«Μπετόν αρμέ» από τη Μαδρίτη!

Για όποιον το έχει ξεχάσει, η Μπάγερν Μονάχου πετύχαινε φέτος τα γκολ στο Champions League ανά μισάωρο. Σε κάποια ημίχρονα είχε σιγήσει, αλλά συνήθως πετύχαινε δύο, τρία, τέσσερα ή και πέντε γκολ ανά 90λεπτο. Στη Μαδρίτη, όμως, οι κανόνες του ποδοσφαίρου είναι διαφορετικοί.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν είναι ένας απλό προπονητής. Αρχίζει και γράφει ιστορία. Το ότι εδώ και μία πενταετία κρατά τόσο ψηλά μία ομάδα σε δύο εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες διοργανώσεις, την Primera Division και το Champions League, λέει πάρα πολλά. Τα ρεκόρ του λένε επίσης πολλά, όπως και τα επιτεύγματα. Ωστόσο, καλό είναι να μην τον κρίνουμε από τα στατιστικά ρεκόρ, αλλά από την εικόνα αυτή καθ’ εαυτή που βγάζει η ομάδα του στο γήπεδο.

Οι αλληλοκαλύψεις, το πάθος και η ενέργεια των παικτών του είναι το κάτι άλλο. Δεν έχει σημασία τι διάταξη εφαρμόζει ή ποιοι παίκτες παίζουν. Σημασία έχει, απ’ ότι φαίνεται, η συγκέντρωση και η διάθεση των ποδοσφαιριστών του να κάνουν ακριβώς όσα ζητάει.  Ο Σιμεόνε έχει πρόγραμμα ακόμη στο πάθος που επιδεικνύει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε σπουδαίο παιχνίδι στη Μαδρίτη, ζητάει από τον κόσμο στο 85’ να αρχίσει τις φωνές. Είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι στον αγώνα για να χαθεί η συγκέντρωση και επειδή στον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ έζησε τον εφιάλτη, δεν θέλει να το ξαναζήσει.

Η οργάνωση της άμυνας από τον Ντιέγκο Σιμεόνε δεν έχει προηγούμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ιδίως στα μεγάλα εντός έδρας ματς της Ατλέτικο. Οι δύο πιο επιθετικές ομάδες του γνωστού κόσμου, η Μπάρτσα και η Μπάγερν, δημιούργησαν συνολικά 4-5 φάσεις σε 180 λεπτά. Αυτή η είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης και σε όποιον αρέσει. Σίγουρα, το αμυντικό ποδόσφαιρο είναι κάτι αποκρουστικό για κάποιους. Ωστόσο, μετά από κάποια… ηλικία, δεν παρακολουθείς μπάλα αποκλειστικά για να βλέπεις όμορφες επιθετικές ενέργειες. Αυτό μπορείς να το απολαύσεις στη φάση των ομίλων. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου έχει να κάνει και με τις κινήσεις τακτικής από τους πάγκους, το πώς ένας προπονητής δημιουργεί απόγνωση στον άλλο και το τι μπορεί να σκαρφιστεί μία ομάδα για να ξεπεράσει ένα τοίχος άμυνας. Στο ματς της Ατλέτικο με την Μπάγερν, οι Βαυαροί δεν σκαρφίστηκαν το παραμικρό…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα