεις και στο διαδίκτυο έχουν πάρει φωτιά οι θεωρίες συνομωσίας.

Σε αυτό βέβαια συνέτεινε και το ότι η κυβέρνηση άρον-άρον την ολοκλήρωση της ολομέλειας της Βουλής, ξυπνώντας μνήμες από το Μάιο του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έπραξε ακριβώς το ίδιο με στόχο τότε να παραγραφούν υποθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί σκάνδαλο. Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί ότι απλά η κυβέρνηση επιθυμεί να πετάξει την μπάλα στην  κερκίδα για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το στόρι με την αποπομπή Θεοχάρη. Από την μία διαρρέονται φήμες ότι του ζητήθηκε η παραίτηση και από την άλλη οι δανειστές και η τρόικα ούτε καν που θέλουν να ακούσουν ότι θα φύγει ο γενικός γραμματέας εσόδων.

Και τέλος τα τελευταία 24ωρα εντάθηκε η αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ομιλεί για θρίαμβο της «Ελιάς» υπάρχει μία ομοβροντία δηλώσεων από στελε΄χη του κόμματος του που θέτον ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας και αλλαγής πολιτικής του Κινήματος. Κάτι που στο Μαξίμου το εκλαμβάνουν ως στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι που προκαλεί τεράστια ανησυχία, καθώς ο στόχος είναι να περάσουν τον κάβο της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2015. Όμως με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος.

Τα μηνύματα

Την ίδια ώρα που όλοι κάνουν λόγο για αποσυντονισμό του κυβερνητικού έργου λόγω της αναμονής για την ανακοίνωση των αλλαγών στο σχήμα, οι δανειστές ζητούν με κάθε τρόπο να επανέλθει η κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία μετά το διάλλειμα των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα ζητούν την ψήφιση μέσω του Κοινοβουλίου όλων των προαπαιτούμενων, δηλαδή των κρίσιμων νομοσχεδίων όπως είναι αυτό για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τους αιγιαλούς, που ήδη προκαλούν μεγάλες αντιστάσεις.

Όλοι πάντως θεωρούν ότι το ζητούμενο για τον ανασχηματισμό, ο οποίος μάλλον πηγαίνει πιο πίσω είναι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα. Οι δανειστές δεν θα έλεγαν όχι σε ένα νέο τεχνοκράτη, ενώ Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο.

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα