«Μπαρ Φλωμπέρ», του Αλέξη Σταμάτη

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Πρεσβεία της Ισπανίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κλασσικών Σπουδών Fundacion Pastor (Calle de Serrano, 107, 28006 Madrid, Spain, Phone: +34915617236) στην Μαδρίτη θα παρουσιάσουν το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη  ­«Μπαρ Φλωμπέρ», που κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα το 2000 (εκδόσεις Κέδρος) και επανεκδόθηκε το 2012  (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Το «Μπαρ Φλωμπέρ» έγινε αμέσως μπεστ σελερ και μέχρι σήμερα έχει μια αδιάλειπτα επιτυχημένη παρουσία στα βιβλιοπωλεία με τουλάχιστον μία νέα έκδοση ανά χρόνο. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αυτό είχε μια μοναδική –για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας– πορεία, αφού εκδόθηκε οκτώ φορές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία (δύο φόρες, την δεύτερη από τις εκδόσεις  Hachette Livre de Poche), Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Πορτογαλία, Βουλγαρία.

Το 2016 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων-εκδηλώσεων από το Υπουργείο Τουρισμού και το ΥΠΠΟ για το μυθιστόρημα «Μπαρ Φλωμπέρ»  (Εκδόσεις Καστανιώτη) στις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει εκδοθεί.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην ελληνική πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι. Την  εκδήλωση παρουσίασαν  και ανέγνωσαν αποσπάσματα ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς (Georges Corraface) και η Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Σιμάτου. Παραβρέθηκαν εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της τέχνης και του βιβλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου, Αλέξη Σταμάτη.

Την εκδήλωση της Μαδρίτης θα παρουσιάσουν ο Emilio Crespo,  πρόεδρος  του Funcation Pastor, καθηγητής πανεπιστημίου και επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, και η Alicia Villar Lecumberri,  καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Θα αναγνώσει αποσπάσματα η Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Σιμάτου.

Θα παρευρεθούν επίσης ξεχωριστοί καλεσμένοι από τον χώρο της τέχνης και του βιβλίου, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου, Αλέξη Σταμάτη.

Ο Γιάννης Λουκάς είναι ένας επίδοξος συγγραφέας, που επιμελείται την αυτοβιογραφία του λογοτέχνη πατέρα του. Τακτοποιώντας το υπόγειο του πατρικού του, βρίσκει ένα χειρόγραφο με τίτλο «Μπαρ Φλωμπέρ». Το κείμενο, που υπογράφει ένας άγνωστος πεζογράφος, ο Λουκάς Ματθαίου, τον συγκλονίζει. Αποφασίζει να τον αναζητήσει και ανακαλύπτει πως πρόκειται για έναν μυστηριώδη, εξαφανισμένο άντρα. Ακολουθώντας τα ίχνη του, αρχίζει ένα οδοιπορικό σε εμβληματικές μητροπόλεις της Ευρώπης του τέλους του εικοστού αιώνα και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στον ίδιο του τον εαυτό. Μια επεισοδιακή περιπλάνηση γεμάτη έντονες συγκρούσεις, παράξενα γεγονότα, απρόβλεπτο έρωτα, άγριες ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα όπου οι άνθρωποι, οι επιθυμίες και οι τόποι διαπλέκονται σε ένα πολυδαίδαλο ταξίδι, που γίνεται ολοένα και πιο δραματικό μέχρι το αναπάντεχο φινάλε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα